Työttömätkö kuittaamaan yritysten koronatuet?

11.08.2020 - 15:00
(updated: 22.08.2020 - 11:32)

Työttömien Keskusjärjestö torjuu työttömiin kohdistuvat leikkaukset ja kiristysehdotukset. Maan hallituksen tulee syksyn budjettiriihessä parantaa työttömyysturvaa ja työllisyyspalveluita työttömyysturvan leikkausten sijaan, jotta Suomi saadaan terveelle nousu-uralle.

- Me Työttömien Keskusjärjestössä olemme todella yllättyneitä ja huolissamme tämän hetken uutisoinneista, joissa maan hallitus kaavailee työllisyyden edistämiskeinoina työttömiin kohdistuvia kiristyksiä. Koronaepidemia on tuonut massoittain lisää työttömiä ja lomautettuja. Työttömien tukea ja palveluita on epidemian vuoksi jouduttu sulkemaan. Tuntuu täysin absurdilta, että etenkin nyt tässä tilanteessa ryhdytään edes puhumaan jo valmiiksi heikossa asemassa olevien ihmisten toimeentulon ja palvelujen heikentämisestä, puheenjohtaja Irma Hirsjärvi hämmästelee.

Keinoiksi työllisyyden edistämiseksi on julkisuuteen tulleissa hallituksen kaavailuissa esitetty mm. työnhakuvelvoitteen tiukentaminen karenssin uhalla, työttömyysturvalla opiskelun rajoittaminen sekä ikääntyvien työttömäksi jäävien eläkeputken poistaminen.

Nuoret ovat turhautuneita, kun opiskelusta huolimatta työpaikkaa ei löydy muuta kuin nollatuntisopimuksilla ja ehdoilla, joiden varaan tulevaisuuttaan ei voi rakentaa.

- Olemme saaneet Keskusjärjestöön palautetta, että jopa 45-vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden on edelleen vaikeaa työllistyä uudelleen, mikäli on jäänyt työttömäksi. Nuoret ovat turhautuneita, kun opiskelusta huolimatta työpaikkaa ei löydy muuta kuin nollatuntisopimuksilla ja ehdoilla, joiden varaan tulevaisuuttaan ei voi rakentaa, toteaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

- Pitkäaikaistyöttömillä on myös työhaluja, mutta koulutus ja ammattitaito ei kohtaa työnantajien vaatimuksia tai tarjolla olevissa paikat eivät turvaa elantoa. Mitä siis tehdä, kun työtön ei kelpaa töihin, ei edes kotimaiselle marjatilalle, vaan poimijat tuodaan Ukrainasta ja Thaimaasta? Haapakoski jatkaa.

Pandemian alkaessa kehitysrahaa jaettiin avokätisesti yrityksille. Työttömätkö yritetään saada kuittaamaan tämän lasku? On päivänselvää, etteivät työmarkkinat ole nyt normaalitilanteessa koronan riehuessa maailmanlaajuisesti, Haapakoski ihmettelee.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi korostaa, että yksikään työttömän elämää kurjistava teko ei luo työpaikkoja, Kohtaanto-ongelman ratkaisut ovat työttömän toimeentulon turvaaminen, terveydenhuolto sekä mahdollisuus opiskella ja muuttaa.

Silloin, kun työmarkkinat eivät tarjoa töitä, tulee satsata työttömien osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen, sekä turvata julkisin keinoin viime kädessä työttömien työllistyminen. Leikkauspolitiikalla on armoton ja pitkäkestoinen sosiaalinen lasku. Sen luulisi jo päättäjien ymmärtävän, Jukka Haapakoski painottaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.