Talouskasvun kriitikot koolla Helsingissä

04.10.2010 - 10:46
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kapitalismi maksaa meille maapallon. Viime joulukuussa Kööpenhaminen ilmastokokouksen aikana osoitettiin mieltä muun muassa Australian Melbournessa. / Takver |

Nykyinen talouskasvu ei ole loputtomasti mahdollista, koska maapallo, ilmasto ja ympäristö ei sitä kestä. Talouden on käännyttävä laskuun joko hallitusti tai huonompana vaihtoehtona globaalin kaaoksen kautta.

Näin voi ehkä pelkistää Vanhalle ylioppilastalolle perjantaina 24. syyskuuta kokoontuneiden noin viidensadan ”Kasvu murroksessa” –konferenssin osanottajien tunnot.

Suomen Luonnonsuojeluliiton järjestämän konferenssin avasi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, joka totesi mm. että globaalilla nykyisellä kulutustasolla tarvittaisiin nyt 1,4 maapallon resurssit ja jos kasvu jatkuu nykyisen kaltaisena, vuonna 2020 tarvittaisiin jo 1,7 maapalloa.

Konferenssin pääpuhujina olivat degrowth (talouslasku)-ajattelun huiput maailmassa, professorit Peter Victor Kanadasta, Tim Jackson Enlannista ja Serge Latouche Ranskasta.

Työryhmissä pohdittiin muun muassa uusien hyvinvoinnin mittareiden laatimista BKT:n tilalle ja fossiilikapitalismista vapautumista ja ekosolidaariseen yhteiskuntaan siirtymistä.

Konferenssin paneelikeskustelussa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtaja Sixten Korkman oli ryhdikkäästi sitä mieltä, että talouden kasvu ei luo mitään ongelmia ja että degrowth (talouslasku) ei ole vapaan kapitalistisen markkinatalouden puitteissa mahdollista.

Juuri konferenssin alla julkaistiin suomeksi kaksi kirjaa (Marko Ulvilan ja Jarna Pasasen Vihreä uusjako sekä Serge Latouchen Jäähyväiset kasvulle), joihin palataan Tiedonantajassa myöhemmin.

Talouskasvun kriitikot ovat perustaneet degrowth-verkoston, jonka toiminnasta saa tietoja

www.degrowthfinland.fi/.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.