TA-ARVIO: Työläiselämää Loimaan Moskovassa

13.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 42/13.11.2009

Täältä viimeksi luulisi kenenkään teatterielämystä etsivän, kilometritolkulla reissua takana ja vielä yksi eksyminenkin. Joka puolella tasaista peltomaisemaa, siellä täällä maalaistaloja ja ladonsyrjiä. Mutta siinä se on, siinä keskellä rouran köyrimätä peltoaukeeta, kuun kelmeesä loisteesa, juhlavalot päälä. Kylätalo Pääskynpesä, jonka Haaran-Onkijoen kyläyhdistys on ittelleen talkootyänä pykänny.Teatteria ja semmosta varten.


Joitakin vuosia sitten täällä Loimaan saviseudulla elettiin innostuksen aikaa, oli saatu esityskuntoon Pirkko Jaakolan kirjoittama ja Helena Rytin ohjaama Saviooppera. Jo silloin he ja kylän puuhanaisiin kuuluva Raili Nikkilä päättivät, että talonpoikaisen oopperan jälkeen tehtäisiin vielä joskus työläisistä kertova samanmoinen. Nyt olisi sitten sen ensi-illan aika. Oikein maailman ensi-illan paikka.


"Moskovan keisari puhhuu täälä tänäpä! Tervetulloo kuuntelemmaan! Hyvä puhuja!" Näin seisoi präntättynä katsojille jaetuissa paperilapuissa. Luvassa on Savioopperan itsenäinen jatko-osa Saviseutuni (s)oi! Balladi Loimaalta, Moskovan vanhasta työläiskorttelista. Moskovanhan te tietty tiedätte, se näkyy junan ikkunasta Tampereen radan varrella, ihan siinä Loimaan kohdalla.


Kirjailija Pirkko Jaakola on tehnyt jättimäisen työn keräämällä talteen moskovalaisten kertomuksia ja sattumuksia. Niin kuin hyvään näytelmätekstiin kuuluu, osa siitä on faktaa, osa fiktiota. Näytelmän taiturimaisesta ohjauksesta vastaa tälläkin kertaa Helena Ryti, jolla on talenttia saada ensemble soimaan samaa klangia.


Kun pakettiin lisätään vielä säveltäjä Antti Jaakolan lyyrinen, lähes kaikista musiikinlajeista ammentava sävellystyö ja tanssija Katriina Kuuselan rautainen ammattitaito, ollaan elämyksen lähteillä. Mutta vielä sopasta puuttuu jotakin...


Ennen kaikkea esityksen tekevät 35 näyttelijää, kaikki näyttelijätyön amatöörejä Haaran-Onkijoen kolmensadan asukkaan kylästä, joita ajaa eteenpäin kollektiivisen tekemisen riemu. Täälä Moskovan kuppeesa tehrään ny teatteria meitin omasta elämästä, tuntuvat he viestivän.


Saviseutuni (s)oi on oikeastaan sarja kohtauksia työläisten elämästä, heidän suruistaan ja iloistaan, arjesta ja juhlasta sekä unelmista ja niiden murskautumisesta. Ja siitä miten elämä Moskovan jälkeenkin jatkuu. Jokainen näytelmän kohtaus rakentuu upealle musiikille, joka vie katsojat erilaisiin maailmoihin, kokonaan toiseen aikaan.



....



ARTO TUOMINEN



* Pirkko Jaakola: Saviseutuni (s)oi! Balladi Loimaalta, Moskovan vanhasta työläiskorttelista. Ohjaus Helena Ryti, musiikin sävellys ja sovitus Antti Jaakola, tanssit Katriina Kuusela, puvustus Katri Lepomäki, musiikki Pääskynpesä Ballroom Orchestra. Rooleissa noin 35 toisiaan tukevaa ammattilaista Haaran-Onkijoen kylästä. Ensi-ilta 31.10.2009. Muut esitykset lauantaisin ja sunnuntaisin 22.11. saakka. Pääskynpesä, Metsämaantie 69, Loimaa. Lippuvaraukset klo 13-17, Eila Nummila 050- 386 1478, Unto Marjamäki 0400- 537 499.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli