Sote-esitys suuryhtiöiden ehdoilla

10.05.2017 - 14:00

Hallituksen tiistaina julkistama esitys valinnanvapauslaiksi jatkaa sote-palvelujen markkinoistamista, keskittämistä ja siirtämistä suurelta osin yksityisten yritysten bisnekseksi. Lakia ajetaan kiireellä, vaikka hallitus myöntää, että sen vaikutuksista ei ole kunnon arvioita. Se tulisi voimaan vuoden 2019 alusta.

Rahoitusmalli merkitsee miljardien siirtämistä kuntien nyt tuottamista palveluista yksityisille firmoille.

Lausuntokierroksella täystyrmäyksen saaneeseen luonnokseen tehtiin vain vähäisiä muutoksia. Rahoitusmalli merkitsee miljardien siirtämistä kuntien nyt tuottamista palveluista yksityisille firmoille. Sote-keskusten tehtäviin lisättiin eräitä lyhytaikaisia sosiaalipalveluja, mikä samalla pirstoo palveluketjuja.

Muutos vahvistaa suurten yksityisten terveys- ja hoivayritysten asemaa. Niiden veronkiertoa ei estetä vaan lakiin esitetään vain se, mikä koskee jo nyt suuria konserneja.

Hallitus tavoittelee miljardien ”säästöjä”, joka tarkoittaa palvelujen keskittämistä ja asiakasmaksujen korotuksia. Tämä lisää eriarvoisuutta. Palvelujen pakkoyhtiöittäminen kaventaa demokratiaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.