Teoria & Politiikka -liite: Perustasolta kohti globaalia ay-liikettä

21.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajan nro 43/2008 Teoria & Politiikka -liitteestä

Nokian Renkailla menee lujaa, niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Silti Nokian yksikössä ovat käynnissä yt-neuvottelut koko tehtaan henkilöstön lomauttamiseksi kolmen viikon ajaksi vuodenvaihteen kahta puolta. Nokian Renkaat työllistää Nokialla noin 1 100 kemianliittolaista.


– Kun yhtiö on tehnyt tosi kovaa tulosta koko viimeisen vuoden ajan, ei ammattiosasto katso hyvällä näitä lomautussuunnitelmia. Iso osa menestyksestä liittyy halvan työvoiman Venäjän tuotantolaitokseen. Lomautukset on väärä vastaus tässä tilanteessa, sanoo rengastehtaan pääluottamusmies Petri Sorvali.


Hänellä tuli juuri kaksi vuotta täyteen pääluottamusmiehen pestissä, ja seuraava kaksivuotiskausi alkaa yt-neuvottelujen pyörityksessä. Ympärillään hänellä on kuitenkin vahva luottamusmiesverkosto ja tukena taisteleva ammattiosasto.




Luokkataistelu ei


ole Nokialla ohi



Petri Sorvali toteaa, että vaikka negatiiviset uutiset ovat aina yllätys, niiden tietää kuitenkin kuuluvaan vapaaseen markkinatalouteen ja globaaliin kapitalismiin. Ne ovat aina odottamassa työlistalla.


– Olemme koko ajan pyrkineet seuraamaan Venäjän kehitystä mahdollisimman tarkasti. Mutta tässä pätevät kapitalismin lait. Täytyy joko laajeta tai kuihtua, tasaista kehitystä ei ole. Se mikä on mahdollisuus yritykselle, on uhka työntekijöille. Pelko on kytenyt pinnan alla koko ajan, pohtii Petri Sorvali.


Hän ei voi kertoa yt-neuvottelujen sisällöstä, mutta lähtökohdista on ollut periaatteellinen erimielisyys työnantajan kanssa alusta lähtien. Luokkataistelu ei ole Nokialla ohi.


– Kyllä työntekijäpuolella on ollut vaihtoehtoja, mutta ne eivät ole kelvanneet neuvottelupöytään työnantajapuolelle. Syvä erimielisyys on vallinnut koko neuvottelujen ajan. Olemme esittäneet esimerkiksi kouluttamista lomautusviikkojen sijaan, samoin lomien porrastusta ja tuotannon sopeuttamista tasaisemmaksi.


Petri Sorvali toteaa, että keskimäärin 343 päivää vuodessa toimiva tuotanto pyörii punaisilla ylikierroksilla ylitöiden voimin. Tuotannon sopeuttaminen tasaisemmaksi vähentäisi lomautustarvetta, ylitöitä ja kiivaan työtahdin tuomia muita ongelmia.


– Yhteistoimintaneuvotteluissa pitäisi olla kyse tasapuolisuudesta jo lähtötilanteessa, eli molempien osapuolten näkemysten tulisi olla samanarvoisia. Tämä ei kuitenkaan toteudu nykyisen yt-lain puitteissa.




Onko Suomi ehkä


tulevaisuuden halpamaa?



Koska globaalissa kapitalismissa eletään, on myös ay-toiminnassa toimittava sen mukaan. Tosiasia kuitenkin on, että siihen ei suomalaisella ay-liikkeellä visioita eikä rahkeita. Tai ne ovat ainakin alkutekijöissään.


Jos esimerkiksi rengasjätit Continental, Goodyear ja Pirelli laajentavat Venäjälle, kuten uutiset kertovat, mikä on silloin suomalaisen ay-liikkeen edunvalvonnan tehtävä?


– Kansainvälisessä kilpailussa on hyvät ja huonot puolensa. On tietysti Nokian Renkaiden etu, että sillä on vahva sija ja etulyöntiasema Venäjän markkinoilla. Se ei kuitenkaan saisi merkitä, että laskun suhdanneheilahteluista maksavat työntekijät kotimaassa. Ay-liikkeen tehtävä on työläisten edunvalvonta kaikissa oloissa, pohtii Petri Sorvali.


Venäläinen yrityskulttuuri on sellaista, ettei sinne ihan noin vain mennä. Suomalaisten pitkä kokemus Venäjällä voi olla turva myös suomalaisille työntekijöille. Mutta nyt ei eletä YYA-ajassa.


– Kun kaikkea ostetaan ja myydään ristiin ja rastiin, ei voi koskaan tietää millaisia yrityskauppoja voi olla tulossa. Mitään ostoaikeita ei kuitenkaan ole tiedossa, Petri Sorvali toteaa.


Entä jos koko talouden, tuotannon ja politiikan painopiste siirtyy USA-johtoisesta lännestä Kiina-johtoiseen itään, kuten monet merkit osoittavat? Ollaanko tässä kohta kiinalaisilla töissä?


– Hyvä kysymys. Talouden systeemit näyttävät kiertävän kummallisesti. Ehkä 100–150 vuoden päästä kiinalaiset siirtävät tuotantoa tänne tulevaisuuden halpamaihin. Viestit koko perusteollisuudesta huolestuttavat, menevätkö muut alat paperiteollisuuden perässä. ....



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli