SKP:n pääsihteeri
Tiedonantajan toimituskunnan jäsen
Keywords:
Trump, WHO ja Kiina
Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lähtee hyökkäykseen WHO:ta vastaan, on kyseessä epätoivoinen yritys kääntää katseet pois omasta epäonnistumisesta. Uusliberaalin kapitalismin kyvyttömyys reagoida koronaviruksen aiheuttamaan kriisiin on käynyt hyvin selväksi.
Trump on käyttänyt kaikkia perinteisiä keinojaan, mutta ne ovat osoittautuneet tehottomiksi taistelussa virusta vastaan. Vaikka hän on myöntänyt Yhdysvaltain keskuspankille oikeudet tukea taloutta tuhansien miljardien dollarien summalla, se ei poista sitä faktaa, että Yhdysvallat ei kykene vastaamaan humanitaariseen kriisiin, joka sitä uhkaa. Terveydenhuolto on tehotonta ja kallista, sosiaaliturva ei mahdollista ihmisille kotiin jäämistä, eikä tuotanto pysty sopeutumaan kriisioloihin. Mikä pahinta, maalta puuttuu konkreettinen suunnitelma siitä, miten pysäyttää viruksen leviäminen.
Uusliberalismin ihanteeksi asettama kevyt valtio onkin nyt suurin ongelma reagoitaessa kriisiin.
Uusliberalismin ihanteeksi asettama kevyt valtio onkin nyt suurin ongelma reagoitaessa kriisiin. Suomessakin on myyty useita meille nyt tärkeitä ennen kansallisia yrityksiä ja luotettu siihen, että ne toimivat hätätilanteessa vastuullisesti. Kun näin ei käy, ollaan ongelmissa. Juuri suurimpana jarruna pidetty sosialismi onkin nyt se suunta, josta näyttää löytyvän toimivat aseet myös koronavirusta vastaan.
Kiina kulkee toiseen suuntaan. Sillä on edelleen paljon vahvoja valtionyhtiöitä, talous vahvasti valtion ohjauksessa ja se on kyennyt myös mobilisoimaan kansalaisensa toimimaan yhdessä. Kiina on tukenut vaikeuksissa olevia maita, kuten Venezuelaa, joka yrittää pysäyttää viruksen Yhdysvaltain asettamien rajujen talouspakotteiden rajoittaessa lääkkeiden ja lääketieteellisen välineistön tuomista maahan. Kiina on lähettänyt maahan satoja tuhansia koronatestejä, tonneittain varusteita, sekä omia terveydenhuollon ammattilaisiaan.
Kiina on myös tehnyt kaikkensa jakaakseen tietoa, jota se on kerännyt viruksesta ja siihen sairastuneiden hoidosta. Myös Yhdysvalloissa lääkärit saavat neuvoja kiinalaisilta kollegoiltaan yrittäessään keksiä ratkaisuja katastrofaaliseen tilanteeseen.
Tässä maailman tilanteessa on kysyntää sille, että joku ottaa johdon ja näyttää mihin suuntaan tulisi kulkea, sekä auttaa myös muita selviytymään kriisistä. Yhdysvallat ei tähän kykene. Yksinapainen maailmanjärjestys alkaa horjua.
Kun Donald Trump veti pois rahoituksensa WHO:lta, hän samalla estää sitä ottamasta johtavaa roolia kansainvälisen kriisin johtamisessa. Tämä jättää tilaa suurvalloille näyttää tietä ulos kriistä. Yhdysvallat itse ei kuitenkaan kykene tähän haasteeseen vastaamaan, joten Trumpin sisäpoliittisen pelin takia se tarjoaa nyt itse Kiinalle tätä paikkaa.
Lisää näköaloja aiheeseen englanniksi:
https://citizentruth.org/could-covid-19-bring-down-the-u-s-empire/
https://www.qiaocollective.com/home/internationalist-solidarity-in-the-a...
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tokion yliopistossa apulaisprofessorina toimiva filosofi Kohei Saito kertoi Helsingin yliopiston Post-Fossil and Post-Capitalist Futures -tapahtumassa siitä, miten hän näkee ihmiskunnan tulevaisuuden rakentuvan sosialismin pohjalta ja perustuvan niukkuuteen. Parasta hänen visiossaan on, ettei se pidä sisällään vaatimuksia epävarmoille teknologisille läpimurroille tai muille Deus ex Machina ratkaisuille, joihin monet muut tarttuvat.
Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan avaa poliittisen Islamin merkitystä poliittisena voimana. Palestiinalaisten vastarinnan pelkistäminen pelkkään Hamasiin on vakava virhe. Sekulaari yhteiskunta on välttämätön edellytys edistykselle myös Islamilaisessa maailmassa.
Pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta moni muu toimenpide ei tue kestävää asunnottomuuspolitiikkaa. Asumistukiin, sosiaaliturvaan sekä työttömyystukiin kohdistuvat leikkaukset tulevat lisäämään pienituloisten riskiä jäädä asunnottomaksi.
- 1 / 19
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.