Suohpanterror: taistelua saamen kansan puolesta!

29.04.2016 - 10:30
(updated: 29.04.2016 - 10:31)

Suohpanterror on saamelaisista taiteilijoista koostuva anonyymi ja radikaali taiteilijakollektiivi, joka tunnetaan yhteiskuntakriittisestä taiteestaan ja vastarintatoiminnastaan. Suohpanterror tarkoittaa ”suopunkiterroria”. Nimi on peräisin poromiesten käyttämästä suopungista, joka on poronhoidossa käytettävä lasso.

Suohpanterror sai äskettäin Kritiikin Kannukset –palkinnon. Se annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta. Palkinnon myöntää Suomen arvostelijain liitto.

Suomen kommunistisen puolueen tämänvuotinen vappujuliste on kollektiivin käsialaa. Julisteen pohjalta on tehty myös SKP:n vappumerkki.

Suohpanterror?

Ryhmänne jäsenistä tiedetään varsin vähän: miksi olette päättäneet pysyä anonyymeinä?

”Se mitä sanotaan, on tärkeämpää kuin ketkä sanovat.”

– Anonyymiys on ollut alusta asti oleellinen osa kollektiivia ja kuka tahansa voi kuulua siihen. Haluamme nostaa esiin epäkohtia niin valtakulttuureista sekä saamelaisten sisäisiä ongelmia. Emme halua, että teokset henkilöityvät, vaan tärkeämpää on nostaa esiin epäkohtia, joita saamelaiset kohtaavat. Se mitä sanotaan, on tärkeämpää kuin ketkä sanovat.

Yleinen ilmapiiri ja suhtautuminen saamelaisiin on muuttunut negatiivisemmaksi.

– Muutaman viime vuoden ajan ilmapiiri on kiristynyt niin pohjoisessa kuin myös etelämpänä. Saamelaiset kohtaavat muiden vähemmistöjen tavoin vihapuhetta ja muun muassa väkivallan uhkaa.

Ryhmänne jäsenistä Jenni Laiti on esiintynyt julkisuudessa avoimesti omana itsenään.

– Jenni tuli julkisuuteen ryhmän puhenaisena, koska näin saimme enemmän mediahuomiota. Sitä ennen osa mediasta ei julkaissut uutisia anonyymista kollektiivista.

Mitä voitte paljastaa lukijoille ryhmästänne?

– Ryhmä on varsin löysä käsite, Suohpanterroria voi toteuttaa joko lyhyillä projekteilla tai sitten pidempinä projekteina. Ryhmään kuuluu jäseniä Norjasta, Ruotsista ja Suomesta, joista osa asuu Saamenmaalla ja osa kaupungeissa. Ikähaitari taitaa olla noin 20–60-vuoden välillä ja sukupuolijakauma on varsin tasainen. Ainoastaan yksi henkilö tietää kaikki ryhmässä aiemmin toimineet ja nykyiset aktiivit.

SSS-hallitus

Sipilän johtamat SSS-joukot ovat moukaroineet suomalaista yhteiskuntaa monin eri tavoin.

– Ei löydy luottamusta hallitusta kohtaan, joka ajaa suomea myyntikuntoon.

Hallituksen toiminta näyttää heikolta myös saamelaisten näkökulmasta.

– Metsähallituslaista on tiputettu pois saamelaiselinkeinojen tukemista koskevat pykälät, ILO- sopimus ei ole hallitusohjelmassa. Jotain kosmeettista hallitus voi yrittää.

Veli-Pekka Lehtola kysyy Saamelaiskiista -teoksensa alaotsikossa seuraavaa: ”Sortaako Suomi alkuperäiskansaansa?”

– Onko tämä mahdollista vielä vuonna 2016? Ja onhan se!

Monet saamelaiset kulttuurintekijät ovat tehneet saamelaisten historiaa ja kulttuuria näkyväksi töissään: myös Suohpanterror on osa laajempaa saamelaisuuden nousua Suomessa. Mistä tämä nousu mielestänne kertoo?

– Siitä että kulttuuriamme on alettu hieman arvostamaan. Mutta samalla siitä että saamme vaatia oikeuksiamme kieleen ja kulttuuriin liittyvissä asioissa, mutta emme elinkeinoihin ja maaoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Vappujuliste

Viime vuonna SKP:n vappujulisteen teki taiteilija Jani Leinonen: minkälainen suhde Suohpanterrorin kuvalla on Leinosen tekemään kuvaan?

– Intiimi.

Kenen nyrkki kuvassa nousee ilmaan ja miksi?

– Saamen kansan. Kiitos valtiolle vuodesta 2015: Never forget!

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.