Solidaarisuus ei ole rikos!

28.12.2017 - 12:00
(updated: 14.02.2020 - 11:19)

Italian Partito della Rifondazione Comunista (PRC), Euroopan vasemmistopuolue (EL) ja Transform Europe-verkosto järjestivät Cataniassa 15. ja 16. joulukuuta Solidarity is Not a Crime -konferenssin.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa vasemmisto- ja kansalaisyhteiskunta-aktiivit käsittelivät Euroopan nykypäivän maahanmuuttopolitiikkaa ja visioivat vaihtoehtoja toisenlaisen Euroopan puolesta; Euroopan, joka perustuu rauhaan, solidaarisuuteen, ja vapaan liikkuvuuden oikeuteen.

Muuttoliikkeen etulinjassa

Catania on ollut viime vuosien Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen etulinjassa, kun sadat tuhannet ihmiset pyrkivät Eurooppaan sotien, ilmastonmuutoksen ja kurjuuden tieltä. Cataniassa perustettiin EU:n alaisen rajaturvallisuusviraston Frontexin toimipiste, joka toteuttaa EU:n maahanmuuttovastaista politiikkaa Sisiliassa. EU:n maahanmuuttovastaisuus ei ole mikään uusi ilmiö. Myös Schengen-sopimuksen jälkeen tämä Eurooppa on ollut rajojen, aitojen ja muurien Eurooppa. Militarisoidut rajat ja rajut kontrollitoimenpiteet rajoilla siirrettiin vain Euroopan sisältä sen ulkorajoille. Siirtolaisten ahdinko ei ole mitään uutta. EU itsessään perustuu rajojen käsitteeseen. EU on ollut alusta asti Euroopan linnake.

Euroopan ympärillä ja jopa sen sisällä syntyy siirtolaisten säilöönottokeskuksia kuin sieniä sateella.

Euroopan ympärillä ja jopa sen sisällä syntyy siirtolaisten säilöönottokeskuksia kuin sieniä sateella. Näiden leirien olosuhteet muistuttavat vankileirejä. Joka päivä kuullaan siirtolaisten kidutuksesta, väkivallasta, ihmiskaupasta ja orjuudesta. Jossain tapauksissa siirtolaisista ja säilöönottokeskuksista on tullut bisnestä. EU toimii rikoskumppanina näissä ilmiöissä. EU:n politiikka tuottaa pakolaisia päivittäin, esimerkiksi imperialistisia sotia tukemalla, aseiden myynnillä, kehitysmaiden luonnonvaroja ryöstämällä, ja tyrkyttämällä vapaakauppasopimuksia kehitysmaihin.

Tämän lisäksi EU on osoittautunut kykenemättömäksi torjumaan uusfasistisia liikeitä, jotka vahvistuivat ”maahanmuuttokriisin” seurauksena. Euroopan vasemmistopuolueiden sekä kaikkien edistyksellisten voimien tulee vastustaa tätä kehitystä ja rakentaa vaihtoehtoja. Catanian konferenssi oli tärkeä askel tähän suuntaan.

Oikeistohegemonia Suomessa

SKP:n Turun piirijärjestön puheenjohtaja, EL:n maahanmuuttotyöryhmän jäsen ja SKP:n keskuskomitean maahanmuuttoryhmän vetäjä Tiago Silva ohjasi konferenssin keskustelutilaisuutta ja jakoi muutamia kommentteja Suomen tilanteesta.

Silva huomautti, miten Suomen nykyinen hallitus pyrkii kriminalisoimaan solidaarisuutta siirtolaisia kohtaan, nimittäin kriminalisoimalla niin sanottujen ”maassa laittomasti olevien” auttamisen. Lisäksi portugalilais-turkulainen kommunisti mainitsi miten rasistisia ja äärioikeistolaisia käsitteitä, kuten ”suvakki” tai ”elintasopakolainen” on yleistynyt julkiseen keskusteluun. Tämä osoittaa miten Suomessa eletään vahvan oikeistohegemonian alla.

Kapitalismin kriisi

Silvan mielestä maahanmuuttoilmiö on kuitenkin toisaalta myös herättänyt Suomen yhteiskunnan parhaat puolet, kun tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään fasismia ja rasismia vastaan, taikka kun Helsingin valtuusto on hiljattain päättänyt laajentaa perusterveydenhuollon myös paperittomille ihmisille.

Lopuksi Silva väitti että ei ole mitään resurssipulaa, joka estäisi siirtolaisten vastaanoton hyvinvointijärjestelmässä. Päinvastoin, koskaan ei ole ollut niin paljon vaurautta kuin nykyään; emme ole koskaan tuottaneet niin paljon, niin tehokkaasti. Mutta vauraus ei myöskään ole ollut niin keskittynyt kouralliselle ihmisiä.

– Niin sanottu ”maahanmuuttokriisi” liittyy kaikkiin muihin kapitalismin kriiseihin, ilmastonmuutoksesta sotiin. Kapitalismin ristiriidat ratkaistaan vain kun muutetaan koko yhteiskunnan vaurauden tuotanto- ja jakelumekanismit. Kapitalismin ristiriidat ratkaistaan vain kun yhteiskunnallisen vaurauden tuotanto ja jakelu ovat työläisten ja köyhien ihmisten vallassa. Kapitalismin ristiriidat ratkaistaan vain sosialismilla, Silva sanoi lopuksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.