Tampere ostaa Hervannan lääkäripalvelut tuplahinnalla

24.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39 / 24.10.2008

Tampereen 20 000 asukkaan kaupunginosan lääkäripalvelut ovat olleet huonolla tolalla jo pitkään. Kaupunki on valittanut, ettei lääkäreitä saada virkoihin, joten terveysasema on toiminut vajaalla henkilöstöllä. Asukkaiden tyytymättömyyteen yritettiin vastata ostamalla 4 000:n hervantalaisen lääkäripalvelut Pihlajalinna Oy:ltä kaupungin keskustasta, mikä herätti vielä suurempaa tyytymättömyyttä.


– Jälleen on päädytty virheratkaisuun, sillä apulaispormestari Riitta Ollila (sd) on ilmoittanut, että kaupunki ostaa neljän tuhannen hervantalaisen lääkäripalvelut MedOne Oy:ltä. Tämän lisäksi kaupunki parhaillaan remontoi MedOnelle tiloja sadan metrin päässä kaupungin omasta terveysasemasta, sanoo hervantalainen terveys- ja ympäristöasioihin paneutunut asukasaktiivi Sauli Siidoroff.




Hervannan kautta


koko kaupunkiin?



Siidoroff keskusteli asiasta Tampereen Tapaturma- ja sairausinvalidien yhdistyksen hervantalaisen aktiivin Irmeli Saarijärven kanssa. Heitä kummastuttaa tämä palvelujen ostopäätös, sillä Ollilan mukaan asiasta ei ole päättänyt lautakunta, vaan tilaajapäällikkö Erkki Lehtomäki. Menettely saattaa olla ihan päätösten mukainen, mutta Siidoroff arvelee, ettei tällaista asiaa olisi uskallettu tuoda lautakuntaan.


– Joku lautakunnan jäsen olisi saattanut puuttua asiaan eli demokratia olisi vaarantanut bisneksen. Kun MedOnen hinta on puolitoista-kaksinkertainen kaupungin omiin lääkäreihin verrattuna, tämä "vaara" on todellinen, hän jatkaa.


Siidoroff on yksi neljästä Hervannan käyttäjädemokraattisen ryhmän asukasjäsenestä, joten hänellä on tuntumaa terveysaseman asioihin. Kokeiluluontoinen ryhmä istuu ensi vuoden toukokuuhun saakka, joten Siidoroff tulee nostamaan asioita esille ryhmän kautta myös vaalien jälkeen.


– Noin 20 000 asukkaan Hervanta on MedOnelle sopivan kokoinen suupala, jonka jälkeen yhtiö pyrkii laajentamaan toimintaansa muihin kaupunginosiin. MedOnen kanssa tehdyn kaksivuotisen sopimuksen jatko on estettävä, esittää Siidoroff.


– Tampereen kaupunki kyllä saa päteviä lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa, jos se suostuu maksamaan sopimusten alarajan ylittäviä palkkoja. Kun MedOnelle on varaa maksaa jopa tuplahintaa, miksei sitä voisi maksaa omalle henkilöstölle? Eli ei tähän palvelujen ostoon ole taloudellisia perusteita, ainoastaan ideologisia, sanoo Irmeli Saarijärvi.




Hyvinvointipalvelut


pois tiltusta



Molemmat kansalaisaktiivit ovat kuntavaaleissa SKP:n ehdokkaina. He toteavat, että mikään muu puolue ei ole ottanut selvästi kantaa terveys- ja muiden hyvinvointipalvelujen ulkoistamista ja yksityistämistä vastaan. Vallankin demarien ja kokoomuksen aseveliakseli on tältä osin edelleen voimassa. Myös vihreät ja vasemmistoliitto ovat mukana tilaaja-tuottajamallissa.


– SKP:n pormestariehdokkaan Jari Heinosen kanta on, että seuraavalla tiltusta luovutaan hyvinvointipalveluissa seuraavalla valtuustokaudella. Ainut keino pysäyttää esimerkiksi terveyspalvelujen ulkoistaminen ja yksityistäminen on äänestää SKP:n ehdokkaita sunnuntain kuntavaaleissa, sanovat Sauli Siidoroff ja Irmeli Saarijärvi.



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli