“Trump on riski koko maailmalle”
Marraskuun 8. päivänä maailman vahvin valtio valitsi johtoonsa republikaanisen puolueen edustajan Donald Trump.
– Yhdysvaltain republikaaninen puolue on maailman vaarallisin järjestö, kommentoi tunnettu kirjailija ja aktivisti Noam Chomsky TruthOut-lehden haastattelussa.
"Nyt juostaan kilpaa kuilun partaalle."
Chomskyn mukaan jo pelkästään ilmastopoliittisesti Trumpin valinta on pelottavaa.
– Vaalien voittaja ajaa nopeaa fossiilisten polttoaineiden käytön kasvattamista, mukaan lukien hiili. Sääntelyä puretaan ja esimerkiksi vähennetään tukea kehittyvien maiden pyrkimyksille ottaa käyttöön uusiutuvaa energiaa. Nyt juostaan kilpaa kuilun partaalle, kuvaa Chomsky.
Hänen mukaansa on uskomatonta, että tilanteessa, missä ihmiskunnan pitäisi löytää ratkaisuja historiansa tärkeimpiin kysymyksiin, ongelmiin vastataan kiihdyttämällä tuhon kehittymistä.
Trumpin menestys ei tullut Chomskylle yllätyksenä.
– Jo vuosia olen kirjoittanut ja varoittanut vaarasta, että Yhdysvalloissa nousee esiin karismaattinen poliitikko, joka käyttää hyväkseen yhteiskunnassa vellovaa pelkoa ja vihaa – poliitikko, joka vie huomion pois todellisista syyllisistä ja suuntaa sen haavoittuvampiin kohteisiin.
Chomsky puhuu niin sanotusta ystävällisestä fasismista, vaikkakin hänen mielestään se edellyttäisi rehellistä ideologia, kuten Hitler oli natsi-Saksassa. Siihen Trumpista ei sentään ole.
Chomskyn mukaan Trumpin politiikasta on paha mennä vielä sanomaan yhtään mitään, sen verran ailahtelevaa on miehen meno ollut.
– Avoimia kysymyksiä on paljon. Sen uskallan sanoa, että järjestäytynyt joukkojen liikehdintä ja aktivismi voivat saada aikaan paljon. Ja kannattaa muistaa, että panokset ovat nyt kovat, summaa Chomsky hivenen arvoituksellisesti.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Lue myös
Markku Kangaspuro enteilee amerikkalaisen politiikan siirtymää clintonilaisesta uusliberalismista kohti trumpilaista kansalliskonservatismia.
Yhdysvaltain pitkää poliittista jatkumoa ei suurella suulla ja heitoilla helpolla heiluteta.
Ulkomaat
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Euroopan puolustusteollisuus kamppailee aseiden, raaka-aineiden, tuotantokapasiteetin ja teknologisen ylivoiman puutteessa samalla, kun konfliktien määrä maailmassa kasvaa. Suomi on nostettu mallimaaksi, jossa puolustusteknologia, tekoäly ja metaversumi yhdistyvät yhä tiiviimmin siviilielämään. Tämä muutos ei ole yksittäinen kehityskulku, vaan osa laajempaa rakennemuutosta, jossa turvallisuuslogiikka tunkeutuu osaksi jokapäiväistä elämäämme – koulutuksesta liikenteeseen ja energiainfrastruktuurista viestintään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.