Swazimaassa kamppaillaan aidsia vastaan

28.12.2009 - 12:45
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Swazimaassa on väestöstä suhteessa eniten hiv-positiivisia. / aids-aid |

Useimmat aidsin ja HIV:n kanssa kamppailevat kehitysmaat suhtautuvat nykyään Maailman aids-päivään 1. joulukuuta kasvavalla optimismilla. Syynä tähän ovat entistä paremmat keinot HIV:n leviämisen estämiseksi ja hoitamiseksi. Virus ei enää välttämättä merkitse automaattista kuolemantuomiota, vaan sen kanssa voi elää, hieman samaan tapaan kuin diabeteksen kanssa.

Silti eteläisen Afrikan pienessä, 1,2 miljoonan asukkaan Swazimaassa kaikki HIV:n hoidossa saavutettu edistys on nopeasti valumassa hukkaan. Maassa on suhteessa eniten HI-viruksen kantajia maailmassa, 36 prosenttia koko väestöstä. Jos tarkastellaan nuoria aikuisia, luku kasvaa viiteenkymmeneen.

Swazimaassa hoitoa rahoittaa maailmanlaajuinen aidsia, tuberkuloosia ja malariaa vastaan taisteleva rahasto (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria). Perustamisestaan 2002 lähtien rahaston kautta on kulkenut 18,7 miljardia dollaria, jotka on käytetty erilaisiin projekteihin 140 maassa.

Maailmanlaajuiden taloskriisin vuoksi rahaston varoja on nyt leikattu 20 prosentilla. Vuoden 2010 projektit on toistaiseksi jäädytetty.

Tämä on kova isku Swazimaan HIV:n ja aidsin vastaiselle työlle. Maa ei enää saa rahaa HI-viruksen toimintaa salpaavaan lääkitykseen, äideistä lapsiin tapahtuvan tarttumisen estämiseen tai muiden tartuntojen torjumiseen. Myös tuhannet aidsin takia orvoksi jääneet lapset uhkaavat jäädä vaille hoitoa.

Tuhlailevan hovin vaino

Hoivajärjestö Swaziland Positive Living (SWAPOL) on saanut niskaansa maan hallitusta itsevaltaisesti johtavan kuningas Mswati III:n vihan. Järjestö tuli paljastaneeksi kuningashovin kerskailevat elämäntavat samaan aikaan, kun valtaväestöä runteli tappava aids-aalto.

Swazimaa on eteläisen Afrikan köyhin valtio, ja ihmisten odotettavissa oleva elinikä on matalimmasta päästä, vain 36 vuotta.

Viime vuonna kuningas ja hänen 13 vaimoaan kuluttivat hulppeat 50 miljoonaa dollaria shoppailemalla Italiassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. SWAPOL järjesti vastalauseeksi mielenosoituksen Manzinin kaupungissa. Tästä suivaantuneena Mswatin hallitus julisti SWAPOLin terroristijärjestöksi.

Kaikki hallitusta kritisoivat leimataan maassa terroristeiksi. Poliittiset puolueet ja joukkoliikkeet ovat kiellettyjä, ja niihin kuuluvat joko karkoitetaan tai heitä vainotaan.

Työ jatkuu

SWAPOL saa lahjoitusvaroja, joilla se tukee HIV-positiivisia, aids-orpoja sekä ilman vanhempia sinnitteleviä perheitä, sanoo Siphiwe Hlophe, joka johtaa pientä järjestöä.

Hlophen mukaan jo pelkästään kuninkaallisen hovin törsäämällä rahamäärällä hoidettaisiin HIV:n diagnosointi ja tartunnan saaneiden hoito.

— Maassa on vain yksi laite, jolla voidaan mitata veren CD4-lymfosyyttimäärä. Se ei riitä, ja sen vuoksi testejä ei aina suoriteta ajoissa, näytteet menevät pilalle tai tulokset ovat epätarkkoja. Yksi CD4-testilaite maksaa noin 215 000 dollaria. Laske itse, kuinka monta me olisimme saaneet 50 miljoonalla!

SWAPOL ei aio lannistua hallituksen härnäyksen edessä. Se jatkaa vaatimatonta mutta elintärkeää työtään tukemalla 700 aids-orpoa, pyörittämällä liikkuvaa klinikkaa maaseudulla sekä antamalla mielenterveydellistä tukea ja neuvontaa.

Järjestön vapaaehtoiset työntekijät ja tukijat tiedostavat kuitenkin, että aidsin vastaiseen kamppailuun tarkoitetut lahjoitukset eivät riitä: Swazimaassa tarvitaan paljon suurempi muutos.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.