Taistelu avustajatunneista tuottamassa tulosta

18.01.2018 - 14:30
(updated: 19.01.2018 - 13:00)

Veikko Päätalo on 39-vuotias helsinkiläinen vaikeavammainen mies, joka on joutunut yhä uudestaan vaatimaan oikeuttaan saada apua. Kaupunki on jatkuvasti vältellyt vastuutaan, mutta sitkeä työ näyttää hiljalleen tuottavan tulosta. Avustajatuntien määrä on kasvanut, mutta lisää tarvitaan edelleen.

- Olen menossa tammikuussa sote-jaoston kokoukseen luovuttamaan adressin ja vetoamaan vielä heihin. Saatan ottaa kavereita mukaan, toteaa veikko Päätalo kun kysyn millainen tilanne on tällä hetkellä. Hän näkee, että tärkeintä on nyt saada kaupunki myöntämään hänen täyttävän vaikeavammaisuuden määritelmän. - Olemme olleet yhteydessä sote-jaostoon ja sen jäseniin, että he tietäisivät mistä päättävät.

Päätalon sisar Reetta, joka tällä hetkellä avustaa veljeään päivätyönsä ohessa, näkee Helsingin kaupungin toimineen erityisen kyseenalaisesti juuri tuon vaikeavammaisuuden määrittelyn suhteen.

- Ei ole epäilystäkään, etteikö kolmivuotiaasta laitoshoitoa tarvinnut veljeni täyttäisi aukottomasti THL:n määritelmää vaikeavammaisuudesta. Myös Helsingin sote-jaoston on tämä myönnettävä. Olemme valmiit jatkamaan taistelua, ellei jaosto tee päätöstä riittävistä avustajatunneista.

"Suomi on vihdoin allekirjoittanut YK:n vammaissopimuksen, joten se velvoittaa myös Helsinkiä"

Sekä Veikko että Reetta ovat päättäneet pitää puolensa ja siksi he vetoavat kaikkiin mahdollisiin ihmisiin, että nämä tukisivat adressin kautta Veikon taistelua henkilökohtaisesta avusta ja siten kaikkia vammaisia, jotka usein uhkaavat jäädä sivuun kunnallisten palveluiden myöntämisessä.

- Suomi on vihdoin allekirjoittanut YK:n vammaissopimuksen, joten se velvoittaa myös Helsinkiä, Veikko ja Reetta toteavat yhdessä.

Tue Veikon kamppailua

Tiedonantaja kirjoitti tästä taistelusta ensimmäisen kerran lokakuussa. Silloin tilanne oli se, että Päätalon hakemus palveluasumisen piiriin oli evätty, mutta hän oli saanut 30 tuntia avustajatunteja vapaa-aikaan.

Virkamiespäätöksellä Sosiaali- ja terveystoimi myönsi myöhemmin myös 80 avustajatuntia kotiin. Vaikeavammaiselle henkilölle tämä on kuitenkin edelleen aivan liian vähän, ja suurin ongelma on se että Sosiaali- ja terveystoimi kieltäytyy todisteiden vastaisesti myöntämästä Päätalon olevan vaikeasti vammainen. Saatu päätös on myös määräaikainen, määrärahasidonnainen ja harkinnanvarainen, eli tällä hetkellä pelkona on sen mielivaltainen muuttaminen.

Veikko Päätalo on sisarensa Reetan avustuksella lähtenyt nyt hakemaan sote-jaostolta päätöstä asiaan. Veikkoa voi tukea allekirjoittamalla hänen vaatimuksiaan tukevan aderessin osoitteessa: https://www.adressit.com/veikko_paatalon_taistelu_henkilokohtaisesta_avusta

Jos jaoston päätöksessä tämänkin jälkeen on virheitä, on siihen mahdollista edelleen tarttua ja jatkaa taistelua.

Presidenttiehdokkaat haastettu YK:n vammaissopimuksesta

Vaikka omassakin tilanteessa riittää selviteltävää, ei Veikko Päätalo ole antanut sen rajoittaa yhteiskunnallista osallistumistaan. Hän on hyvän ystävänsä Petri Virolaisen kanssa lähtenyt haastamaan presidenttiehdokkaat vastaamaan kysymyksiin YK:n vammaissopimuksen täytäntöönpanosta ja toteuttamisesta Suomessa.

Päätalo ja Virolainen haluavat saada presidenttiehdokkailta selkeät vastaukset siihen, miten he edistäisivät YK:n Vammaissopimuksen toteutumista käytännön tasolla, yhdenvertaisten oikeuksien takaamista vammaisille ihmisille muun muassa kommunikaatiossa ja asumisessa, sekä takaisivat näille käytännön tasolla tasavertaisen kohtelun lainsäädännössä. Heitä myös kiinnostaa se, miten presidenttiehdokkaat mahdollistaisivat vammaisille lapsille asumisen omassa perheessä niin, ettei ketään sijoitettaisi laitoshoitoon.

- Minusta on tärkeää tietää mitä mieltä ehdokkaat ovat näistä kysymyksistä, että tietää ketä äänestää. Toistaiseksi olen saanut vastaukset Merja Kyllöseltä, Laura Huhtasaarelta, Paavo Väyryseltä ja Nils Torvaldsilta, lisäksi olen ollut Tuula Haataisen vaalitilaisuudessa.

Veikon facebooksivuilta ”Veikon taistelu avusta” voi jo nyt päästä lukemaan osan tulleista vastauksista ja suunnitelmissa on julkaista kaikki saadut vastaukset kokonaisuudessaan kunhan niille löytyy sopiva paikka. Osa niistä on hyvin pitkiä ja yksityiskohtaisia.


Esimerkiksi presidenttiehdokas Torvaldsilta Päätalo on päässyt suoraan kysymään allekirjoittaako hän adressin vammaissopimuksen noudattamisesta ja miten hän presidenttinä edistäisi YK:n Vammaissopimusta käytännön tasolla. Tähän Torvalds vastasi pitävänsä asiaa tärkeänä ja allekirjoittaneensa jo vetoomuksen. Hän myös lupasi toimia jatkossa sen puolesta, että sopimus toteutuu myös käytännössä.

- Haluaisin vielä ainakin Sauli Niinistön vastauksen, toteaa Päätalo kun kysyn, miten työ veotoomuksen puolesta etenee. Hän ei kuitenkaan innostu ajatuksestani, että Niinistölle voisi ehdottaa myös vammaisten ottamista reilusti mukaan Linnan juhlien kutsulistalle. Meluisa juhlahumu ei ehkä ole ääniherkälle autistille houkutteleva ajatus, mutta muuten Päätalo on valmis jatkossakin nostamaan esiin vammaisten oikeuksia.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.