Suomi ostaa 64 hävittäjää Yhdysvalloista. "Historiallinen virhe"

10.12.2021 - 15:00
(updated: 07.01.2022 - 16:13)
F-35 -hävittäjä on vuosien varrella kohdannut monenlaista arvostelua. Kalliin hinnan lisäksi sen koneessa on havaittu lukuisia vikoja.

Suomen hallitus on päättänyt ostaa 64 yhdysvaltalaista Lockheed Martinin valmistamaa F-35A Lightning II -hävittäjää. Hankintaan kuuluu myös aseistusta, koulutusta, liitännäiset järjestelmät ja huoltopalvelut vuoden 2030 loppuun. Kaupan lopullinen hintalappu saattaa nousta jopa 50 miljardiin euroon, kun hävittäjien elinkaarikustannukset otetaan huomioon.

– Hävittäjäkauppa on historiallinen virhe. F-35-hävittäjien hiilidioksidipäästöt ovat jopa 60 % suuremmat kuin Hornet-hävittäjien, jotka nekin ovat suuret. Tällainen kauppa on siis täysin sitä vastaan, että Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035. Asevarustelun sijaan tarvitaan ympäristötekoja ja ihmisten arjen tarpeisen turvaamista, sanoo Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg

Sandbergin mielestä hävittäjähanke on hallitukselta huono joululahja kansalle.

– Näitä hävittäjiä maksavat nyt sitten jatkossa joka joulu köyhät ja syrjäytyneet. Kun lapselle ei ole lahjaa, niin aina voi sanoa, että hänen pieni uhrauksensa mahdollistaa, että Suomi voi jatkossa osallistua nato-sotiin, joissa hänkin voi antaa henkensä, kirjoittaa Sandberg twitterissä.

Toimittaja Pentti Sainio kutsui hävittäjiä Suomen uusiksi pommikoneiksi uuden Kansakunta kenraalien käsissä -kirjansa julkistamistilaisuudessa tänään.

Hallitus kokoontui päättämään hävittäjähankinnasta hyvin nopealla aikataululla, eikä media saanut tietoa tilaisuudesta kuin hyvin lähellä tapahtumaa.

– Päätös kymmenien miljardien hävittäjistä ollaan tekemässä salaa, pikaisesti ja epädemokraattisesti. Hallituksen joululahja on kurjuuttamisen syveneminen - jostain ne rahat revitään eli palveluista, sosiaaliturvasta, ympäristökriisin torjunnasta, kulttuurista jne., kirjoitti Kommunistinuorten puheenjohtaja Jiri Mäntysalo Twitterissä aikaisemmin tänään.

Julkisuuteen ulleiden tietojen mukaan kenraalit ovat tarkoituksella esittäneet virheellisiä tietoja uusien hävittäjien kustannuksista, nykyisten hävittäjien korvaamisen kiireellisyydestä ja uusien ilma-aseiden roolista maanpuolustuksessa. 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa