Turku taidekriisissä

11.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 15 / 11.4.2008

Taiteilijat pakotetaan Turussa vuokralle huonoihin, epäinhimillisiin oloihin. Työtiloista heiltä nostetaan kohtuuttomia vuokria. Turun taideakatemia kärsii leikkauksista. Vuonna 2008 opetusmäärärahoja karsitaan 15 prosenttia, viimeisenä viitenä vuonna 25 prosenttia. Opetuksen taso kärsii ja kokonaisia koulutusaloja on lakkautettava.


Taideakatemian tilannetta ei helpota Kuntien eläkevakuutuksen tilavuokrina nostamat hulppeat 4.4 miljoonaa euroa.


Turku on valittu vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Tämä hanke viljelee hienoja, mutta tyhjän kuuloisia lauseita: "Tulevien vuosien aikana Turussa parannetaan myös kulttuurin toimintaedellytyksiä, muun muassa taiteilijoiden toimitiloja ja kulttuurirahoitusta".


Tässä paradoksaalisessa tilanteessa Turun taiteilijat eivät ole kuitenkaan luovuttaneet. He taistelevat työtilojensa puolesta, tuovat kulttuurin jokaisen ulottuville intoa ja ideoita uhkuen.
Tilaongelmafarssi"Taiteilija vaatii työtiloja, jotka työn luonteesta riippuen voivat olla hyvinkin erilaisia. Yksi tarvitsee tilaa jossa voi hitsata, toinen pölytöntä tilaa, jossa testata elektronisia laitteita, kolmas päivänvaloa, neljäs pimiötä jne. Turussa työtiloista on tullut erityinen kipupiste, koska pulaa sopivista tiloista on ollut jo vuosia", kirjoitetaan galleria Titanikin kannatusyhdistyksen nettipäiväkirjassa, jossa on keskitytty Turun taiteilijoiden työtilakysymykseen ja kerrottu varsinkin Jokikadun ja Pääskyvuoren kasarmin vaiheista.


– Työtilojen puute merkitsee monille käytännössä "työsulkua" tai pakkotyöttömyyttä. Töitä ei voi tehdä jollei ole työtilaa, tulevien näyttelyiden suunnittelu ja kaikenlainen tulevaisuuden järjestäminen on mahdotonta, kun ei ole tietoa tulevasta. Monilla on tilapäisiä tiloja joissa säilyttää työvälineitään ja töitään, mutta eihän se ole sellaista pitkäjänteistä työntekoa, jota luova työ ja omassa ammatissa kehittyminen edellyttää, kertoo Tuike Alitalo, Titanik-gallerian kannatusyhdistyksen puheenjohtaja.


Jokikadulla sijaitsevat, kaupungin omistamat taiteilijoiden työtilat pantiin myyntiin viime keväänä. Työtilojen taiteilijoille ilmoitettiin tällöin tilat jo myydyn ja tulevan omistajan aloittavan maa-aineksen siirron kesällä. Nyt kuitenkin tilalaitoksen johtaja Martti Kuitunen yllättäen kertoo, että neuvottelut jopa sopimusehdoista ovat yhä kesken.


– Myyntiä valmisteli maamyynnin osalta kiinteistölaitos ja se tuli noin puolitoista kuukautta sitten meidän valmisteluun. Jokikadun vanhojen rakennusten rakenteissa havaittiin tiettyjä puutteellisuuksia, joita ostajataho piti välttämättömänä ottaa huomioon esisopimuksessa. Tilalaitos on osaltaan saanut neuvottelutuloksen NCC:n kanssa, mutta kiinteistölaitos ja kaavoittaja käyvät vielä neuvotteluja eräistä kaavoitukseen liittyvistä sopimukseen kirjattavista yksityiskohdista. Näiden kanssa Tilalaitoksella ei ole mitään tekemistä, painottaa Kuitunen.


– Kaupunki ei voi lähteä antamaan noin vain periksi. Neuvotteluissa on ajateltava kaupunkilaisten etua.


Rakennusyhtiö heittää taas viivästyksen syyt kaupungin niskoille, mutta kertoo neuvotteluja kaupasta käytävän viikoittain. .......MAARIT HAATAJA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli