Tulonjakokamppailu kovenee
Työn ja pääoman välinen ristiriita ei Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahosen mukaan ole suinkaan poistunut saati edes lientynyt, päinvastoin hän ennakoi tulonjakokamppailun vain kovenevan nykyisestä. Ahonen puhui paperiteollisuuden kehitysnäkymistä viime viikonloppuna Jyväskylässä SKP:n järjestämässä Tulonjako Uusiksi -keskustelutilaisuudessa.
Keskittyminen etenee
Puheenvuorossaan Ahonen selvitti laajasti ja havainnollisesti paperiteollisuuden kehitystä Suomessa viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Hän muistutti, että samanaikaisesti kun työn tuottavuus alalla on noussut kolminkertaiseksi ja tuotantomäärät kaksinkertaistuneet on työntekijämäärä tehtaissa puolittunut. Keskittyminen on edennyt jättiharppauksin ja jäljellä on vain kolme markkinoita hallitsevaa kansainvälistynyttä suuryritystä, joiden tuotannosta jo noin 60 % on ulkomailla. Yritysten keskittymisellä ja kansainvälistymisellä on vaikutuksena ay-liikkeen kamppailumahdollisuuksiin Suomessa.
– Työmiehen selkänahasta otetaan aina vain enemmän ja mikään ei tunnu yritysjohtajille riittävän. Kaikkia työehtojen heikennyksiä perustellaan omistajien vaatimuksilla. Toissavuoden työsulun yhteydessä työnantaja esitti jopa 12 tunnin työpäivään siirtymistä ja siten paluuta työehdoissa sata vuotta taaksepäin.
Ahonen luonnehti Paperiliiton käymää taistelua paperikapitalistien julistaman työsulun aikana hyvin periaatteelliseksi puolustustaisteluksi, jossa työnantajien härskeimmät työehtojen huononnuspyrkimykset pystyttiin paperiliiton jäsenten yhteisvoimin torjumaan.
Ay-liike on Ahosen mielestä ollut puolustusasemissa 90-luvun lamasta asti eikä siitä viime aikoina ole ollut yhteiskunnalliseksi uudistusliikkeeksi. Paperiliiton keulahahmon puheesta kuulsi, että hän kuitenkin toivoisi ay-liikkeen ottavan tässä suhteessa jatkossa aloitteellisemman roolin.
Tupolle huutia
Tilaisuuden toinen alustaja paperityöläinen Mauri Jukarainen antoi huutia maltillisille tupo-sopimuksille.
– Työn tulokset on jaettu suoraan sanottuna päin peetä. Palkkojen osuus kansantulosta on romahtanut ja pelkästään tänä vuonna osinkotuloja arvioidaan jaettavan omistajille yli 11 miljardia euroa. Tähän epäoikeudenmukaiseen kehitykseen ovat syynä ennen muuta pienet ja matalatasoiset palkankorotukset, jyrisi Jukarainen ja vaati reiluja palkankorotusesityksiä seuraavalla tupo-kierroksella. Hän esitteli samalla SKP:n esitykset tulonjaon muuttamiseksi oikeudenmukaisemmaksi.
Jukarainen ja liittopuheenjohtaja Ahonen ovat olleet vuosikausia työtovereita M-Realin Kankaan paperitehtaalla Jyväskylässä. Työpaikkatason aktiivin ja ammattiliiton puheenjohtajan näkemykset tupo-politiikasta olivat ehkä hieman yllättäen samansuuntaiset.
Paperiliitto ei lähes kaikkien muiden liittojen tavoin ole mukana nykyisessä tulopoliittisessa sopimuksessa, sen sijaan kaikissa edellisissä se on ollut mukana. Ahonen ei suinkaan hykerrellyt tyytyväisyyttä vaan oli sitä mieltä, että kolmikantaisesti tehdyt tupo-sopimukset ovat hyödyttäneet ennen muuta vientialojen työnantajia. Hän muistutti myös, että itsenäisen ay-liikkeen tulisi aina olla myös eräänlaisessa oppositio-asemassa, oli hallitus kokoonpanoltaan mikä tahansa.
Jukarainen puolestaan vaati tiukasti, että ay-johtajien ei pidä jatkossa mennä sopimaan sellaisista työpaikkakohtaisista sopimuskäytännöistä, joilla palkkoja voitaisiin alentaa. Hän näki myös vaarallisena työpaikkakohtaisen sopimisen lisäämisen.
– Yksittäisillä työpaikoilla työntekijät ovat auttamattomasti heikoilla, totesi Jukarainen
Virheet työntekijöiden maksettaviksi
Jukaraisen puheille antoi katetta M-Realin ilmoitukset tulossa olevista lomautuksista ja väen vähentämisestä useilla sadoilla. Jyväskylässä aiotaan vähentää 40 työntekijää.
Yritysjohdon tekemät virheet ja epäonnistuneet yrityskaupat maailmalla pyritään nyt kaatamaan työntekijöiden maksettavaksi.
– Esimerkiksi Kankaan tehdas on erittäin tehokas yksikkö ja väen vähentäminen ei yksinkertaisesti enää ole mahdollista jos tuotantoa aiotaan pyörittää, huomautti Ahonen
Kahden pitkän linjan paperityöläisen kantaaottavat puheenvuorot kirvoittivat tilaisuudessa vilkkaan keskustelun, jossa vaadittiin kunnon palkankorotuksia etenkin matalapalkka-aloille, pääomatulojen verotuksen kiristämistä, kunnon perusturvaa ja ay-liikkeen parempaa yhteistoimintaa ja joukkovoiman käyttöä niin kansallisesti kuin myös kansainvälisesti.
VESA LANKINEN