Työttömyysongelma ei ratkea budjettiesityksellä

22.07.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: MARKO KORVELA

Työttömyys ei ole Suomessa ongelma. Ei ainakaan mikäli on uskomista hallituksen kaavailemaan budjettiesitykseen. Paperille on kirjattu vain vähän jos ollenkaan työttömyyteen todella pureutuvia keinoja.


Riihimäkeläinen Reijo Sutinen on pitkäaikainen ay-aktiivi ja SAK:n Kanta-Hämeen maakuntaryhmän tvk:n jäsen. Hän pitää nyt laadittua budjettiesitystä työllisyyden hoitamisen suhteen ala-arvoisena.


– Viime tupon yhteydessä puhuttiin mittavista työttömien aktivointitoimenpiteistä. Silti näyttää siltä, että työllisyysmäärärahoja leikataan lähes 200 miljoonaa euroa, ihmettelee Sutinen.


Suomen valtaapitäviltä puolueilta ei löydy poliittista tahtoa työttömyyden poistamiseksi. Päinvastoin, työttömyyttä ylläpidetään keinotekoisesti.


Suomessa ovat työntekijät suostuneet alimittaisiin, maltillisiin palkkaratkaisuihin työllisyyden nimissä. Missä ne luvatut ja odotetut työpaikat oikein ovat, kysyy Sutinen aiheellisesti.


– Kauppa- ja teollisuusministeriöltä rahaa ja tukia saaneet yritykset vain siirtävät tuotantoa ulkomaille, Sutinen muistuttaa.




Aktivointi riittämätöntä



Sutisen mukaan budjettiesityksen aktivointitoimenpiteet eivät ole riittäviä, mikäli halutaan tuloksia.


– Tällä hetkellä työttömistä on noin 20 prosenttia aktivointitoimenpiteiden piirissä. Hallituksen esitys nostaisi määrän 30 prosenttiin, kertoo Sutinen työvoimaministeriön lukuja. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa vastaava luku on 70 prosenttia.


Pitkäaikaistyöttömien aktivointi sälytetään kuntien harteille. On vielä epäselvää, minkälaisiin toimenpiteisiin kunnallisella tasolla on resursseja. Uhkana on, että toimenpiteet jäävät vain työttömien pompotteluksi ja tilastojen siivoamiseksi.


– Ainakin meillä Riihimäen alueella ollaan asiassa vasta lähdetty liikkeelle. Ollaan vielä lähtömetreillä, kuvaa Sutinen ja muistuttaa, ettei kuntatasollakaan ihmeitä saada aikaan. Tarvittaisiin rutkasti lisää rahaa ja resursseja.


Kuntien pitäisi suhtautua huomattavasti aktiivisemmin työttömyyden hoitoon. Sutinen ehdottaa erääksi ratkaisuksi paikallisia työllisyystoimikuntia, joista on Riihimäen seudulta myönteisiä kokemuksia.




Työttömyys jää teiden varjoon



Vuosituhannen vaihteen talouskasvun aikana työttömyysongelma unohdettiin lähes tyystin. Nyt on Reijo Sutisen mukaan hiukan havahduttu tajuamaan tilannetta. Tosin ei riittävällä vakavuudella.


Oireellista Sutisen mielestä on se, miten budjettiriihtä lähestyttäessä suurista puolueista Kokoomus on lähes ainoana pitänyt ääntä hallituksen työllisyyspolitiikasta.


– Kyllä vasemmistopuolueiden pitäisi ottaa enemmän kantaa tähän kysymykseen, toteaa Sutinen.


Työttömyysongelman sijaan keskustelua on käyty mm. koulutuspolitiikasta ja ennen kaikkea tieverkoston tilasta.


– Linjana näyttää olevan "tiet kuntoon, työttömistä viis". Jokaiselle päättäjälle tuntuu oman vaalipiirin teiden kunto olevan tärkeämpää kuin työpaikkojen kohtalo. On se kumma, kun mistään muusta ei synny keskustelua, Sutinen sanoo ja lisää, että kyllähän tieverkoston kunnostaminen ja lisärakentaminen toki tuo joitakin työpaikkoja lisää.


Keskustelun tärkeysjärjestys vain tuntuu olevan vähintäänkin vinoutunut.



* * * * *


Helsingin työttömät järjestävät mielenilmauksen budjettiriihen edessä Säätytalolla keskiviikkona 24. elokuuta klo 9 ja Köyhyyden vastainen vetoomuskampanja samana päivänä klo 13.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!