USA:n laskelmoitu provokaatio Syyriassa
Yhdysvaltain sotilaslähteet myönsivät viime maanantaina, että sen erikoisjoukot iskivät sunnuntaina Irakista Syyrian puolelle. Syyrialaiseen kylään tehdyssä iskussa kuoli kahdeksan ihmistä, neljä heistä lapsia, ja useita muita haavoittui.
USA:n sotilaslähteen mukaan iskun kohteena olivat al-Qaida-terroristiverkostoon kuuluvat ulkomaiset taistelijat, joita kulkee Syyrian kautta Irakiin. Lähde väitti, että iskussa kuoli keskeinen taistelijoiden salakuljettaja Abu Ghadiya.
Todellisuudessa hyökkäyksellä oli kaikki väistyvän George Bushin hallinnon suorittaman laskelmoidun provokaation tunnusmerkit, ja hyökkäyksen tarkoituksena oli suistaa raiteiltaan EU-maiden pyrkimykset normalisoida suhteitaan Syyrian hallitukseen.
"Tahallinen, rikollinen ja terroristinen"
Syyrian ulkoministeri Walid al-Moallem luonnehti iskua tahalliseksi, rikolliseksi ja terroristiseksi. Myös Arabiliitto ja useat alueen maat, muun muassa Libanon ja Iran, tuomitsivat hyökkäyksen.
Venäjän hallitus tuomitsi välikohtauksen sanonen, että "terrorisminvastaista sotaa ei pidä käyttää peitteenä hyökkäykselle itsenäisiä valtioita vastaan".
Monet muut maat ilmaisivat huolensa. Ranska kehotti pidättyvyyteen ja kunnioittamaan valtioiden alueellista koskemattomuutta. presidentti Nicolas Sarkozy lähetti surunvalittelut uhrien omaisille ja ystäville.
Bushin hallinto enempää kuin USA:n armeijakaan eivät ole virallisesti ottaneet vastuuta hyökkäyksestä, mutta nimettöminä pysytelleet sotilaslähteet vahvistivat hyökkäyksen.
Eräs sotilasvirkailija kertoi uutistoimisto AP:lle, että kohteena oli "ulkomaisten taistelijoiden logistinen verkosto" ja että Syyrian hallituksen toimimattomuuden takia USA "otti asiat omiin käsiinsä".
Toinen virkailija kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Abu Ghadiya, " yksi huomattavimmista taistelijoiden salakuljettajista alueella" ja väitetty Irakin al-Qaidan johtava jäsen, oli ollut kohteena. Lähde lisäsi, että "operaatio oli menestyksellinen" ja että "hänen uskotaan saaneen surmansa".
"Terrorisminvastaisen sodan! tunnuksen alla Washington on ottanut oikeudekseen rikkoa kansainvälisen lain perustavia määräyksiä ja suorittaa hyökkäyksellisiä sotilasoperaatioita, myös salamurhia. millä puolella maailmaa tahansa. Sunnuntain hyökkäystä Syyriassa edelsi sarja Pakistaniin viime kuukausina tehtyjä pommituksia ja maahyökkäyksiä.
YK:n peruskirjan väärentäminen
Iskulla USA osoitti piittaamattomuuttaan sekä Irakia ja Länsi-Euroopan maita että YK:n periaatteita kohtaan.
Irakin nukkehallituksen ja USA:n kesken väännetään parhaillaan kättä USA:n joukkojen läsnäoloa Irakissa koskevan sopimuksen tulevista periaatteista. Yksi erimielisyyksistä koskee USA:n oikeutta toimia omin päin Irakissa ja Irakin aluetta käyttäen. Nukkehallitus ei hyväksy USA:n joukkojen omavaltaisia iskuja naapurimaihin.
Länsi-Euroopan johtavat valtiot puolestaan yrittävät parastaikaa parantaa keskusteluyhteyksiään Syyriaan. USA teki iskunsa vain päivää ennen Syyrian ulkoministerin neuvottelumatkaa Britanniaan.
USA väärentää YK:n peruskirjaa selittämällä iskun peruskirjan mainitseman itsepuolustusoikeuden mukaiseksi. Tämän tulkinnan mukaan USA:lla on laillinen oikeus iskeä minkä tahansa maan alueella toimivia taistelijoita vastaan, jos nämä näyttävät uhkaavan USA:n joukkoja, etuja tai liittolaisia.
Rajanylitykset vähentyneet
Monet sotilasasiantuntijat ovat kyseenalaistaneet Syyriaan tehdyn hyökkäyksen ajoituksen. Irakiin vuonna 2003 tehdystä hyökkäyksestä lähtien Bushin hallinto on valittanut ulkomaisista taistelijoista, jotka ylittävät Syyrian rajan matkalla Irakiin, mutta tämän luonteista rajan ylittävää sotilaallista operaatiota ei ole koskaan aikaisemmin suoritettu.
Hyökkäys tehtiin aikana, jolloin aktiivinen vastarinta Irakin läntisillä alueilla on merkittävästi vähäisempää kuin aiempina vuosina. Näin siksi, että USA:n armeija on lahjonut puolelleen paikallisia sunniheimojen aseellisia joukkoja, jotka aiemmin taistelivat miehittäjiä vastaan.
AP:n mukaan johtava USA:n sotilastiedusteluvirkailija kertoi heinäkuussa, että Irakiin tuli nyt vain 20 ulkomaista taistelijaa kuukaudessa eli 50 prosenttia vähemmän kuin kuusi kuukautta aikaisemmin ja vuoden 2007 puoliväliin verrattuna sitäkin vähemmän. Muutos oli osittain tulosta Syyrian hallituksen ja armeijan suostumisesta USA:n vaatimuksiin tehostaa rajakontrollia.
Yhdysvaltalainen ajatushautomo Stratfor totesikin tähän kehitykseen viitaten, että hyökkäys oli "eriskummallinen". ...
ERKKI SUSI