Syyrian konflikti ratkaistava neuvotteluteitse
Syyrian paheneva tilanne on kestämätön. Syyriassa on sisällissota, eikä kansainvälinen yhteisö voi katsoa sivusta, kun ihmisiä tapetaan.
Rauhanjärjestöt Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea vaativat kannanotossaan, että väkivallan kierre on pysäytettävä. Tämä ei kuitenkaan järjestöjen mukaan onnistu väkivalloin tai sotilaallisin toimin. On löydettävä neuvottelumekanismi, joka mahdollistaa väkivaltakierteen purkamisen. Syyrian tapahtumat heijastuvat koko Lähi-itään, ja se, millaisen millaisen toimintastrategian kansainvälinen yhteisö nyt valitsee, vaikuttaa myös naapurimaihin.
Järjestöt toivovat Suomelta aloitteellisuutta asiassa.
Tärkeimmät osapuolet tulisi ensin saada koolle ja keskustelemaan. Tavoitteena on välitön, vaikka osittainenkin, tulitauko ja sitä valvova mekanismi. Suomen pitäisi olla tässä aloitteellinen jo ennen maaliskuun lopussa pidettävää Arabiliiton kokousta Bagdadissa, toteavat rauhanjärjestöt.
Tulitauon aikaansaaminen Homsin alueelle on kiireellisin asia, jo humanitaarisista syistä. Kansainvälisen yhteisön ja EU-maiden on tuettava Syyrian Punaista Puolikuuta ja Kansainvälistä Punaista ristiä näiden välitysyrityksissä. Koska luottamusta hallinnon ja opposition eri toimijoiden välillä ei ole, tulisi tulitaukoa valvomaan saada ulkopuolinen mekanismi.
Samaan aikaan tulisi ryhtyä etsimään tapoja ratkaista eri oppositiotoimijoiden ja hallinnon välillä käytännöllisiä kysymyksiä siitä, miten uudistuksia lähdetään toteuttamaan. Syyrian tulevaisuus on syyrialaisten käsissä, mutta he tarvitsevat kansainvälisen yhteisön tukea demokraattisen ja rauhallisen Syyrian rakentamiseen. Kansainvälisen yhteisön tulisi painokkaammin puhua neuvotteluratkaisun puolesta. Myös oppositiolta on vaadittava väkivallasta pidättäytymistä ja neuvotteluihin osallistumista. Sotilaallisilla toimilla tilannetta ei voida ratkaista, eikä myöskään oppositiota aseistamalla. Ratkaisumahdollisuuksia ei lisää se, että vihjaillaan näyttävästi ulkopuolisten tahojen sotilaallisesta puuttumisesta konfliktiin.
Kaiken kansainvälisen toiminnan painopisteen tulee olla väkivallan lopettamisessa, tulitauko on saatava aikaan ja sen jälkeen tarvitaan poliittisia uudistuksia. Kansainvälisen yhteisön ei pidä valita puoltaan, vaan tukea kaikkien syyrialaisten pyrkimyksiä oman maansa rakentamisessa tasapuolisesti.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tšekin hallitus valmistelee lakimuutosta, joka mahdollistaisi kommunistisen liikkeen kriminalisoinnin – ja samalla vaarantaisi työväenluokan sananvapauden, järjestäytymisoikeuden ja poliittisen toimijuuden koko Euroopassa. Onko demokratia enää muuta kuin eliitin hallitsema äänestysteatteri, jos vaihtoehtoisen yhteiskuntajärjestelmän puolustaminen voidaan tuomita rikoksena? Kapitalismin kriisissä vellova valtakoneisto reagoi opposition nousuun rajoittamalla vapautta, ja hyökkäyksen kärki kohdistuu niihin, jotka eivät suostu markkinoiden maailmaan – kommunisteihin, järjestäytyneeseen työväkeen ja kansanliikkeisiin.
Italialainen USB-ammattiliitto on ilmoittanut, ettei se aio palvella Cosco Pisces -konttialusta, jos käy ilmi, että se kuljettaa sotamateriaalia Israelin toimintaan. Genovan ja Ligurian satamissa kytee konflikti, jossa työväenluokan edustajat asettuvat pääoman globaalia logistiikkaa ja Israelin sotapolitiikkaa vastaan. Toimenpiteet perustuvat luokka-solidaarisuuteen ja kansainväliseen rauhanliikkeeseen, jotka vastustavat aseiden kuljettamista Euroopan satamien kautta sotatoimialueille.
Venezuela valmistautuu kunnallisvaaleihin 27.7. Nämä ovat jo kolmannen vaalit vuoden sisällä. Petaren kaupunginosa, miljoonien työväenluokan asuinpaikka, elää vaalien arkea konkreettisesti: vesikatkot, julkisen liikenteen haasteet ja paikallinen stigma eivät ole vain infrastruktuurikysymyksiä, vaan kertovat siitä, miten ihmiset kokevat oman arkensa ja tarpeen muutokselle. Haastattelen kolmea nuorta naista. He puhuvat rauhallisesti elämästään ja tulevasta äänioikeudestaan — ei vastakkainasettelun vaan arkisen osallistumisen kautta. Tämä on juttu siitä, kuinka politiikka syntyy, vaikka puistoissa viisaiden nuorten naisten keskustelussa - ei pelkästään vaalihuoneistoissa — ja kuinka optimismi asuu nuoruudessa, joka uskaltaa nähdä tulevaisuuden omana tilanaan.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.