Tänään vaaditaan parempia palkkoja

27.04.2018 - 11:00
(updated: 11.06.2018 - 12:59)
Ei leikkirahaa-liikkeen Jatkosoitto-mielenosoitus Helsingissä 21.4.2018 / kuva Tiedonantaja

Ei leikkirahaa –liike tempaisee 27.4. valtakunnallisesti lastentarhanopettajien palkkojen korottamiseksi. Sadat ihmiset jättävät työpaikallaan palkankorotusvaatimuksen, jolla tavoitellaan 3000 € kuukausipalkkaa

Lastentarhanopettajat ovat jo pitkään kärvistelleet palkkakuopassa. Tämän lisäksi pääkaupunkiseudulla paljastui alkuvuodesta laiton palkkakartelli, jossa Helsingin, Espoon ja Vantaan päättäjät olivat keskenään sopineet siitä, millaista palkkaa lastentarhanopettajille pääkaupunkiseudulla maksetaan. Tämä suututti alalla toimivat ja syntyi kansanliike, joka otti tunnuksekseen ”Ei leikkirahaa”. Kahden näyttävän mielenosoituksen jälkeen on suoran toiminnan aika.

Valtakunnallisesti palkankorotustempaukseen on ilmoittautunut jo satoja lastentarhanopettajia. Tämän lisäksi kuka tahansa voi tukea tempausta ottamalla itsestään kuvan, johon liittää jotenkin päivän tunnuksen #eileikkirahaa. Tämän jälkeen kuva jaetaan sosiaalisessa mediassa. Tukeaan voi osoittaa myös pukeutumalla kokonaan mustiin.

 

Valtakunnallisesti palkankorotustempaukseen on ilmoittautunut jo satoja lastentarhanopettajia.Kaupungit varpaillaanTempaus on herättänyt ilmeistä huolestumista kunnissa, joista esimerkiksi Vantaalla on etukäteen kerrottu, etteivät päiväkotien johtajat saa ottaa palkankorotusvaatimuksia vastaan. Ei leikkirahaa -liikkeen tiedotteen mukaan kyseessä saattaa olla Vantaan varhaiskasvatuksen johtoryhmän keskenään tekemä päätös, jonka pohjalta on ohjeistettu päiväkodin johtajia.

Edellä mainittu menettely rikkoo monella tapaa työntekijöiden oikeuksia. Räikeimmin tietenkin oikeutta neuvotella palkankorotuksesta esimiehen kanssa. Palkkakartellin viitoittamalla tiellä jatketaan, mikäli työntekijöiltä evätään mahdollisuus neuvotella palkankorotuksestaan.

Helsingin osalta liikkui huhuja vastaavasta toiminnasta, mutta kaupunki kiirehti 25.4. tiedottamaan, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatusyksiköt ottavat vastaan lastentarhanopettajien palkankorotuspyynnöt. Kaupunki myös lupaa, että saadut esitykset kootaan ja välitetään kaupunginkansliaan palkkaneuvotteluja varten, minkä jälkeen kaupunki työnantajana neuvottelee palkkaratkaisuista.

Helsinki linjaa, että palkankorotuksissa on lähtökohtana tehtävän vaativuus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tullaan palkkausta kaupungin tiedotteen mukaan tarkastelemaan lastentarhanopettajan tehtäväkuvien osalta vuoden 2018 aikana.Parempi liksa muillekin

 

Tämän tempauksen jälkeen on suunnitteilla mielenosoitusten ja -ilmausten lisäksi myös suuri joukko kuntalaisaloitteita, joissa vaaditaan palkankorotuksia. Myös muita painostustoimia pohditaan.

Ei leikkirahaa-liike on linjannut, että vaikka sen toiminta onkin alkanut lastentarhanopettajista, aikoo se myöhemmin laajentaa taistelun koskemaan kaikkia varhaiskasvatuksessa työskenteleviä ja lopulta laajemmin naisvaltaisia matalapalkka-aloja koskevaksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.