Urbaanin työväenluokan taisteluhuuto
Keväällä Tiedonantaja kertoi, miten aiemmin englanninkielisistä kappaleista tunnettu hiphop-artisti Paleface alias Karri Miettinen oli tehnyt uusia lyriikoita suomen kielellä. Esimakua radikaaleista sanoituksista saatiin maaliskuun alussa Naton vastaisessa konsertissa Tavastialla sekä Talonomistaja-singlen muodossa.
Nyt "Kalpeanaama" julkaisee kokonaisen pitkäsoiton ehtaa suomenkielistä poliittista sanomaa, jossa urbaanit mielenmaisemat kohtaavat perinnemusiikin ja laulumelodiat riimien rytmiikan.
Jo kannesta näkyy, että nyt ei pelleillä: toukokuussa 2006 liekehtivät Helsingin VR:n Makasiinit on kuvattu vaikuttavalla tavalla ilmasta käsin. Makasiinien palo ja sitä seuranneet tapahtumat nuorison päälle langetettuine tuhopolttoepäilyineen olivat yhden radikaalisukupolven keskeisiä kokemuksia, mistä on omalta osaltaan poikinut niin tilanvaltauksia, prekariaattiliikehdintää kuin uutta yhteiskunnallista musiikkiakin.
Helsinki - Shangri-la -levyllä Paleface ottaa hänelle kuuluvan paikkansa suomenkielisen poliittisen hiphopin kärkikahinoissa. Levyn aloittavassa nimikappaleessa seikkailevat niin pissikset ja Johanna Maataloustukiaiset kuin Pekka Eric Auvinen ja perussuomalaisten kärkihahmot. Paleface tiputtelee nokkelaa riimiä, joka on paikoitellen kompastua omaan nokkeluuteensa. Mutta siellä missä ei riskejä oteta ei myöskään kunniaa niitetä. Levyn mukana tulevat sanoitukset kätevästi printattuna, joten Palefacen poliittista sanomaa ei tarvitse arvuutellen kuulostella. "Riisto Räppääjä ruoskaansa selkäämme soittaa, kaulassa kultainen kettinki on..." Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, siinä Palefacen resepti.
Levyllä vierailee mausteeksi koko joukko nimekkäitä artisteja, kuten Herra Ylppö, Janna, Tapani Rinne sekä joikaaja Wimme Saari.
Jos hankit tänä vuonna vain yhden hiphop-levyn, hanki tämä. En ole mikään lajityypin ylin ystävä, mutta Palefacen uusi levy ansaitsee täyden kympin.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.