Sorvista kohti edustajakokousta
Suomen kommunistisen puolueen ”superviikonloppu” käynnistyi Rastilassa sorvin ääressä. Tovereita oli kokoontunut yhteen pohtimaan edustajakokouksen kannalta keskeisiä poliittisia kysymyksiä, joita käsitellään edustajakokousta varten valmistelluissa asiakirjoissa.
Sorvia on edeltänyt useiden työryhmien kokoontuminen ja keskustelumateriaalien valmistelu.
Työpajoissa esille nousivat niin ympäristökysymykset, Euroopan unioni kuin järjestölliset aiheet.
EU:n osalta todettiin, että Suomenkin varat menevät unionin poliittiseen ja sotilaalliseen varustautumiseen. Nato- ja Yhdysvallat-yhteistyö luo vastakkainasettelua, jonka kohteena on eritoten Venäjä.
Suomenkin talouskuria ja leikkauspolitiikkaa perustellaan pitkälle EU-sopimuksilla. On ensiarvoisen tärkeää, että SKP tekee analyysia EU:sta sekä teoreettisesti että käytännön tasolla: mitkä ovat askelmerkit irti EU-sopimuksista kohti uudenlaista Eurooppaa.
Ilmastonmuutosta ja sotea
SKP:n ympäristöpoliittinen linja rakentuu syvälle huolelle ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutos on totaalinen uhka ihmiskunnan olemassa ololle, eikä sitä ole otettu tarpeeksi vakavasti.
SKP tukee kohtuutaloutta, jota kohti ensimmäinen askel voisi olla radikaali veroremontti. Suomalaisten hiilijalanjälki oli vielä 1960-luvun lopulla siedettävä. Nykyään suomalainen käyttää 3-4 kertaa vuoden aikana maapallon luonnonvarat. SKP:n linja on, että tähän epäsuhtaan ei voida puuttua kapitalismin puitteissa.
SKP on myös sodan ja militarismin vastainen puolue. Suomi on käyttämässä lähitulevaisuudessa 10 miljardia euroa maa-, ilma- ja merivoimien kaluston uusimiseen. Kommunistien mielestä tuolle rahalle olisi parempaakin käyttöä.
Ajankohtaiseen sote-keskusteluun SKP asettaa oman vaihtoehtonsa. Kommunistien mielestä sote-uudistus voidaan toteuttaa vain demokratia edellä. SKP:n keskeinen tavoite on edelleen terveyserojen kaventaminen niin alueiden välillä kuin köyhien ja rikkaiden kesken.
Sorvista eteenpäin
Sorvin jälkeen kommunistit kutsuvat muut muutosta nykymenoon, leikkauspolitiikkaan ja kapitalismiin haluavat mukaan yhteisiin keskustelutilaisuuksiin eri puolilla Suomea. Näiden kaikille avointen politiikan sorvaustilaisuuksien tarkoitus on viedä politiikan muutoskeskustelu matalan kynnysten puhujalavoille, kaduille ja toreille – sinne missä ihmisetkin ovat ja jossa ihmisillä on sanottavaa. SKP haluaa jättää hyvästit hegemoniselle ajatukselle konsensuspolitiikasta.
"Nykymenoon tyytymättömien sanottavan pitää kuulua ja näkyä."
– Nykymenoon tyytymättömien sanottavan pitää kuulua ja näkyä puolueen edustajakokousasiakirjoissa, työssä ja toiminnassa, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen.
Itsearviointia ja henkilökysymyksiä
Keskuskomitean kokouksessa sunnuntaina käsiteltiin ennen muuta kesäkuisen edustajakokouksen asioita. Keskuskomitean jäsenet ovat kevään korvilla saaneet itse arvioida omaa työtään. Anna-Mili Tölkön johdolla käytiin läpi arvioinnin tuloksia. Sorvi-keskustelun johtopäätökset, aloitteet ja uudet asiakirjaehdotukset kuten myös raportit henkilövalintojen- ja järjestötyön ryhmistä olivat kokouksen asialistalla.
Nykyinen pääsihteeri Heikki Ketoharju on kertonut aloittavansa opiskelut ja ei siksi ole käytettävissä kun uutta pääsihteeriä valitaan. JP Väisänen on kertonut kiinnostuksestaan jatkaa puheenjohtajana.
– Olemme tänään tilanteessa, jossa puolueessa käydään entistä vilkkaampaa keskustelua henkilövalinnoista. Kun se käydään toverillisesti, niin se vain vahvistaa puoluetta. Minua feministinä on erityisesti miellyttänyt vaatimus naispuheenjohtajasta, toteaa Väisänen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantaja-festivaali kokoaa Vantaan Myyränkoloon 18.-19.11. tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansalaisaktivisteja etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, Euroopan kriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Ohjelmassa on muun muassa keskusteluja, alustuksia, työpajoja ja tietysti kulttuuria ja musiikkia!
Tiedonantajan syksyn uudet julkaisut Kun Pakila oli punainen, Oi niitä aikoja! ja Nainen, elämä vapaus! nousevat Kulttilavalle perjantaina 27. lokakuuta. Myös Tiedonantaja-lehteä on jaossa Kultin osastolla.
Helsingissä järjestettiin 12.10. Työttömien mielenosoitus teemalla Ei julmia leikkauksia. Mielenosoitukseen saapui ihmisiä eri puolilta Suomea ja sitä tukivat myös ammattiliitoista PAM ja JHL, joiden edustajia oli myös saapunut paikalle.
- 1 / 320
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.