Talviyliopistossa valmistauduttiin vastustamaan leikkauksia ja rasismia

04.02.2016 - 13:30

DSL:n ja SKP:n yhdessä järjestämät yliopistokurssit on suunnattu etenkin uusille ja nuorille kommunisteille, ja tässä mielessä tammikuun viimeisenä viikonloppuna pidetyn talviyliopiston osallistujajoukko oli mukavaa katseltavaa. Kurssilla käytiinkin läpi poliittisen toiminnan ja järjestäytymisen peruskysymyksiä, joita peilattiin sekä klassikkoajattelijoiden että vallitsevan poliittisen tilanteen näkökulmasta.

Kurssin poliittinen sisältö keskittyi paljon joukkoliikkeissä toimimiseen sekä leikkauspolitiikan vaikutuksiin. Erityisesti mukana oli aiempien yliopistokävijöiden ohjelmatoiveena esittämä aihe, naiset ja leikkauspolitiikka, josta alusti filosofian tohtori Eeva Kaukoluoto. Alustuksen pohjalta käytiin monipuolista keskustelua ja tunnistettiin monia naisten asemaan liittyviä ongelmakohtia politiikassa sekä etsittiin niihin ratkaisukeinoja.

Kommunistien ja joukkoliikkeiden suhdetta pohdittiin monipuolisesti sunnuntaina, aluksi Yrjö Hakasen luennon pohjalta ja sen jälkeen pienryhmissä. Usean tunnin pohdinnan tuloksena kurssilaiset laativat suunnitelmia käytännön toiminnasta leikkauksia, työehtojen heikennyksiä ja rasismia vastaan.

Oleellinen osa talvi- ja kesäyliopistoja ovatkin yhteiset ryhmätyöt, joita tehtiin lähes jokaisesta käsiteltävästä aiheesta. Kurssien pyrkimyksenä ei ole vain tiedon siirtäminen, vaan myös hyödyllisten taitojen opettaminen sekä toimintaan kannustaminen.

Aavistuksen verran uutena aiheena ohjelmassa oli varattu kohtuullisen paljon aikaa esiintymiselle ja sen harjoittelemiselle. Monesti yliopistoissa on käsitelty enemmän politiikan sisältökysymyksiin kuin tekotapoihin liittyviä aiheita, mutta tällä kertaa molemmat saivat reilusti huomiota. Kurssilaiset kuuntelivat yliopistonopettaja Miguel Lopezin luennon esiintymisestä ja tekivät harjoituksia pienryhmissä. Etenkin Lopezin luento oli paitsi informatiivinen, myös viihdyttävä.

Seuraava DSL:n ja SKP:n yliopistokurssi on kesäyliopisto, joka järjestetään tulevan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. (TA)

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.