Toisenlaista politiikkaa Joensuussa

22.04.2016 - 09:45

SKP-toisenlaista politiikkaa -seminaari Joensuussa kokosi väkeä kansankahvila Soroppiin huhtikuussa.

Vasemmisto, EU ja euro -puheenvuoronsa alussa Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen näytti kuvia Pariisin Nuit Debout – ”Yökapina” -liikkeestä. Se kokoontuu päivittäin Pariisin Tasavallanaukiolla klo 18 ja keskustelee vilkkaasti politiikan vaihtoehdoista. Liike on leviämässä muihinkin maihin: Belgiaan, Saksaan, Espanjaan.

Väisäsen mukaan Euroopan vasemmiston vaihtoehtona EU-politiikalle on itsenäisten valtioiden ja solidaaristen kansalaisten toteuttama muutos koko Euroopassa – irtaantuminen kurjistamispolitiikasta ja uusi kehityksen malli, kansallisen itsemääräämisen vapauttaminen pankkien vallan alta, rauha ja turvallisuus ilman Natoa, sekä rasismista vapaa avoin ja solidaarinen Eurooppa.

"Vasemmisto tarvitsee politiikassa luokkaperspektiivin."

Väisänen kävi läpi Varoufakisin Diem25-liikkeen ja Euroopan vasemmiston piirissä syntyneen B -suunnitelman sekä oikeiston piirissä syntyneen A-suunnitelman ja Paavo Väyrysen aloitteen. Hän viittasi myös EU:n viiden johtajan liittovaltiosuunnitelmaan.

– Vaatimus EU:sta ja eurosta irtaantumisesta ei riitä, se on oikeiston retoriikkaa. Vasemmisto tarvitsee politiikassa luokkaperspektiivin. SKP on liittovaltiota vastaan, tavoitteena on EU -sopimusten purkaminen, toisenlainen Eurooppa, työväen Eurooppa. Siihen päästään kansalaisten, ay-liikkeiden, kansalaisliikkeiden toiminnalla. Kamppailu lähidemokratiasta voi olla alkuna uudelle poliittiselle järjestelmälle, jossa on uudenlaiset taloudelliset ja sosiaaliset suhteet, totesi Väisänen.

EU epäonnistunut tavoitteissaan

Avustaja Tommi Heino (SDP) totesi kommenttipuheenvuorossaan, ettei EU ole onnistunut tavoitteissaan. Markkinavetoisuus on edennyt hyvinvointivaltion kustannuksella. Sosialidemokraatit pyrkivät EU:ssa demokraattisten rakenteiden vahvistamiseen ja parlamentin vallan lisäämiseen.

"Massatyöttömyyden vähentämiseksi tarvitaan elvytystä."

– Oikeisto ajaa kurjistamispolitiikkaa, sosiaalidemokraatit parempaa politiikkaa. Tarvitsemme lisää Eurooppaa, emme siitä irtaantumista. Massatyöttömyyden vähentämiseksi tarvitaan elvytystä, se yhdistää erilaisia vasemmiston voimia Euroopassa, Heino painotti.

Kaupunginvaltuutettu Marko Haakanan (VAS) mukaan EU ja euro vaatisivat suuren korjausliikkeen. Nyt finanssikapitalismi jyrää ja ympäristökriisi tuhoaa yhteiskuntia.

– Tarvitaan yhteinen liike, vaikka Diem25 ihmisten ja hyvinvointivaltion puolesta. Eurooppaan tarvitaan yhteistyötä kilpailun sijaan. Velkaantuminen vie valtioiden sisällä leikkauspolitiikkaan. Vasemmiston voiman kasvattaminen on välttämätöntä ongelmien ratkaisemiseksi. Yllättävän ajankohtaista on tutustua Pentti Haanpään ajatuksiin, Haakana lopetti.

Vasemmisto vajonnut vaalipuolueeksi

Lehtori Jouko Jokisalo Itä-Suomen yliopistolta totesi kommentissaan, että vaatimukset EU-sopimusten purkamisesta ja työväen Euroopasta ovat hyviä. Mutta missä ovat voimat niiden toteuttamiseksi?

"Missä ovat muutosvoimat?"

– Itävallassa oikeistoradikaalit ovat suurin puolue, Ranskassa ja Saksassa äärioikeisto nousee. Saksan osavaltiovaaleissa demareiden kannatus puolittui, oikeistoradikaalit saivat viisin paikoin jopa kymmenkertaisen kannatuksen kuin vasemmistopuolue Linke.

– Saksassa on ollut jatkuva rasistien mobilisaatio kaduilla, kaksi mielenosoitusta keskimäärin joka viikko. Äärioikeisto vaatii suoraa kansanvaltaa, eurosta eroon ja EU:sta itsenäisten kansakuntien liittoa.

– Suomessa vasemmisto on vajonnut pelkäksi vaalipuolueeksi. Missä ovat muutosvoimat? Jokisalo kyseli.

Muutos joukkoliikkeiden avulla

Opiskelija-aktiivi Toni Kallioinen (SKP) totesi puheenvuorossaan, että porvarillinen hegemonia on murrettava. Siinä tarkoituksessa on otettava omat termit käyttöön. On alettava puhua marxilaisesti, otettava käsite työväenluokka käyttöön.

"Muutos tapahtuu joukkoliikkeiden avulla."

– Keskustelussa demokratiasta on päästävä määrittämään mistä päätetään. Tarvitaan demokratiaa ihmisille.

– Muutos tapahtuu joukkoliikkeiden avulla. Liikkeelle on sovittava yhteiset tavoitteet. On sovittava myös keiden kanssa ei olla yhteistyössä, rasistit on eristettävä. Siten joukkoliike voi edetä ja saada lisää kannatusta.

Kallioisen mukaan joukkoliikkeellä voidaan osoittaa, ettemme hyväksy harjoitettua politiikkaa. Ay-liikettä voidaan radikalisoida siihen osallistumalla, saada esimerkiksi poliittisia lakkoja aikaan.

– Politiikan suunnan muuttamiseksi tarvitaan koko ajan julkista toimintaa, Kallioinen vakuutti.

Ihmisten omaa toimintaa

Kansalaisaktiivi Jussi Leinonen kertoi oman kommenttinsa aluksi kiinnostuneensa uudelleen politiikasta tultuaan Joukkovoimaan mukaan. Hänen mukaansa Joukkovoimassa on jotain työväenliikkeen alkujuurista.

"Rasismin vastustamiseksi ei arvoliberalismi riitä, tarvitaan vasemmistolainen vaihtoehto."

Leinonen kyseli, mihin porvarillinen hegemonia perustuu. Mistä johtuu, ettei vielä ole suurta liikettä? Hänen mukaansa tavalliset ay-liikkeen jäsenet on saatu uskomaan, että leikkauspolitiikka on välttämätöntä.

– Rasismin vastustamiseksi ei arvoliberalismi riitä, tarvitaan vasemmistolainen vaihtoehto. Veroparatiisien lopettamisen ja pääomaveron korottamisen vaatiminen ei yksinään riitä. On myös tuotava esille, että työllä luodaan ne arvot joihin kapitalistien omaisuus ja sijoittajien keinottelu perustuu.

– Ay-liikkeen muutos nousee alhaalta päin. Marx totesi, että kapitalismi perustuu työläisten kilpailuun. Työttömyys ja nollatuntisopimukset lisäävät kilpailua. Sen vuoksi Vakiduunin kampanja on hyvä, koska se on lisännyt myös yhteistyötä eri liittojen välillä ruohonjuuritasolla.

– Sitäkin olen miettinyt, onko oikeistopolitiikan kiristyminen merkki järjestelmän kriisiytymisestä. Politiikan suunnan muutos vaatii väestön valtaenemmistön heräämistä, ihmisten omaa toimintaa, Leinonen painotti.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.