Vaalitulos haastaa kokoamaan voimat oikeistoa vastaa

14.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42 / 14.11.2008

Kuntavaalien tulos on haaste kaikille julkisia palveluja ja solidaarisuutta kannattaville, korostaa SKP:n keskuskomitean vaaliarvioissaan. Viime lauantaina kokoontunut keskuskomitea kehottaa SKP:n osastoja tekemään vaaleista perusteellisen arvion ja johtopäätökset toiminnan kehittämiseksi. Arviot ja esitykset pyydetään toimittamaan keskuskomitealle tammikuun loppuun mennessä.
Yksityistäminen laajeneeKokoomuksen nousu suurimmaksi puolueeksi rohkaisee sitä palvelujen yksityistämiseen ja oikeistolaisen politiikan voimistamiseen. Perussuomalaisten kautta moniin valtuustoihin nousi avoimesti maahanmuuttajavastaisuutta lietsovia ehdokkaita.


Aivan erityisesti vaalitulos on vakava haaste vasemmistolle. Vasemmiston kannatus ei ole ollut näin alhaalla koskaan ennen yleisen äänioikeuden saavuttamisen jälkeen. Vasemmiston uskottavuutta on heikentänyt SDP:n ja Vasemmistoliiton hallituksissa ja useimmissa kunnissa harjoittama oikeistoa myötäilevä politiikka.


Myös keskusta kärsi tappion. Se on tulosta Matti Vanhasen hallituksen ajamasta kunta- ja palvelurakennemuutoksesta, aluepolitiikan alasajosta ja perusturvan heikentämisestä.


Perussuomalaisten nousu on protesti puolueille, jotka ovat kääntäneet selkänsä tavallisten ihmisten huolille. Perussuomalaisten kampanja nojasi pitkälti Timo Soinin median avulla nostamaan suosioon, jonka varjossa puolue on tukenut valtapuolueiden kunnallispolitiikkaa ja haalinut kannatusta maahanmuuttajavastaisuudella.
Toimintaan palvelujen puolestaTarvitaan vasemmiston ja punavihreiden yhteistä keskustelua ja voimien kokoamista oikeistoa ja rasismia vastaan, keskuskomitea toteaa lausumassaan.


Kunnissa ei pidä hyväksyä budjettiratkaisuja, joilla karsitaan ja yksityistetään palveluja. On vaadittava kuntalaisille enemmän ja parempia palveluja sekä maksuttomien palvelujen lisäämistä. On kehitettävä yhteistoimintaa työllisyyden, naisvaltaisen kunta-alan työehtojen parantamisen ja kunnollisen perusturvan puolesta.


On jatkettava toimintaa pääomatulojen verottamiseksi palkkatulojen tavoin ja kunnilta leikattujen valtionosuuksien palauttamiseksi.
Tarvitaan uusia johtopäätöksiäKeskuskomitea kiittää SKP:n äänestäjiä, ehdokkaita ja muita vaalityöhön osallistuneita. Tärkeä merkitys oli useissa kunnissa uudenlaisella yhteistyöllä puolueeseen kuulumattomien kanssa.


SKP:n kannatuksen kaksinkertaistaminen Helsingissä ja eteneminen eräissä muissa kunnissa osoittaa, että rehelliselle vasemmistolaiselle ja punavihreälle politiikalle on tarvetta. SKP ei kuitenkaan tavoittanut laajasti tyytymättömiä ja menetti eräissä kunnissa paikkoja.


Tuloksia ei pidä tyytyä selittämään vain rahalla ja medialla, jotka suosivat oikeistoa. Tällaista arviota tarvitaan myös ja erityisesti siellä, missä ei lähdetty mukaan vaaleihin.


On syytä kysyä, miten laajasti olemme olleet mukana kamppailuissa lähipalvelujen, sosiaaliturvan ja työntekijöiden etujen puolesta? Miten hyvin tunnemme asuinalueiden ja kuntien tapahtumia? Miten aktiivisesti olemme pyrkineet samaan mielipiteemme esille mediassa? Miten olemme tarttuneet ihmisten kokemuksiin ja kyenneet perustelemaan vaihtoehtomme avaamat positiiviset mahdollisuudet?


Taistelu julkisista palveluista jatkuu entistä kovempana. Siinä tarvitaan laajaa kansalaistoimintaa ja painostusta valtuustojen ulkopuolelta. Nyt ei ole varaa odotteluun. On koottava voimat oikeistoa, julkisten palvelujen heikentämistä ja yksityistämisen politiikkaa vastaan. On osoitettava käytännön toiminnalla, että olemme kaikissa tilanteissa työtätekevien ja vähävaraisten ihmisten puolella suuren rahan, EU:n ja pienten piirien vallankäyttöä vastaan. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli