Tampereella keskustellaan edelleen Rantatunnelista

14.12.2016 - 11:45

Kun Rantaväylän tunnelihankkeesta alettiin vuonna 2005 puhua, oli sen arvioitu hinta 100 miljoonaa euroa.

– Parin vuoden päästä arvio oli jo noussut 120 miljoonaan euroon. Vuonna 2008 hinta oli 140 miljoonaa euroa ja viimeinen arvio eli tavoitehinta hankkeelle oli 185 miljoonaa euroa, laskee Suomen kommunistisen puolueen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.

Tunnelihanketta lähdettiin toteuttamaan niin sanotulla allianssimallilla, jossa keskeisiä toimijoita olivat Lemminkäinen ja Tampereen kaupunki.

Aikataulu edellä

Tunneli otettiin käyttöön puoli vuotta hankesuunnitelman aikataulua aiemmin. Heinosen mielestä nyt näyttää siltä, että tunnelihankkeen aikataulu on ollut rakentajan bonuksien takia tärkeämpää kuin muut asiat.

”Allianssi on vetänyt piikin auki ja uskoo, että kyllä veronmaksajien pussi on apposen levällään.”

– Allianssi on vetänyt piikin auki ja uskoo, että kyllä veronmaksajien pussi on apposen levällään erityisesti Tampereen kaupungilla.

Pahimmat ennustukset ovat toteutumassa, koska ensinnäkin pilaantuneiden maiden puhdistaminen ja poiskuljettaminen on tuonut kuluja.

– Lisärahoituksen tarve oli Tampereen kaupungille 10 miljoonaa euroa. Lisäksi toiseksi tunnelihankkeeseen sisältyvien katujen ja liittymien rakentaminen jatkuu vuonna 2017 9,6 miljoonalla eurolla ja yhdellä miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Kolmanneksi 185 miljoonan tavoitehinnassa ei ole mukana myöskään lainan korkoja.

Edelleen tähän kokonaisuuteen tulee Heinosen mielestä neljänneksi lisätä Näsinkallion eritasoliittymä, jonka hinta lienee nykytasolla vähintään 25 miljoonaa euroa.

Allianssimallin heikkoudet

Heinosen arvion mukaan Rantatunneli tulee maksamaan kokonaisuutena vähintään yli 230 miljoonaa euroa.

– Lisäksi kun se otettiin käyttöön etuajassa, sen päiden liikennejärjestelyt ovat kovin keskeneräiset ja välityskyky sen mukainen. Eli voi kysyä, onko allianssimalli sittenkään niin hyvä veronmaksajien näkökulmasta kuin väitetään, ihmettelee Heinonen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.