Sote edelleen kuntapäättäjille tärkeä

03.04.2017 - 15:45

Karjalaisen (17.3.) jutun mukaan kuntavaaliehdokkaista kolme neljästä pitää sotea edelleen kuntapäättäjille tärkeänä asiana.

Joensuulainen SKP:n kuntavaaliehdokas Ari Sulopuisto arvioi ja uskookin, että äänestäjistä vielä suurempi osa on tätä mieltä.

– Jotkut ehdokkaat tosin vähättelevät soten merkitystä ja peräänkuuluttavat nykyisellä muotitermillä ”elinvoimaa” kuntiin. Kysynpä vain, mikä tuo kunnalle suurempaa elinvoimaa kuin hyvin hoidetut peruspalvelut. Paitsi että kyse taitaakin olla yritysten elinvoimasta, ei asukkaitten.

Karjalaisen artikkeli osoittaa Sulopuiston mielestä, kuinka hepposiella pohjalla soten valmistelu on. Todellisena tavoitteena onkin ollut markkinoistaa sote-palvelut – ja samalla livauttaa asukkaiden päätösvalta mahdollisimman kauas omista asioistaan. Samalla saadaan lisää hyväpalkkaisia palkintotyöpaikkojakin mitä tarpeellisimpiin hallintohimmeleihin.

Vasen laita herätys!

Sulopuisto muistuttaa, että kaikki eduskuntapuolueet ovat mukautuneet tähän hallintobyrokraattien ”vallankaappaukseen” vuoden 2014 kevään sopimuksessa.

"Selvää pässinlihaa on tavoite luoda muutamassa vuodessa markkinat suurille sote-yrityksille."

– Surullinen yhteinen tekijä näiden eduskuntapuolueiden laintuntemukselle oli, että hanke kaatui perustuslakiin. Siitäkös syntyi mölinää, varsinkin kokoomuksessa, kuinka perustuslaki estää hyvät uudistukset.

Vasemmalla pitää herätä.

– Miksi kokoomus ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat koko ajan pyrkineet päätösvallan keskittämiseen suurille sote-alueille? Selvää pässinlihaa on tavoite luoda muutamassa vuodessa markkinat suurille sote-yrityksille. Miljonääriliikemies Sipilän hallitus ryhtyi toteuttamaan tätä tavoitetta kertaloikalla tavoitteena yhtiöittää ja yksityistää palvelut. Intoa hankkeeseen antoi vasemmistopuolueiden raskas vaalitappio.

Jopa valtuustoehdokkaiden suuri enemmistö näyttäisi Sulopuiston mukaan tukevan kommunistien alusta lähtien edustamaa kantaa, että peruspalveluista pitää päättää jo kunnissa ja ne on myös tuotettava kunnissa, lähellä asukkaita.

– Markkinoita ei avata liiketoiminnalle, se on jo lähtökohtaisesti eettisesti väärin. Miten ihmeessä ihmisten terveydenhuolto voi olla kenenkään liiketoimintaa?

Valmistelu aloitettava alusta

Kuten useat asiantuntijat ovat osoittaneet, hallituksen suunnittelema sote-uudistus merkitsee palveluiden huonontumista, palvelumaksujen nousua ja eriarvoisuuden lisääntymistä.

"Vahva viesti protestista on kommunistin äänestäminen!"

Sulopuisto korostaa, että nykyiset suunnitelmat on hylättävä ja valmistelu aloitettava alusta.

Hänen mukaansa valmistelu on tällä kertaa tehtävä huolellisesti asiantuntijoita, henkilökuntaa ja asukkaita kuunnellen.

– Nykyisten, tuhoa tuovien sote-suunnitelmien toteuttaminen on vielä mahdollista estää. Mitäänhän ei vielä ole päätetty. Nyt tarvitaan hallituspuolueiden rökäletappio kuntavaaleissa. Vahva viesti protestista on kommunistin äänestäminen! toteaa Sulopuisto Joensuussa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.