Turkin demokratiakehityksen ja rauhan puolesta

14.10.2015 - 16:00
(updated: 15.10.2015 - 14:45)
Pommi tappoi ihmisiä Turkin neljän suuren ammattiyhdistysliikkeen – Vallankumouksellisten työläisten (DISK), julkishallinnon (KESK), arkkitehtien ja insinöörien (TMMOB) ja lääkärien liiton (TTB) – järjestämässä rauhankulkueessa Ankarassa viime lauantaina (10.10.2015).
 
Rauhanmarssilla mukana ollut vasemmistolainen kurdipuolue Kansan demokraattinen puolue (HDP) on ilmoittanut 128 henkilön kuolleen iskussa. Eri turkkilaiset vasemmistolaiset puolueet ovat julkisuudessa kertoneet useiden erilaisissa johtotehtävissä olleiden toverien saaneen surmassa lauantain pommi-iskussa.
 
Suomen kommunistisen puolueen mielestä pommi-isku on hyökkäys nimenomaan vasemmistolaista ay-liikettä sekä rauhanliikettä vastaan. Isku luo epävarmuutta yhteiskuntaan, jossa järjestetään pian parlamenttivaalit.
 
Turkkia pitkään hallinnut AKP-puolueen puheenjohtaja ja maan nykyinen presidentti Erdogan yrittää kasvattaa Turkin valtaa maan lähialueella, joidenkin mielestä jopa palauttaa Turkille ottomaanien imperiumin menetettyä kunniaa. Maa on vuosia tukenut vähintäänkin epäsuorasti Syyrian kurdialueita vainoavaa ISIS-terroristijärjestöä, ja muutti politiikan suuntaa vasta heinäkuussa 2015 – lähinnä Naton painostuksesta. Turkin johdon intresseissä on edelleen kurdialueiden yhtenäisyyden hajottaminen.
 
Turkin viimeaikaisten väkivaltaisuuksien takana on radikaali muutos Turkin politiikassa. Valtaa pitävä Oikeus ja kehitys – puolue (AKP) on katkaissut viisi vuotta kestäneet rauhanneuvottelut Kurdeja edustavien poliittisten tahojen kanssa. Konservatiivinen, islamistinen ja liberaalia markkinataloutta sekä Turkin jäsenyyttä EU:ssa ajava AKP ei saanut riittävästi ääniä kesän 2015 parlamenttivaaleissa muodostaakseen hallitusta yksin. Vasemmistolainen kurdipuolue HDP on puolestaan nostanut kannatustaan.
 
Viimeisen kolmen kuukauden aikana kurdialueilla väkivallasta on jälleen tullut arkipäiväistä. Turkin työväenpuolueen (EMEP) mukaan yli tuhat kurdisotilasta, poliisia, taistelijaa ja siviiliä mukaan lukien lapsia ja naisia on saanut surmansa Turkin hallituksen iskuissa. AKP:n johdolla Turkin armeija väittää käyvänsä sotaa terrorismia vastaan iskiessään Syyriassa ISIS-kohteisiin ja Turkissa Kurdistanin työväenpuoluetta (PKK) vastaan.
 
SKP ottaa osaa rauhankulkueessa menehtyneiden toverien omaisten suruun. SKP vetoaa kaikkiin Turkin poliittisiin voimiin, että aseet vaikenisivat ja vaikeasta tilanteesta huolimatta palattaisiin takaisin poliittisiin neuvottelupöytiin ja että marraskuun vaalit voitaisiin käydä ilman väkivaltaa ja pelkoa. Etniset vihamielisyydet on lopetettava, ja Turkin kurdiväestön asemaa ja demokraattisia oikeuksia on vahvistettava.
 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset