Vaihtoehtofoorumissa uutta otetta leikkauspolitiikan vastaiseen taisteluun
Haaste kansainväliseen solidaarisuuteen
Samaan aikaan kun Suomen uusi hallitus esitteli leikkauspoliittiset listat hyvinvoinnin ja demokratian romuttamiseksi, nousivat Euroopan vasemmiston radikaalit voimat EU-kurjistamisen vastaisille vaihtoehtojen puhujalavoille Pariisissa 30.–31.5.
Kreikan parlamentin puhenainen, Syrizan Zoe Konstantopoulou, piti vaihtoehtofoorumin avajaispuheenvuoron täpötäydellä tasavallan aukiolla Pariisin sydämessä. Hän kuvasi Kreikan tilannetta järkyttävillä faktoilla ja kylmillä luvuilla: Leikkauspolitiikka lisää tilastollisia kuolemia. Kreikkalaiset näkevät nälkää. Perheet ovat ilman perusturvaa, terveyspalveluja ja sähköä.
– On sietämätöntä, että 60 % kreikkalaisista nuorista on työttömiä, sanoi Konstantopoulou, eikä puhunut vain oman maansa hädästä, vaan nosti esille myös afrikkalaisten siirtolaisten hädän.
– Välimerestä ei saa tulla afrikkalaisten toverien joukkohauta, hän sanoi.
Karismaattisen Konstantopouloun puheessa konkretisoitui se, että Syrizan taistelu troikkaa ja lainottajien mielivaltaa vastaan on koko radikaalin eurooppalaisen vasemmiston yhteisen leikkauspolitiikan vastaisen taistelun kärki, jota on tuettava.
Konstantopoulou kiteytti koko vaihtoehtofoorumin sanoman toteamalla, että me kaikki tarvitsemme nyt uutta otetta sekä leikkauspolitiikan vastaiseen yhteiseen taisteluumme että kansainväliseen solidaarisuuteen.
Emme ole yksin
Suomesta keskusteluun vaihtoehdoista leikkauspolitiikalle ja EU-kurjistamiselle osallistuivat SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen, SKP:n sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöasioiden työryhmän Punaisen Sateenkaaren Anni Kivistö ja SAK:n Erkki Laukkanen.
– Pariisin vaihtoehtofoorumi tuli meille suomalaisille kuin tilauksesta. Oli historiallisesti merkittävää olla paikalla, osallistua eurooppalaiseen keskusteluun ja toimintaan leikkauspolitiikkaa vastaan. Emme todellakaan ole yksin vastustamassa uuden suomalaisen hallituksen markkinadiktatuuria. Sipilän leikkaushallituksessa konkretisoituu markkinavoimien ja kapitalismin globaali hanke lopettaa hyvinvointi ja demokratia, sanoo Väisänen.
– Konstantopouloun haasteesta uudesta solidaarisuudesta niin kreikkalaisia tovereita kuin afrikkalaisia siirtolaisiakin kohtaan on syytä ottaa koppia meillä Suomessakin, sanoo Väisänen. Hän toivoo, että SKP olisi koko maassa yksi niistä radikaaleista voimista, joka yli puoluerajojen alkaa koota joukkoja kansainvälistä suurpääomaa, EU-kurjistamista ja Sipilän hallitusbarbariaa vastaan.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Iran tappoi ohjus- ja droneiskuilla ainakin 26 kurdia Irakissa kolmessa eri iskussa viikonlopun aikana. Samaan aikaan Turkki tappoi Irakissa ja Syyriassa ainakin 13 ihmistä. Suomessa poliitikot ja media ovat olleet varsin hiljaa Nato-maa Turkin viime aikojen sotilastoimista.
Morenan voitto yhdessä Latinalaisen Amerikan suurimmista maista herätti toivoa alueen edistyksellisten voimien keskuudessa; Latinalaisen Amerikan johtajat ja intellektuellit ovat puhuneet Meksikosta uuden progressiivisen aallon keskuksena pallonpuoliskollaan. Mutta Morenan voitto kohtasi kolme haastetta.
Etelä-Afrikka ja muut liittoutumattomat valtiot voisivat koota voimansa rauhan kiilan iskemiseksi sotaa käyvien blokkien välille ja lopettaa kriisit, joita ne pakottavat meidät kaikki kohtaamaan, kirjoittaa Mark Waller.