Tiedonantaja 40 vuotta
Tiedonantaja on ilmestynyt valtakunnallisena kommunistisena sanomalehtenä 40 vuotta. Lähes koko ajan ne, joita Tiedonantaja ei ole miellyttänyt, ovat ennustelleet sen kuolemaa. Joka kerta toiveissa on petytty. Tiedonantaja on läpikäynyt niin fasistisen murhapolton kuin suuret taloudelliset ja poliittiset vaikeudetkin ja selvinnyt.
Samana aikana suomalaisessa mediakentässä on ehtinyt tapahtua valtava mullistus. Kymmenet sanomalehdet, myös monet äveriäiltä näyttäneet, ovat kuolleet. Erityisen pahaa tuho on ollut vasemmistolehdistössä. Viestinnän omistus on keskittynyt ja ketjuuntunut voimakkaasti. Sähköinen viestintä on kasvanut räjähdysmäisesti. Internet on tullut ryminällä kilpailuun mukaan.
Viestinnästä on tullut mediabisnestä, jonka jalkoihin riippumaton journalismi on yhä pahemmin jäänyt. Samalla on tapahtunut median samankaltaistumista ja kiinnittymistä yhä tiiviimmin vallanpitäjiin. Näin on käynyt myös osalle vasemmiston lehdistöä. Kansalaisten sananvapaus on käytännössä kaventunut.
Koko tämän vuoden velloneen vaalirahoituskohun pitäisi opettaa, ettei enempää poliittista toimintaa kuin viestintääkään saa jättää yksityisen bisneksen ja rakenteellisen korruption temmellyskentäksi. Sellainen tietää liberaalin porvarillisenkin demokratian tuhoa. Siinä ollaan jo hälyttävän pitkällä. Viime aikoina on väitetty Urho Kekkosen presidenttikauden ja ns. suomettumisajan olleen lumedemokratiaa. Paljon osuvampaa on kutsua nykymenoa lumedemokratiaksi.
Suuri raha ei saa määrätä puolueiden ja politiikan suuntaa. Puolueiden rahoituksen valvontaa on tiukennettava ja niiden esille pääsyn mahdollisuuksia tasapuolistettava. Vaalilakiin suunnitellusta kolmen prosentin äänikynnyksestä on luovuttava ja toteutettava valtakunnallinen tasauspaikkajärjestelmä ilman äänikynnystä.
Yleisradio ja muut suuret viestimet on avattava kansalaismielipiteelle ja sitä edustaville puolueille ja järjestöille. Jo pitkälle romutettu ja eduskuntapuolueiden puoluetukeen koplattu valtion lehdistötuki on uudistettava siten, että tuen jakoperusteissa suositaan selkeästi suurimmissa taloudellisissa vaikeuksissa olevia, ei-kaupallisia sekä sananvapauden ja lehdistön moniarvoisuuden kannalta tukemisen arvoisia lehtiä.
Kyllä me tässä lehdessä ja sen taustapuolueessa tiedämme, etteivät vallanpitäjät meitä tule suosimaan vastaisuudessakaan. Mutta jonkinlaista reiluutta ja tasapuolisuutta meillä on oikeus odottaa. Sitä emme saa almuna, vaan ainoastaan omakohtaisella ja rohkealla toiminnalla yhdessä etujaan ja oikeuksiaan puolustavien ihmisten kanssa.
Kommunistisen lehden tehtävä on olla totuuden torvi, vaihtoehtoisen tiedon antaja, kansalaisten huolten ja protestien foorumi, heidän omakohtaisen toimintansa rohkaisija ja kokoaja. Ja kommunistisen lehden tekijöitä on muodossa tai toisessa oltava kaikkien sen lukijoiden ja tukijoiden, kaikkien sitä etujensa ja oikeuksiensa puolustamiseen tarvitsevien. Näin voimme saavuttaa luottamusta ja arvovaltaa, näin voimme myös murtaa meihin kohdistuvaa syrjintää.
Tiedonantajan 40-vuotisjuhlavuoden merkeissä muistamme ja kiitämme kaikkia lehden avustajia, asiamiehiä, tukijoita ja toimittajia, kaikkia lehden ystäviä vuosikymmenten varrelta. Juhlavuoden merkeissä toivotamme myös sydämellisesti tervetulleiksi tähän sankarilliseen joukkoon uudet työn jatkajat. Ase taistelussamme on Tiedonantaja!
ERKKI SUSI