Sote-esitys suuryhtiöiden ehdoilla
Hallituksen tiistaina julkistama esitys valinnanvapauslaiksi jatkaa sote-palvelujen markkinoistamista, keskittämistä ja siirtämistä suurelta osin yksityisten yritysten bisnekseksi. Lakia ajetaan kiireellä, vaikka hallitus myöntää, että sen vaikutuksista ei ole kunnon arvioita. Se tulisi voimaan vuoden 2019 alusta.
Rahoitusmalli merkitsee miljardien siirtämistä kuntien nyt tuottamista palveluista yksityisille firmoille.
Lausuntokierroksella täystyrmäyksen saaneeseen luonnokseen tehtiin vain vähäisiä muutoksia. Rahoitusmalli merkitsee miljardien siirtämistä kuntien nyt tuottamista palveluista yksityisille firmoille. Sote-keskusten tehtäviin lisättiin eräitä lyhytaikaisia sosiaalipalveluja, mikä samalla pirstoo palveluketjuja.
Muutos vahvistaa suurten yksityisten terveys- ja hoivayritysten asemaa. Niiden veronkiertoa ei estetä vaan lakiin esitetään vain se, mikä koskee jo nyt suuria konserneja.
Hallitus tavoittelee miljardien ”säästöjä”, joka tarkoittaa palvelujen keskittämistä ja asiakasmaksujen korotuksia. Tämä lisää eriarvoisuutta. Palvelujen pakkoyhtiöittäminen kaventaa demokratiaa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
Katso täältä printtilehden numero 07/2024 juttusisältö ja tilaa Tiedonantaja!
- 1 / 326
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Sosiaaliturvan voimakkaat heikennykset eivät ole lisänneet työpaikkoja – ainoastaan työttömien ahdinkoa. Jo valmiiksi erittäin korkealla tasolla ollut pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt 7 % viime vuodesta. Työttömien Keskusjärjestön mielestä sen estämiselle ei näytä olevan riittäviä keinoja.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.