Tiloja toisenlaiselle globalisaatiolle

09.01.2015 - 12:27
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Vuonna 2011 koko maailmaa inspiroineet arabimaailman kansannousut edustivat toivoa nostaa alue pitkään vallinneesta pysähdyksen tilasta. Nyt optimismin on korvannut syvästi huolestuttava dynamiikka, varoittaa Maailman Sosiaalifoorumin MSF:n valmistelukomitea.

Joka toinen vuosi järjestettävä foorumi kokoontuu tänä vuonna toista kertaa peräkkäin Tunisiassa, niin sanotun arabikevään kehdossa. Kutsumalla foorumin uudelleen maan pääkaupunkiin Tunisiin maaliskuussa MSF:n valmistelukomitea haluaa kiinnittää huomiota kansannousujen jälkeiseen tilanteeseen.

Libyassa islamistien väkivaltaisuudet jatkuvat ja Egyptissä vallan kaappasi sotilasjuntta. Syyrian sisällissodassa sadat tuhannet ovat kuolleet. Samalla ulkopuolisista poliittisista ja sotilaallisista interventioista on tullut normi Yhdysvalloille, Euroopalle, Turkille ja rikkaille Persianlahden maille.

Kolmen viime vuoden aikana valtaan nousseet uudet hallitukset eivät ole vastanneet kansanliikkeiden vaatimuksiin sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, nuorten työllisyydestä tai naisten tasa-arvosta.

Näin on myös Tunisiassa, jossa järjestettiin ensimmäistä kertaa porvarillisdemokraattiset vaalit lokakuussa. Maltillisen islamistisen Ennahdan hallituskausi ei ole tuonut ratkaisua nuorisotyöttömyyteen tai slummialueiden köyhyyteen. Vaikka laajemmilta konflikteilta on maassa vältytty, ääri-islamilaisia ryhmiä on syytetty lukuisista väkivaltaisista iskuista ja kahden vasemmistopoliitikon murhasta.

Torien tuolle puolen

Pohjois-Afrikka ei ole ainoa alue, jossa vuoden 2011 dynaamisuus on törmännyt uuteen taantumukseen. Luonnonvarojen haalimisen ja markkinoiden valtaamisen luomat uudet jännitteet uhkaavat johtaa pahimpaan Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa, varoittaa MSF:n toimikunta.

Koko Afrikan manner on globaalikapitalismille vapaasti riistettävä "uusi talouden rajaseutu", jota runtelevat ääriliikkeiden väkivallan ohella Maailmanpankin ja IMF:n sanelemat uusliberalistiset rakennesopeutusohjelmat.

Euroopassakin nähtiin vuonna 2011 todellista demokratiaa vaatinut liike, joka lähti leviämään Espanjan torivaltauksista. Vastauksena Espanjassa saatettiin vuoden lopulla valtaan pakkolaki, joka kieltää torikokoukset ankarilla sakoilla. Yhdysvallat on puolestaan saanut Fergusonista oman kansannousunsa.

Tunisian jälkeen seuraava trendi Maailman Sosiaalifoorumin taholla näyttääkin olevan suuntautuminen ensimmäistä kertaa globaaliin pohjoiseen. Ehkä jo vuonna 2016 MSF järjestetään Kanadassa, jossa on nähty voimakkaita liikkeitä leikkauspolitiikkaa ja ympäristötuhoja vastaan.

– Jos nämä liikkeet etsivät muutosta torien tuolla puolen, niiden kannattaisi tutkia Maailman Sosiaalifoorumien kokemuksia kansainvälisestä yhteistyöstä, arvioivat tutkijatohtori Giuseppe Caruso ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen yhteisessä artikkelissaan openDemocracy-verkkojulkaisussa.

Enemmän yhteistyötä

Suomessa sosiaalifoorumiliike näkyy huhtikuussa Helsingissä. Ruotsinkielisen työväenopisto Arbiksen tiloissa vuosittain järjestettävä Suomen Sosiaalifoorumi SSF on ainutlaatuinen mahdollisuus kohdata monenlaisia kansalaistoimijoita valtakunnallisella tasolla.

Vuoden 2015 Suomen Sosiaalifoorumin pääteemoja ovat maailmantalous, kaikille kuuluva hyvinvointi, ympäristötulevaisuus, rauha, ihmisoikeudet ja demokratia, sekä kulttuurien monimuotoisuus. Vetovastuussa on alkuperäisiä sosiaalifoorumeita käynnistämässä mukana ollut Attac-liike.

Viikonlopun mittainen tapahtuma muodostuu kymmenistä osatapahtumista, joista kutakin tulee olla järjestämässä vähintään kaksi tahoa. Periaatteena on vähemmän tapahtumia, enemmän yhteistyötä. Tavoitteena on uusien toimintatapojen kokeileminen.

Foorumin valmistelut ovat tällä hetkellä käynnissä. Seuraava tapahtumaa valmisteleva avoin yleiskokous on 14. tammikuuta klo 16.30 Voima-lehden toimistolla (Hämeentie 48, Helsinki.) Järjestettävien tapahtumien perustiedot on jätettävä viimeistään 31. tammikuuta mennessä.

Maailman Sosiaalifoorumi 24.-28. maaliskuuta 2015 Tunisissa, Tunisiassa.

Suomen Sosiaalifoorumi 25.-26. huhtikuuta 2015 Helsingin ruotsinkielisellä työväenopistolla.

www.fsm2015.org

www.sosiaalifoorumi.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.