Tiedonantaja-tapahtumasta nostetta ammattiliitoille!

18.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34/18.9.2009

Pääluottamusmies ja Metalli seiskan puheenjohtaja Pauli Schadrin, käsittääkseni olet vakaasti päättänyt mennä Tiedonantajan 40-vuotistapahtumaan Tampereen Työväentalolle vai kuinka?


–Ehdottomasti. Se on tärkeä tilaisuus ja erittäin mielelläni menen kertomaan ay-tapaamiseen, miten Metallin liittovaltuusto ja liittotoimikunta ovat jatkuvasti pitkin hampain hyväksyneet heikkotasoisia sopimuksia. Ihmetellä pitää, että työläisten valitsema valtuusto lähtee tällaisiin sopimuksiin, vai tulevatko määräykset liiton johdolta.


Schadrin muistuttaa, että maltillisia palkkaratkaisuja perustellaan ja on aina peruteltu työpaikkojen säilymisellä.


–Kyllä se nähtiin jo 90-luvun laman yhteydessä, ettei yhtään työpaikkaa saatu nollatasoisilla ja miinusmerkkisillä sopimuksilla. Sitten vasta nousun myötä tuli työpaikkojakin. Nytkin pitäisi huolehtia, että edes työssäkäyvät pysyvät ostokykyisinä.


Ei riitä, että työnantajat ajavat palkoihin nollaratkaisuja, vaan Schadrinin mukaan ne painavat päälle kovalla vauhdilla muitakin heikennyksiä.


–Työnantajan valtaa lisättiin pienillä työpaikoilla. Liitoilla ei enää ole mitään tekoa. Nyt ollaan purkamassa kaikki liittotason sopimusjärjestelmät. Liitto nakertaa työpaikoille sovittavaksi kaiken. Kun työntekijät sitten yrittävät pitää puoliaan, on lakkosakot heti päällä. Lakkosakot on sellainen automaatti, ettei ammattiosastot pysy pystyssä, kun työnantajaliitto imee kaikki rahat.


Schadrin ihmettelee, luottaako Metallin valtuusto, että Suomen hallitus tekee edes väliaikaisia uudistuksia työttömyysturvan parantamiseksi. Pitääkö paikkansa, kun ei tähänkään asti ole pitänyt? Ennen vaaleja oltiin vanhuksien, sairaiden ja kaikkien puolustuskyvyttömien puolella, mutta käytännössä ei tehdä mitään. Pitää tarkoin seurata puheita ja tekoja, kohtaavatko ne vai onko kaikki puhuttu valhetta ja pettämistä.


Schadrin kysyy sitäkin, hyväksyykö ay-liike neuvottelematta sen, että kaikkien työnantajien tilauskirjoista ovat yhtäkkiä hävinneet kaikki tilaukset.


–Odotan todella, että Tiedonantajan tapaamisessa lauantaina 26.9. Tampereella on paljon kriittisyyttä ja että saadaan aikaan päätöksiä, miten aletaan nostaa ammattiyhdistysliike jaloilleen ja puolustamaan jäsentensä etuja, toivoo Pauli Schadrin.


Pauli on myös sitä mieltä, että on syytä tulla itse paikan päälle, ettei ole pelkän porvarillisen tiedotuksen varassa. Samasta syystä työhuonekuntien ja työpaikkojen pitää tilata rohkeasti vasemmalla oleva työväenlehti, josta ihmiset voivat lukea muitakin totuuksia kuin niitä, mitä pääomapiirit kertoilevat.



TUULA PALOMÄKI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli