USA ei aio vetäytyä Irakista
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmoittanut pitävänsä kiinni vaalilupauksestaan, jonka mukaan USA:n taistelujoukot vedetään pois Irakista tämän kuun loppuun mennessä. Kuten Tiedonantajassa jo Obaman esittäessä vaalilupauksensa todettiin, mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.
Mutta kun Irakin tilanne on jo pitkään peitetty Afganistanin varjoon taka-alalle, kaikki USA:n johdon suoltamat väitteet otettu todesta ja sodanvastainen liikekin seurannut tapahtumia mykkänä, on vain loogista, että läntinen valtamedia esitti Obaman uudenkin ilmoituksen tosiasiana. Otsikot juhlivat sodan ”loppua” ja “USA;n joukkojen lähtöä Irakista”.
Miehitys nimetään uudelleen
USA ei ole ollenkaan vetäytymässä Irakista, se on vain nimeämässä miehityksen uudelleen, sanovat muun muassa Irak-asiantuntijat Michael Schwarz ja Seumas Milne. Aivan kuten George W. Bushin ”terrorisminvastainen sota” nimettiin uudelleen ”merentakaisiksi satunnaisoperaatioiksi”, Obaman presidenttikaudella USA:n ”taisteluoperaatiot” tullaan ensi kuusta alkaen nimeämään uudestaan ”vakautusoperaatioiksi”.
USA:n armeijan tiedottaja Irakissa, kenraalimajuri Stephen Lanza kertoi New York Timesille, että ”käytännöllisesti katsoen mikään ei tule muuttumaan”. Tämän kuun vetäytymisen jälkeen Irakissa tulee yhä olemaan 50 000 yhdysvaltalaista sotilasta 94 sotilastukikohdassa ”neuvomassa” ja kouluttamassa Irakin nukkehallituksen armeijaa, ”tarjoamassa turvallisuutta” ja suorittamassa ”terrorisminvastaisia tehtäviä”. USA:n sotilaskielellä se kattaa aika hyvin kaiken mitä he saattaisivat haluta tehdä.
Tähtäimessä puolikoloniaalinen hallinto
Sodan hirveä lasku Irakin kansalle sekä arkielämän jatkuva pelko ja kurjuus saattavat naurunalaiseksi väitteet, että USA:n vuoden 2007 hyökkäysoperaatio eli ”surge” toimi ja että Irakin on käynyt loppujen lopuksi hyvin.
Irak on ollut USA:lle historiallinen, poliittinen ja strateginen epäonnistuminen. USA oli kyvytön tuottamaan sotilaallista ratkaisua saati istuttamaan maahan ”läntisiä arvoja”. Mutta pelaamalla uskonnollisilla ja etnisillä korteilla se esti riittävän vahvan kansallisen vastarintaliikkeen ilmaantumisen ja nöyryyttävän Vietnam-tyyppisen maasta lähdön.
Kaikki merkit viittaavat siihen, että USA haluaa luoda uudenmallisen puolikoloniaalisen hallinnon pitääkseen jatkossakin otteensa maasta ja alueesta. Taistelu Irakin riippumattomuuden palauttamiseksi on siis vasta alkanut.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tšekin hallitus valmistelee lakimuutosta, joka mahdollistaisi kommunistisen liikkeen kriminalisoinnin – ja samalla vaarantaisi työväenluokan sananvapauden, järjestäytymisoikeuden ja poliittisen toimijuuden koko Euroopassa. Onko demokratia enää muuta kuin eliitin hallitsema äänestysteatteri, jos vaihtoehtoisen yhteiskuntajärjestelmän puolustaminen voidaan tuomita rikoksena? Kapitalismin kriisissä vellova valtakoneisto reagoi opposition nousuun rajoittamalla vapautta, ja hyökkäyksen kärki kohdistuu niihin, jotka eivät suostu markkinoiden maailmaan – kommunisteihin, järjestäytyneeseen työväkeen ja kansanliikkeisiin.
Italialainen USB-ammattiliitto on ilmoittanut, ettei se aio palvella Cosco Pisces -konttialusta, jos käy ilmi, että se kuljettaa sotamateriaalia Israelin toimintaan. Genovan ja Ligurian satamissa kytee konflikti, jossa työväenluokan edustajat asettuvat pääoman globaalia logistiikkaa ja Israelin sotapolitiikkaa vastaan. Toimenpiteet perustuvat luokka-solidaarisuuteen ja kansainväliseen rauhanliikkeeseen, jotka vastustavat aseiden kuljettamista Euroopan satamien kautta sotatoimialueille.
Venezuela valmistautuu kunnallisvaaleihin 27.7. Nämä ovat jo kolmannen vaalit vuoden sisällä. Petaren kaupunginosa, miljoonien työväenluokan asuinpaikka, elää vaalien arkea konkreettisesti: vesikatkot, julkisen liikenteen haasteet ja paikallinen stigma eivät ole vain infrastruktuurikysymyksiä, vaan kertovat siitä, miten ihmiset kokevat oman arkensa ja tarpeen muutokselle. Haastattelen kolmea nuorta naista. He puhuvat rauhallisesti elämästään ja tulevasta äänioikeudestaan — ei vastakkainasettelun vaan arkisen osallistumisen kautta. Tämä on juttu siitä, kuinka politiikka syntyy, vaikka puistoissa viisaiden nuorten naisten keskustelussa - ei pelkästään vaalihuoneistoissa — ja kuinka optimismi asuu nuoruudessa, joka uskaltaa nähdä tulevaisuuden omana tilanaan.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.