Stoppi porvaripolitiikalle

01.06.2023 - 17:45

SUOMEEN todennäköisesti muodostettava Petteri Orpon oikeistohallitus tulee merkitsemään leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin, koulutukseen ja muihin kansalaisille tärkeisiin palveluihin. Leikkauksilla tehdään jälleen lisätilaa yksityisille yhtiöille. Hallitus tulee tukemaan yksityistämistä myös valtion omaisuuden ja valtion toimintojen myynnillä ja ulkoistamisella.

Palvelujen markkinaehtoisuus on ongelma sekä demokratian että asukkaiden yhdenvertaisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta. Markkinaehtoisuus merkitsee, että palvelut keskittyvät sinne, missä on eniten asiakkaita ja maksukykyä. Tavoite palvelujen tasavertaisesta saatavuudesta karkaa kauas pois. Markkinaehtoisuuden sijaan tulee lisätä palveluja tarvitsevien oikeuksia ja reaalisia valinnanmahdollisuuksia. Tämä tapahtuu muun muassa lisäämällä julkisten palvelujen resursseja sekä vahvistamalla palvelujen saatavuutta ja laatua koskevia normeja.

Suomessa veronkevennykset ovat vuosi toisensa perään kohdentuneet rikkaille.

Kokoomuksen leikkauslista tarjoaa sitä samaa, mitä aiemminkin. Samaan aikaan hyvinvointialueilta puuttuu kunnolliseen toimintaan tarvittava rahoitus. Leikkausten sijasta tarvitaan merkittävästi lisää rahaa, jotta palvelut saataisiin pidettyä edes aikaisemmalla tasolla. Palkkojen korotukset tuottaisivat julkiselle sektorille lisää tuloja tuloverotuksen ja kulutusverojen kautta vähintään puolet niiden nimellissummasta. Rahaa julkisen sektorin palkankorotuksiin saataisiin kiristämällä pääomatuloihin kohdistuvaa verotusta edes eurooppalaiselle keskitasolle. Suomessahan pääomia verotetaan tunnetusti EU:n keskitasoa vähemmän.

JULKISTEN PALVELUJEN leikkaaminen tai julkisen sektorin työntekijöiden työehtojen heikentäminen eivät tuo teollisuudelle lisää tilauksia tai työpaikkoja. Uusliberalistisen politiikan hengen mukaisesti tämä ei kuitenkaan vaikuta hallituksen tekemiin päätöksiin, jotka kurjistavat työväenluokkaa entisestään. Työttömyysluvut ovat edelleen liian korkeat, eikä Orpon budjetista löydy ratkaisua työläisen perusturvaan.

Suomessa veronkevennykset ovat vuosi toisensa perään kohdentuneet rikkaille. Suurten yritysten maksamaa yhteisöveroa alennettiin Jyrki Kataisen Sixpack-hallituksen kaudella. Eduskuntavaalien 2015 jälkeen syntynyt SSS-hallitus jatkoi entistä tiukemmin työtä tekevän ja vähävaraisen kansanosan riistämistä. Julkisen sektorin ja sosiaaliturvan leikkaukset, verotuksen muutokset, yksityistämishankkeet ja sote-uudistuksen kaltaiset valtavat rakennemuutokset perusteltiin myös silloin julkisella velalla, vaikka Suomen valtionvelka suhteessa BKT:hen on EU-alueen pienimpiä.

Oikeistopolitiikka on kasvattanut köyhyyttä yhä jyrkemmin. Tämä kehitys on käännettävä ympäri, sillä tuleva Orpon hallitus jatkaa tuhotöitään ja ison bisneksen tukemista.

Peruspalveluja ja tukijärjestelmiä on rahoitettava omistavan luokan voitoista merkittävästi nykyistä enemmän. Pienituloisille on taattava inhimilliseen elämään riittävä toimeentulo, kunnon maksuttomat peruspalvelut ja enemmän tietoa oikeuksistaan. Peruspalvelujen rahoitus on turvattava verottamalla erityisesti suuria omaisuuksia ja pääomatuloja ja lisättävä verotuksen progressiota. Verokeinottelu ja muu talousrikollisuus on estettävä lainsäädännöllä.

Leikkaukset ihmisten perusturvasta ja työehtojen jatkuva polkeminen lisäävät köyhyyttä maassamme. Työttömien, työllisten, opiskelijoiden ja eläkeläisten keinotekoisten vastakkainasettelujen purkaminen hyödyttää myös työssä olevia yhtenäistämällä työväenluokkaa ja lisäämällä sen joukkovoimaa. Porvarien etuoikeuksista on siirryttävä kaikkien oikeuteen elää säällistä elämää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset