Työstäkieltäytyjäliitto vaatii karensseja työnantajille
TE-toimistot ovat vuosikymmeniä vaikeuttaneet työttömien elämää pyytämällä selvityksiä ja langettamalla karensseja. Työstäkieltäytyjäliitto vastaa työvoimaviranomaisten toimintaan lähettämällä selvityspyyntöjä työtä teettäville suuryrityksille.
– Emme voi enää katsoa sivusta, kun työstäkieltäytyjien etuja rikotaan räikeällä tavalla, sanoo Heidi Meriläinen Työstäkieltäytyjäliitosta.
Selvityspyynnössä vaaditaan yritykseltä kuvaus siitä, kuinka yritys on edistänyt työn vähentämistä ja jakanut voittojaan tavalla, joka edistää ihmisten hyvinvointia.
"Karenssien ulottaminen työnostajiin tasapainottaa työmarkkinatilanteen epäsuhtaa ja poistaa työnantajien kannustinloukkuja."
Jos selvityspyyntöön jättää vastaamatta, seurauksena on karenssi työn ostajalle. Karenssin aikana yrityksen työntekijöiden sallitaan tekevän vain puolittaista työpäivää täydellä palkalla. Myös yrityksen voitoista leikataan puolet pois ja jaetaan yhteiseen käyttöön.
– Vallitseva tilanne, jossa vain toinen työmarkkinaosapuoli saa karensseja, on kestämätön. Karenssien ulottaminen työnostajiin tasapainottaa työmarkkinatilanteen epäsuhtaa ja poistaa työnantajien kannustinloukkuja, sanoo Työstäkieltäytyjäliiton aktiivi Joel Kilpi.
– Jotkut työnostajat jopa röyhkeästi kehuskelevat sillä, että he niin sanotusti luovat työpaikkoja eli rikastuvat toisten työllä ja varsin usein myös veronmaksajien rahoilla, Kilpi lisää.
Työstäkieltäytyjäliitto on perustettu ajamaan työstäkieltäytyjien etuja. Liiton tavoitteena on täystyöllisyyden sijaan täystyytyväisyys. Siihen päästään lopettamalla kaikki työttömille osoitetut karenssit, jakamalla yhdessä tuotettua rikkautta ja vähentämällä toisen palveluksessa tehtävä työ minimiin.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.