Solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuutta Etelä-Afrikan kansainvälisessä kokouksessa
Maailman kommunististen ja työväenpuolueiden 12. kansainvälinen kokous pidettiin 3.-5. joulukuuta Etelä-Afrikassa. Kokouksessa päätettiin uudesta kommunisteja yhdistävästä ja käytännön toimintaan tähtäävästä julkilausumasta.
Poliittiselle ohjelmalle annettiin nimeksi Tshwane-julistus. Julistuksen nimi viittaa Etelä-Afrikan hallinnollisen kaupungin, Pretorian alueella ennen apartheidia hallinneen ndebele-heimojohtajan nimeen ja symbolisoi nyt myös kommunistisen liikkeen maailmanlaajuista yhteenkuuluvuutta.
Suunnitelmallinen kriisi
Etelä-Afrikassa päätetyssä asiakirjassa tartutaan kapitalismin systemaattiseen kriisiin ja ruoditaan kansainvälisiä poliittisia valtasuhteita. Yhteistyö joukkoliikkeiden, edistyksellisten voimien ja työväenliikkeen keskuudessa nousee Tshwane-julistuksen keskeisimmäksi nimittäjäksi.
Julistus nostaa esille tarpeen vahvistaa kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä ja luoda näkyvää kampanjointia työn, toimeentulon ja peruspalvelujen puolesta. Tovereita kannustetaan maailmanlaajuisiin anti-imperialistisiin hankkeisiin rauhan puolesta ja Natoa vastaan.
Samalla kun kapitalismi mässää omalla bisnesmiesten suunnittelemalla kriisillään todetaan julistuksessa, että kommunistien on varauduttava myös radikaaliin vastarintaan erilaisia antikommunistisia hankkeita vastaan. Kansainvälinen solidaarisuus on ominaista kommunistiselle aktivismille, ja siksi esimerkiksi aloite viiden kuubalaisen vapauttamiseksi Miamin vankiloista on kirjattu kommunistien uuteen ”toimintasuunnitelmaan”.
Kansainvälinen vaalikortti
Emme ole yksin vaatimustemme ja analyysimme kanssa. Suomessa piirien kampanjateltoilla ja keskustelutilaisuuksissa voimme sanoa, että olemme osa Pohjoismaista kommunististen puolueiden yhteistyötä sekä Euroopan vasemmiston ja maailmanlaajuisen kommunististen ja työväenpuolueiden yhteistoimintaa. Paikallisen kirjaston, terveyskeskuksen tai koulun puolesta kamppailu, toiminta rauhan puolesta tai perusturvan kampanjointi ovat konkreettinen osa yhteistä edistyksellisten voimien toimintaa.
Etelä-Afrikan kokouksessa Tshwane-julistuksen allekirjoitti 51 kommunistista puoluetta. Kokoukseen osallistui 102 toveria 43 maasta. Suomen kommunistisen puolueen edustaja kokouksessa oli pääsihteeri Juha-Pekka Väisänen.
Tswane-julistus ja eri kommunististen puolueiden ohjelmia ja tiedotteita on luettavissa osoitteessa www.solidnet.org. Kommunististen ja työväenpuolueiden kokous järjestetään kerran vuodessa. Seuraavan kerran kokousta isännöi Kreikan kommunistinen puolue.
Lisää Etelä-Afrikan kokouksen satoa perjantaina 17. joulukuuta ilmestyvässä Tiedonantajan numerossa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tšekin hallitus valmistelee lakimuutosta, joka mahdollistaisi kommunistisen liikkeen kriminalisoinnin – ja samalla vaarantaisi työväenluokan sananvapauden, järjestäytymisoikeuden ja poliittisen toimijuuden koko Euroopassa. Onko demokratia enää muuta kuin eliitin hallitsema äänestysteatteri, jos vaihtoehtoisen yhteiskuntajärjestelmän puolustaminen voidaan tuomita rikoksena? Kapitalismin kriisissä vellova valtakoneisto reagoi opposition nousuun rajoittamalla vapautta, ja hyökkäyksen kärki kohdistuu niihin, jotka eivät suostu markkinoiden maailmaan – kommunisteihin, järjestäytyneeseen työväkeen ja kansanliikkeisiin.
Italialainen USB-ammattiliitto on ilmoittanut, ettei se aio palvella Cosco Pisces -konttialusta, jos käy ilmi, että se kuljettaa sotamateriaalia Israelin toimintaan. Genovan ja Ligurian satamissa kytee konflikti, jossa työväenluokan edustajat asettuvat pääoman globaalia logistiikkaa ja Israelin sotapolitiikkaa vastaan. Toimenpiteet perustuvat luokka-solidaarisuuteen ja kansainväliseen rauhanliikkeeseen, jotka vastustavat aseiden kuljettamista Euroopan satamien kautta sotatoimialueille.
Venezuela valmistautuu kunnallisvaaleihin 27.7. Nämä ovat jo kolmannen vaalit vuoden sisällä. Petaren kaupunginosa, miljoonien työväenluokan asuinpaikka, elää vaalien arkea konkreettisesti: vesikatkot, julkisen liikenteen haasteet ja paikallinen stigma eivät ole vain infrastruktuurikysymyksiä, vaan kertovat siitä, miten ihmiset kokevat oman arkensa ja tarpeen muutokselle. Haastattelen kolmea nuorta naista. He puhuvat rauhallisesti elämästään ja tulevasta äänioikeudestaan — ei vastakkainasettelun vaan arkisen osallistumisen kautta. Tämä on juttu siitä, kuinka politiikka syntyy, vaikka puistoissa viisaiden nuorten naisten keskustelussa - ei pelkästään vaalihuoneistoissa — ja kuinka optimismi asuu nuoruudessa, joka uskaltaa nähdä tulevaisuuden omana tilanaan.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.