Valta pääomalta työläisille

18.12.2018 - 13:00
(updated: 03.01.2019 - 12:42)
- Tärkeintä on vastata organisoitumalla nousevan fasismin uhkaan, totesi Shana East puheenvuorossaan Bilbaossa

– Globaalin vasemmiston on tarjottava vaihtoehto neoliberalismille ja leikkauspolitiikalle. Kyyniseen puheeseen siitä, ettei meillä olisi varaa, on vastattava vaatimalla ihmisten perustarpeiden tyydyttämistä. Tärkeintä on vastata organisoitumalla nousevan fasismin uhkaan, totesi Shana East avatessaan puheenvuoronsa Bilbaossa järjestetyssä Eurooppalaisessa foorumissa.

Eastin mielestä tällä hetkellä vallitsee polttava tarve kansainvälisen vasemmistolaisen liikkeen organisointiin. USA:n ja Euroopan uusliberaalit poliitikot ovat epäonnistuneet ihmisten tarpeiden ja talouden yhteensovittamisessa. Hän saapui Eurooppalaiseen foorumiin puhumaan DSA:n Amerikan demokraattisten sosialistien edustajana.

Työntekijöiden kurjistuminen nostaa äärioikeistoa

USA:ssa sosiaaliset tukiverkostot on systemaattisesti ajettu alas, toteaa East. Molemmat maan valtapuolueet ovat hyväksyneet ajatuksen yritysvetoisesta hyvinvointipolitiikasta.

– Tästä on seurannut leikkauspolitiikan vahvistuminen ja lisää rahaa on ohjattu yritysten voittoihin. Työläiset ovat menettäneet sosiaalietujaan, kuten sairausvakuutuksia, eläkkeitä, sairaslomia ja perhevapaita, eikä USA:n heikkenevä ay-liike ole onnistunut puolustamaan heitä.

Kun vaaleilla valitut edustajat päättävät valita uusliberalistisen yhtiöitä suosivan politiikan ihmisten huomioimisen sijaan, he luovat tilauksen äärioikeistole.

– Toiseuttamalla äärioikeisto voi selittää työväenluokalle heidän ongelmiaan ja vahvistaa pelon ja kilpailun ilmapiiriä samalla heikentäen yhteityön ja solidaarisuuden mahdollisuuksia.

Muutos on mahdollista

East ei tyydy vain kertomaan ongelmista, vaan hänellä on myös lukuisia konkreettisia ehdotuksia siitä, miten vasemmiston tulisi terävöittää toiminstaansa.

– On puututtava taloudelliseen epätasa-arvoon. Tärkeintä on tarttua yritysverotukseen ja pysäyttää yritysten verokikkailu ja muu omaisuuksien kerääminen. USA:ssa pitää tarttua varallisuuden verottamiseen. Perintöjen verotus ja lakisääteiset toimet palkkaepätasa-arvon tasaamiseksi on jo otettu käyttöön Portlandissa, Oregonissa. Siellä on myös säädetty ensimmäisenä maailmassa lisävero yrityksille, joiden toimitusjohtaja saa palkkaa enemmän kuin 100-kertaisesti yrityksen keskivertotyöläinen.

Yritysten saamat verohelpotukset on siirretty työntekijöiden maksettaviksi samaan aikaan kun yritykset käyttävät porsaanreikiä välttyäkseen kokonaan verotukselta. Tähän tulisi Eastin mukaan reagoida saattamalla yritykset progressiivisen verotuksen pariin.

East näkee suurena ongelmana myös sen, että vain noin 10 prosenttia USA:n työntekijöistä on järjestäytynyt. Sen takia he eivät omaa voimaa puolustautumiseen.

– Meidän on vahvistettava ammattiliittojamme ja kehitettävä yhteistoimintaa. Työntekijöitä on suojeltava tarjoamalla työehtojen sääntelyä ja elämiseen riittävää palkkaa. Lisäksi on kiellettävä vankien käyttäminen käytännössä orjatyövoimana.

Yritysten saamat verohelpotukset on siirretty työntekijöiden maksettaviksi samaan aikaan kun yritykset käyttävät porsaanreikiä välttyäkseen kokonaan verotukselta. Tähän tulisi Eastin mukaan reagoida saattamalla yritykset progressiivisen verotuksen pariin.

– Jos korotaisimme rikkaimman prosentin verot 40 prosenttiin, keräisimme 157 miljardin dollarin rahoituksen ja olisimme edelleen alle OECD maiden keskiarvojen.

USA:ssa leimataan sosialismiksi yritykset parantaa sosiaaliturvaa. Tähän on Eastin mielestä vastattava ”Ihmisten agendalla”, johon kuuluu ruuan, juomaveden, puhtaan ilman, turvallisen elinympäristön ja asumisen turvaaminen kaikille. Lisäksi on kerrottava, että äärioikeiston lupaukset näistä ovat valetta ja niiden tavoite on vain peitellä rikkaimpien omaa varallisuuden rosvoamista.

”Green New Deal”, joka tarttuu ilmastonmuutokseen, työntekijöiden tilannetta parantamalla, uusiutuvaan energiaan panostamalla ja demokraattisen kontrollia lisäämällä paikallisessa energiantuotannossa ja jakelussa, on myös välttämätön.

Kansainväliset toimet tarpeen

– On rakennettava solidaarisuusliikettä, joka vastaa uusliberalismiin ja äärioikeiston asettamaan haasteeseen. He organisoituvat ja hankkivat rahoitusta tehokkaasti, meidän on tehtävä samoin. Tässä liikkeessä pitäisi nostaa esiin ne ruohonjuuritason toimijat, jotka itse kokevat uusliberaalin leikkauspolitiikan vaikutukset, painotta East.

– Myös poliittiseen koulutukseen on panostettava, sillä fasistit ovat valmiita ohittamaan demokratian.

Ongelmallista on myös se, että valtamedia on pääosin siirtynyt yhtiöiden hallintaan ja sitä käytetään äärioikeiston agendan ajamiseen. Vasemmiston on siis itse luotava oma mediansa.

– On panostettava faktapohjaisiin keskustelutilaisuuksiin, joilla saadaan työläiset tietoisiksi siitä, mitä tapahtuu heidän naapuristonsa ulkopuolella. Silloin he tajuavat, että on välttämätöntä yhdistää voimat muiden työtätekevien kanssa ja torjua yritykset jakaa meidät rodun, sukupuolen, luokkien tai muukalaisvihamielisen retoriikan avulla, innostaa East.

Ratkaisut ovat edessämme. Tiedämme mitä on tehtävä. Aloitetaan siis jo tänään ja toimitaan yli maiden ja puolueiden rajojen. Kansainvälisen vasemmiston on puhuttava työläisten kokemuksesta ja vastustettava äärioikeiston yritystä jakaa meidät.

Juttu on julkaistu Tiedonantajan numerossa 23/2018

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.