Suomessa esiintyy systemaattista uskonnottomien syrjintää

23.12.2016 - 11:45

Uskonnottomiin kohdistuva syrjintä ja jopa vaino eri puolilla maailmassa nousee esiin Ajatuksen vapaus 2016 -raportissa, jonka julkaisee Kansainvälinen humanistinen ja eettinen unioni IHEU (www.iheu.org). Myös Suomessa todetaan edelleen olevan uskonnottomien katsomusvapauteen ja yhdenvertaiseen kohteluun liittyvää systeemistä syrjintää.

Raportin julkistamisajankohta liittyy Ihmisoikeuksien päivään, joka on lauantaina 10.12. Uutuutena nyt vuonna 2016 tässä vuodesta 2012 alkaen julkaistussa raportissa on julkaisun online-yhteys verkkoon. Nettiosoitteesta freethoughtreport.com on pääsy raporttiin, jossa jokaisella maalla on oma, jatkossa erikseen päivitettävä nettisivu.

Raporttiin pyydetäänkin jatkossa asiantuntijoita, asianosaisia sekä IHEU:n järjestöjä esittämään täydennyksiä raporttiin läpi vuoden. Suomesta IHEU:n jäsenjärjestöjä ovat Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry.

Jokaiselle maalle on kehitetty uusi värikoodeilla ilmaistu ”liikennevalo”-arviointi. Suomen kohdalla on edelleen pääasiallisena merkkivärinä oranssi, mikä tarkoittaa ”systeemistä syrjintää”:

Etuoikeutettu valtionkirkko

Uskonnottomiin kohdistuvat ajatuksen ja katsomuksen vapauksien sekä yhdenvertaisen kohtelun loukkaukset kohdistuvat yleensä myös valtiokirkkoihin kuulumattomiin uskonnollisiin vähemmistöihin sekä sitoutumattomiin yksilöihin.

Systeemiseen, lakiperustaiseen syrjintään voi kuulua etuoikeutettu valtiokirkko (joka antaa uskontopohjaisia etuoikeuksia), uskonnollista kasvatusta ja koulutusta kouluissa, ankaria rangaistuksia uskonnon ”loukkaamisesta” tai ateismin julkituonnista.

Ajatuksen vapaus -raportissa 2016 julkaistaan myös kertomuksia yksilöistä, joita on syrjitty uskonnottomien katsomusten julkistuonnista, sekularismin (kirkon ja valtion ero, julkisen vallan uskonnollisen neutraalisuus) edistämisestä tai uskonnollisen instituution tai ajatuksen arvostelun vuoksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (20 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.