Tavoitteena rauha ja ydinaseeton maailma
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 71 vuotta siitä kun 6. elokuuta 1945 Yhdysvaltain pommikone pudotti ydinpommit Hiroshiman ja Nagasakin kaupunkeihin Japanissa. Molemmat kaupungit tuhoutuivat silmänräpäyksessä, sadattuhannet kuolivat tai vammautuivat. Vielä tänään japanilaiset kärsivät säteilystä.
Kansainvälinen rauhanliike viettää 6. elokuuta atomipommien uhrien muistopäivää eli Hiroshima-päivää. Samalla nostetaan esille myös työtä ja toimintaa ydinaseriisunnan puolesta.
Hiroshima-päivän tilaisuuksia järjestetään ympäri maailmaa ja Suomea. Suomalaisen rauhanliikkeen tilaisuuksia löytyy muu muassa Suomen Rauhanpuolustajien ja Rauhanliiton kotisivuilta.
Ydinpelote edelleen voimassa
Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja rauhanaktivisti JP Väisänen muistuttaa, että sen sijaan, että ihmiskunta olisi ottanut Hiroshimasta opikseen ja kieltänyt ydinaseiden käytön, ei ydinsodan uhka ole poistunut maailmasta.
”Tavoitteeksi täällä Suomessa ja Skandinaviassa voidaan ottaa ydinaseeton Pohjola.”
– Ydinaseet ja ydinaseiden pelote ovat edelleen monen valtion puolustus- ja turvallisuuspoliittisissa ohjelmissa, ihan kuin Hiroshimaa ei olisi tapahtunutkaan, sanoo Väisänen. Hän puhuu lauantaina Kemissä järjestettävässä tilaisuudessa.
– Ydinsulkusopimuksen kuudes artikla velvoittaa allekirjoittaneita valtioita ydinaseriisuntaan. Meidän onkin syytä vahvistaa globaalia rauhanliikettä ja sen kutsua ydinaseiden täydelliseen eliminointiin. Tavoitteeksi täällä Suomessa ja Skandinaviassa voidaan ottaa ydinaseeton Pohjola, eikä Euroopassakaan ydinaseita tarvita, visioi Väisänen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.