Vanhaa ja uutta solidaarisuutta Söderissä

15.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29 / 15.8.2008

TA-Tukholma Södermalmin kaupunginosa Tukholmassa on toista maata. Siinä missä vanhankaupungin kujat keräävät turistivirtoja ympäri maailman ja city pullistelee pompööseillä liituraitaan pukeutuneilla bisnesmiehillään, on Södermalm säilyttänyt ilmeensä kultturellina työläis- ja vaihtoehtoväen kaupunginosana.


Heti Slussenilta Södermalmille johtavan Katarinavägenin varrella odottaa muisto työväenliikkeen ikiaikaisesta solidaarisuudesta. Tien vieressä kohoaa graniittinen, jättimäinen patsas Espanjan sisällissodassa 1936-38 taistelleiden ruotsalaisvapaaehtoisten muistoksi. Graniittiin on hakattu sellaisia paikannimiä kuin Madrid, Jarama, Guadalajara, Brunete, Teruel, Aragon ja Ebro. 500 heitä oli, miehiä jotka taistelivat tasavaltalaisten puolella demokratian puolesta, ja joka kolmas heistä kaatui. "Kulkija, pysähdy ja muista heitä ylpeydellä", todetaan patsaan jalustassa.


Södermalm, tai Söder kuten sitä tuttavallisesti kutsutaan, ei kuitenkaan ole vain muistoista, työväenluokan historiasta ja menneistä solidaarisuuden päivistä ammentava ulkoilmamuseo, vaan poliittista aktivismia, solidaarisuutta ja monikulttuurisuutta riemukkaasti sykkivä moderni kaupunginosa, jossa porvari nukkuu yönsä takuulla huonosti.


Niin kommunisteilla, anarkisteilla, syndikalisteilla kuin siirtolaisillakin on omat kokoontumispaikkansa hämyisissä baareissa ja klubeilla. Yllätykset panevat aatteen miehen huokaamaan, brasilialaisten suosimassa kahviossa on oven päälle ripustettu suurikokoinen Maon kuva. Kommunistien kahvilassa seiniltä tuijottavat itäisen naapurimme sankarit. Sitä paitsi täällä shoppaillaan vain käytettyä!


Aina kun Söderissä tapahtuu, kannattaa tsekata "kylän" keskustori Medborgarplatsen. Heinäkuun aikana siellä ovat kaikuneet muun muassa kuubalaiset vallankumouslaulut.o o o– Yhdysvallat on koettanut jo 50 vuoden ajan murskata sosialistista Kuubaa. Milloin terrorilla, erilaisilla saarroilla, taloudellisella sodankäynnillä, milloin valheellisin propangandakampanjoin, sanoi Kuuba-aktivisti Jan Bergsten puhuessaan Söderin Medborgarplatsenilla heinäkuun lopulla. Hänen puheensa oli osa kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada vapaaksi Yhdysvalloissa tekaistuilla vakoilusyytteillä vangitut ja tuomitut kuubalaiset, "Miamin Viitoset".


Bergsten kertoo, että Svensk-Kubanska Föreningenin kesäkampanjaa Fem dagar i fem städer för De Fem on pyöritetty viiden kaupungin alueella. Mukana ovat olleet Tukholma, Göteborg, Västerås, Eskilstuna ja Malmö/Lund. Kampanjaa tekemässä on ollut liki 40 aktivistia. Sen kuluessa on jaettu tuhansia lentolehtisiä, pidetty kymmeniä puheita ja esitetty elokuvia. Tilaisuuksien ohjelmatarjonta on ollut vaihtelevaa, mutta jokaisessa tilaisuudessa esillä on ollut "Miamin Viitosten" tilanne.


Bergsten muistutti Atlantan vetoomustuomioistuimen kumonneen "Miamin Viitosten" poliittisessa oikeudenkäynnissä 2001 saamat vankeustuomiot ja todenneen, että tuomitut kuubalaiset eivät olleet koskaan syyllistyneet vakoiluun, eivätkä he milloinkaan olleet olleet lähelläkään salassa pidettävää materiaalia. Mutta oikeusprosessi jatkuu ja miehet istuvat edelleen tuomioitaan.


Niin Bergsten kuin satapäinen Medborgarplatsenille kokoontunut kuulijajoukkokin vaativat kovasanaisesti Yhdysvaltoja vapauttamaan syyttömät kuubalaiset Antonio Guerreron, Fernando Gonzalézin, Gerardo Hernándezin, Ramón Labaninon ja René Gonzálezin.


– Miesten ainoa vika oli siinä, että he paljastivat Kuubaa vastaan suunnattuja terrorihankkeita, muistutti Bergsten. Kuuba on yrittänyt pysäyttää terrorismia jopa tekemällä yhteistyötä FBI:n kanssa. Niin oli tässä "Miamin Viitostenkin" tapauksessa, sillä Kuuba toimitti jo vuonna 1998 FBI:lle listan Yhdysvalloissa toimivista ryhmistä, jotka suunnittelivat terroritekoja Kuubaa vastaan. Vangituksi ja tuomituksi tulivatkin kumminkin "Miamin Viitoset", miehet jotka olivat osallistuneet terrorisminvastaiseen työhön!


Tällainen siis on Bergstenin maailma; viisi kuubalaista, joiden olisi tullut saada mitali sankaruudestaan, laitetaan tyrmään ja oikeat terroristit kulkevat vapaana Yhdysvalloissa. – USA on organisoinut ja rahoittanut terrorismia lähes kaikkialla maailmassa, totesi Bergsten puheensa lopussa. Se rahoitti Taliban-liikettä Afganistanissa, Saddam Husseinia Irakissa, apartheid-hallitusta Etelä-Afrikassa. Entä Chile, Argentiina, Panama?


Ja miksi Ruotsin lehdistö on näistä poliittisista vangeista aivan hiljaa, vaikka jopa YK ja Amnesty ovat ennättäneet paheksua miesten saamia vakoilutuomioita? kysyttiin Medborgarplatsenilla.


o o o


Bergsten löysi puheeseensa myös sopivasti riemun aihetta: – Varsinkin Etelä-Amerikassa maa toisensa jälkeen on pääsemässä irti Yhdysvaltain vaikutuspiiristä, ja etsii mahdollisuutta poliittiseen ja taloudelliseen irtiottoon. Meillä on toivoa, katsokaa vaikka Venezuelaa, Brasiliaa, Boliviaa, Argentiinaa, Uruguayta, Nicaraguaa ja monia muita!


Bergsten lupaa, että ainakin Ruotsissa kampanjointi "Viitosten" vapauttamiseksi tulee jatkumaan niin kauan kuin heidän selliensä lukot avataan. Lupausta on helppo uskoa kun helteinen heinäkuun iltapäivä Medborgarplatsenilla hämärtyy kohti iltaa. Vallankumouslaulut siirtyvät soimaan aktivistien kansoittamiin kapakoihin, joissa juhlat jatkuvat aamunkoihin asti. Miltähän Espanjan vapaaehtoisten muistopatsas näyttää aamuhämärässä?ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli