Työmarkkinatukiuudistus lupaa keppiä työttömille
Turku (TA)Työministeriön työryhmä ehdottaa 2. helmikuuta virallisesti jätetyssä esityksessään työmarkkinatuen rajaamista 500 päivään. Tämän jälkeen työttömän tulisi osallistua erilaisiin valtion tai kunnan järjestämiin aktivoimistoimenpiteisiin. Aiheesta on noussut kiivas keskustelu puolin jos toisin.
Turun seudun työttömät ry:n toiminnanjohtaja Olavi Nummela on huolestunut työministeriön työryhmän lopullisesta esityksestä, vaikka tiesikin meneillään olevasta uudistuksesta.
– Ennakkotietoa työryhmän työskentelystä on ollut jo pitkän aikaa. Työryhmä on kuullut myös työttömien valtakunnallista järjestöä asian valmisteluvaiheessa. Luulen kyllä, että ehdotus vielä muotoutuu eduskuntakäsittelyssä.
Nummela epäilee kunnallisen sektorin mahdollisuuksia järjestää vaadittavia työllistämistoimia.
– Ehdotuksen mukaisten aktivointitoimien järjestäminen vaatii kuntataloudenkin kannalta merkittäviä muutoksia. Kunnat eivät varmasti ole varautuneet hoitamaan tällaista tehtävää.
Asenne ei ole kohdallaan
Nummela ei kokonaan tyrmää työryhmän esittämiä työttömien aktivoimistoimia.
– Nuorten ja iäkkäämpien pitkäaikaistyöttömien tilanne on erilainen. Nuorten kannalta voi olla hyväkin päästä työelämään kiinni valtion tai kunnan järjestämän työn kautta.
Tilanne on toinen, jos tarkasteluun otetaan muita työttömien ikäryhmiä.
– Käytännössä varsinkin kaikki vanhemmat työkykyiset pitkäaikaistyöttömät ovat jo jossakin toimenpiteissä. Sitten on heitä, jotka eivät ole työkykyisiä. Heidän kuntoutukseensa pitäisi panostaa huomattavasti enemmän.
Nummelan mukaan työllisyystyöryhmän esityksestä huokuu ikävä asenne.
– Ehdotuksen rivien välistä voi lukea oletuksen, että työttömyys on työttömän oma vika. Ihmisiä syyllistetään tilanteesta, johon he eivät itse voi vaikuttaa.
Eräs ongelma on, miten työelämässä suhtauduttaisiin työmarkkinatuella työllistettäviin henkilöihin. Onko esim. kunnallisella sektorilla tarjota mielekästä työtä vai onko tarjolla vain toisarvoisia hätäaputöitä.
Tilastot siistiksi
Työttömien itsensä näkökulmasta on hankala ymmärtää työryhmän esitystä ja sen taustalla olevia intressejä.
– Nämä ovat tällaisia näennäistoimenpiteitä, joilla valtio pyrkii siistimään tilastoja. Jollekin tulee ehkä hyvä mieli, muttei ainakaan niille joita uudistus koskee. Ei tällaisilla ehdotuksilla työttömän henkilökohtaista tilannetta välttämättä auteta millään tavalla.
Pelkona tietysti on, että työmarkkinatuen rajaus pudottaa suuren joukon ihmisiä pelkän kunnalliset sosiaaliavun varaan.
– Työmarkkinatuen katketessa on toimeentulotuki ainoa vaihtoehto.
Vanhasen hallitus on luvannut jopa sata tuhatta uutta työpaikkaa tällä hallituskaudella. Nummela uskaltaa epäillä hallituksen tavoitteita.
– Meidän jäsenten kannalta olisi tietysti toivottavaa, että hallitus pystyisi uusia työpaikkoja luomaan. Tähänastiset tulokset eivät sitä kyllä lupaile.
Työttömyys ei johdu laiskuudesta
Nummela näkee yhdistyksen toiminnassa konkreettisesti, miten puheet työttömien laiskuudesta ja saamattomuudesta ovat vain harhaluuloja.
– Meidän yhdistyksessämme toimivilla ihmisillä on valtavasti taitoa ja energiaa. Ei vain löydy palkanmaksajia. Eivät tällaiset valtiolliset toimenpiteet sitä puuttuvaa työtä tuo. Työllisyystoimet kyllä aktivoivat ihmisiä ja saavat heidät ainakin hetkeksi tuntemaan itsensä jälleen tarpeellisiksi. Ongelmana tietysti on, että työtä on saatavilla vain rajatuksi ajaksi. Mitäs sitten tehdään, kun työllistämisjakson loppu alkaa häämöttämään? Nummela pohtii.
Sama ongelma vaivaa työttömien yhdistyksen omia työllistämisprojekteja, jotka työllistävät yhdistelmätuen avulla jopa satoja turkulaisia pitkäaikaistyöttömiä. Pisimmät työsuhteet ovat kuitenkin vain 12 kuukauden mittaisia. Yhdistyksen tuella on kuitenkin mahdollista suunnitella myös pitkäjänteisemmin työ- tai jatkokoulutusmahdollisuuksia.
– Esimerkiksi monissa pienissä yrityksissä on piilotyöpaikkoja, joita on kuitenkin vaikea yksittäisen työttömän resursseilla edes hakea. Yhdistyksen puitteissa voimme auttaa työnhaun onnistumisessa.
Työttömien omaehtoista toimintaa
Turun Seudun Työttömät (TST) ry on työttömien itsensä v. 1992 perustama, demokraattinen, puolueisiin ja uskontokuntiin sitoutumaton yhdistys. Tavoitteena on tarjota työttömälle omaehtoisen toiminnan kautta ponnahduslauta mielekkääseen elämään, oma turvaverkko ja uusia mahdollisuuksia. Tämä luo pohjan työttömän yksilöllisistä tarpeista lähtevälle aktivoivalle, työkuntoa ja ammattitaitoa ylläpitävälle toiminnalle.
TST ry tarjoaa omassa ja projektitoiminnoissaan työpaikan n. 300 pitkäaikaistyöttömälle ja lisääntyvässä määrin myös työharjoittelumahdollisuuksia. Parhaimmillaan ne voivat toimia ponnahduslautana uuteen työpaikkaan. Tärkeimmät projektit ovat kestävän kehityksen ja kierrätystoiminnan alueilla toimiva Ekotori sekä halpa lounasruokala. Useimmat työpaikat perustuvat yhdistelmätukipalkkauksiin ja ovat näin ollen osapäiväisiä ja määräaikaisia.
Työttömien edunvalvonta on yksi yhdistyksen perustehtävistä. Edunvalvonnan kanavina käytetään mm. julkista sanaa ja omaa tiedotusta, joiden avulla pidetään esillä työttömyyteen, työllistämiseen ja niiden hoitoon liittyviä asioita sekä välitetään käytössä olevaa tietoa molempiin suuntiin.