Tampereella keskustellaan edelleen Rantatunnelista
Kun Rantaväylän tunnelihankkeesta alettiin vuonna 2005 puhua, oli sen arvioitu hinta 100 miljoonaa euroa.
– Parin vuoden päästä arvio oli jo noussut 120 miljoonaan euroon. Vuonna 2008 hinta oli 140 miljoonaa euroa ja viimeinen arvio eli tavoitehinta hankkeelle oli 185 miljoonaa euroa, laskee Suomen kommunistisen puolueen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.
Tunnelihanketta lähdettiin toteuttamaan niin sanotulla allianssimallilla, jossa keskeisiä toimijoita olivat Lemminkäinen ja Tampereen kaupunki.
Aikataulu edellä
Tunneli otettiin käyttöön puoli vuotta hankesuunnitelman aikataulua aiemmin. Heinosen mielestä nyt näyttää siltä, että tunnelihankkeen aikataulu on ollut rakentajan bonuksien takia tärkeämpää kuin muut asiat.
”Allianssi on vetänyt piikin auki ja uskoo, että kyllä veronmaksajien pussi on apposen levällään.”
– Allianssi on vetänyt piikin auki ja uskoo, että kyllä veronmaksajien pussi on apposen levällään erityisesti Tampereen kaupungilla.
Pahimmat ennustukset ovat toteutumassa, koska ensinnäkin pilaantuneiden maiden puhdistaminen ja poiskuljettaminen on tuonut kuluja.
– Lisärahoituksen tarve oli Tampereen kaupungille 10 miljoonaa euroa. Lisäksi toiseksi tunnelihankkeeseen sisältyvien katujen ja liittymien rakentaminen jatkuu vuonna 2017 9,6 miljoonalla eurolla ja yhdellä miljoonalla eurolla vuonna 2018.
Kolmanneksi 185 miljoonan tavoitehinnassa ei ole mukana myöskään lainan korkoja.
Edelleen tähän kokonaisuuteen tulee Heinosen mielestä neljänneksi lisätä Näsinkallion eritasoliittymä, jonka hinta lienee nykytasolla vähintään 25 miljoonaa euroa.
Allianssimallin heikkoudet
Heinosen arvion mukaan Rantatunneli tulee maksamaan kokonaisuutena vähintään yli 230 miljoonaa euroa.
– Lisäksi kun se otettiin käyttöön etuajassa, sen päiden liikennejärjestelyt ovat kovin keskeneräiset ja välityskyky sen mukainen. Eli voi kysyä, onko allianssimalli sittenkään niin hyvä veronmaksajien näkökulmasta kuin väitetään, ihmettelee Heinonen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Helsingin Kirjamessut alkoivat tänään. Tänä vuonna kirjamessuilla on esillä entistä enemmän yhteiskunnallisia aiheita ja esiintyjiä on yli 1000.
Alkusyksystä 2021 käynnistetty Tiedonantajan printtilehden palstauudistus on loppusuoralla ja vapuksi tilaajat saavat kotiin uudistuneen lehden. Uudistusta varten pyydettiin lukijapalautetta ja sitä saatiinkin syksyn aikana nettilomakkeella, kirjepostina ja suoraan sähköpostitse runsaasti.
Osuuskunta Tradekan edustajiston vaalin tulos julkistettiin tänään. Kommunistien ja sitoutumattomien listalta valittiin edustajistoon helsinkiläinen Yrjö Hakanen. Äänioikeuttaan käytti noin 51 000 jäsentä.
- 1 / 317
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Saamelaiskäräjien päätöksen ytimessä on kysymys alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden toteutumisesta. Suomen valtion on todettu voimassa olevan saamelaiskäräjälain osalta toistuvasti rikkoneen kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Marinin hallitus sitoo Suomea entistä tiukemmin yhdysvaltalaiseen sotateollisuuteen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.