Swasimaan kommunistinen puolue perustettiin

23.04.2011 - 12:15
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Swasimaan kommunistit pitivät puolueensa perustavan kokouksen syrjäisessä Kamhlushwan maalaiskylässä. Samaan aikaan poliisi ja armeija sulkivat Swasimaan päätiet 24 tunniksi ja ajoneuvoja ja ihmisiä etsittiin kiihkeästi. / Mark Waller |

Swasimaan kommunistinen puolue (CPS) perustettiin 8. huhtikuuta. Noin sata maassa elävistä ja Etelä-Afrikassa maanpaossa olevista aktivisteista kokoontui puolueen perustavaan kokoukseen syrjäisessä Kamhlushwan maalaiskylässä lähellä Swasimaan ja Etelä-Afrikan rajaa.

Monarkia kiristänyt otettaan

Monet niistä, jotka olivat tulleet Swasimaan puolelta, olivat tulleet Etelä-Afrikan kautta vuoristoreittejä käyttäen. Swasimaan poliisi ja armeija ovat kiristäneet kaikkien tunnettujen demokratia-aktivistien valvontaa maassa maaliskuussa tapahtuneen protestiaallon jälkeen.

Swasimaata hallitsee kuningas Mswati III:n sortava yksinvaltainen monarkia. Kaikki poliittiset puolueet on kielletty ja yhteiskunnallisten liikkeiden toimintaa on jyrkästi rajoitettu.

Monarkin tulot ovat noin neljä miljoonaa euroa kuukaudessa. Mutta 70 prosenttia hänen maanmiehistään elävät köyhyydessä, ja 40 prosentilla swasimaalaisista kotitalouksista ei ole koskaan riittävästi ruokaa takaamaan riittävää ravintoa ja terveyttä. Swasimaassa on myös maailman korkeimmat HIV- ja tuberkuloositasot.

Hallitus on sekoitus puolifeodaalisista neuvostoista, jotka “neuvovat” monarkkia ja kuninkaan nimittämästä lainsäädäntöelimestä.

Suuri osa poliittisesta vasemmistosta on viime vuosian pakotettu lähtemään Swasimaasta.

Poliittista opiskelua

Viimeisten kolmen vuoden aikana edistykselliset aktivistit Swasimaassa ja Etelä-Afrikassa ovat tavanneet säännöllisesti poliittisen kasvatuksen kehitysohjelman merkeissä.

”Me pidimme noin kahdeksan täysipäiväistä kurssia Marxin, Engelsin, Leninin ja tärkeiden vallankumouksellisten johtajien pääteosten opiskelemiseksi ja niistä keskustelemiseksi, antaaksemme tovereillemme kommunistisen poliittisen teorian perusteet”, sanoo Thokozane Kunene, CPS:n pääsihteeri. ”Meillä on ollut myös muita poliittisen koulutuksen tilaisuuksia vastateksamme Swasimaan tilanteen käytännön haasteisiin ja rakentaaksemme tukea ja solidaarisuutta työllemme. Tavoite oli kaiken kaikkiaan työskennellä oman kommunistisen puolueemme muodostamiseksi.”

Tavoitteena demokraattinen vallankumous

Kunene sanoo, että nyt kun puolue on perustettu, tulee olemaan paljon helpompaa saada aikaan suunnitelmallinen ja koordinoitu kommunistinen panos vapaustaisteluun Swasimaassa. Hän sanoo, että maan demokratialiikkeen keskuudessa on olemassa poliittinen tyhjiö, koska siltä puuttuu johdonmukainen sosialistinen panos.

“Enemmän kuin koskaan tilanne kehottaa selvyyteen ja suuntautumiseen kansallisdemokraattiseen vallankumoukseen, joka tulisi työntämään eteenpäin sosialistista agendaa.”

CPS:n jäsenet Swasimaan sisällä työskentelevät ammattiyhdistysliikkeen ja muiden aktivistien kanssa muodostaakseen yhteiskunnallisia liikkeitä kasvattaakseen protestien vauhtia monarkkisen diktatuurin lopettamiseksi ja poliittisten puolueiden ja demokraattisten vaalien sallimiseksi.

Samaan aikaan monarkki on lähtenyt maasta. Aktivistien mukaan tämän liikkeen tarkoitus on antaa hänen turvallisuusjoukoilleen vapaat kädet tukahduttaa protesteja väkivaltaisesti. Kuninkaan säännöllinen etäisyyden otto poliisin ja armeijan väkivaltaisesta käyttäytymisestä on ilmeinen pyrkimys kohentaa sitä pientä kannatusta, mikä hänellä on väestön keskuudessa.

Vuoden alusta lähtien Facebookin sivulla on sanottu, että “huhtikuun 12. päivän kansannousun on ilmoitettu aloittavan kansan laajan protestiaallon, jota ovat innostaneet Pohjois-Afrikan kansannousut. Päivämäärä merkitsee organisoidun absoluuttisen monarkian ja järjestäytyneen poliittisen aktiivisuuden kiellon vuosipäivää vuonna 1973.

Perustava kokous

Swasimaan viranomaiset ovat vastanneet katkaisemalla online- ja kännykkäpuhelinyhteyksiä sekä internetyhteyksiä, jotka sisältävät “hallituksen vastaista aineistoa” ja uhkaamalla tukahduttaa protestit väkivaltaisesti. Samaan aikaan kun CPS perustettiin, Swasimaan päätiet olivat 24 tunnin ajan suljetut ja ajoneuvoja ja ihmisiä etsittiin kiihkeästi.

“Kuitenkin protestit levisivät, on selvää, että taistelu demokraattisen vallankumouksen puolesta tulee olemaan pitkällistä ja ankaraa”, Kunene sanoo. ”Mikään ei tule olemaan helppoa tästä eteenpäin. Meillä on nyt puolue koordinoivana rakenteena helpottamassa uusia vapauskampanjoita, mutta meillä ei ole mitään kuvitelmia, että se tulee olemaan helppo tie.”

CPS:n perustavaan kokoukseen osallistuivat Afrikan kansalliskongressin, Etelä-Afrikan ammattiliittojen, Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen sekä kommunistisen puolueen ja ANC:n nuorisojärjestöjen edustajat. Kokous vastaanotti myös tukiviestit useilta kommunistisilta ja työväenpuolueilta, muun muassa Suomen kommunistiselta puolueelta.

CPS:n perustava kokous valitsi väliaikaisen keskuskomitean, joka tulee ohjaamaan puolueen työtä ja valmistelemaan sen vuonna 2012 pidettävää ensimmäistä varsinaista puoluekokousta. Kokous myös hyväksyi joukon asiakirjoja, jotka täsmentävät puolueen strategiaa ja rakennetta.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (14 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.