Vasemmisto marssii vappuna

29.04.2010 - 13:30
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Oulussa vappumarssitoimikunta järjesti banderollitalkoot. / Matti Aalto |


Oulussa marssitaan vappuna koko vasemmiston voimin. Kahtena edeltävänä vuonna marssit ovat koonneet 600-700 osallistujaa ja reippaasti enemmän seuraajia.

Tiedottaja Juha Tapio kertoo, että maaliskuussa perustettu vapputoimikunta on ollut laajapohjainen. Mukana on etupäässä vasemmistoliittolaisia ja Suomen kommunistisen puolueen porukkaa, mutta mukaan on kutsuttu niin demareita kuin vihreitä, eläkeläis- ja ympäristöjärjestöjä, Setan ja Attacin jäseniä ja niin edelleen.

Oulussa on vappumarssien osalta pyritty välttämään mekaanista viran puolesta -meininkiä ja tavoiteltu aitoa innostusta ja vapaata ilmapiiriä.

– Tämän vuoden vappumarssin teemana on Elämän puolesta. Haluamme kritisoida nykymenoa, jossa ihminen, ympäristö ja hyvinvointi unohtuu talouskasvun ja tuottavuuden nimissä. Vapun mielenosoituksessa puolustamme uusiutuvia energiamuotoja, hyvinvointipalveluita, sivistystä, rauhaa ja luontoa. Sen sijaan ydinvoimalle, Natolle, yksityistämiselle ja talouskasvun sokealle palvonnalle haluamme sanoa jyrkästi ei.

Oulussa on tänä vuonna aktivoiduttu paikallispolitiikassa. Kaupungin hankkeet kouluverkoston karsimiseksi ovat nostattaneet asukkaiden keskuudessa vastarintaa. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen verkosto Äksöniä! on jo järjestänyt mielenosoituksia ja keskustelutilaisuuksia koulujen kohtalosta ja julkisista lähipalveluista yleensä.

Seuraavaksi Äksöniä!-verkosto aikoo jalkautua kaduille.

– Kysymme asukkailta mielipiteitä ja kutsumme eri etujärjestöjä mukaan keskustelemaan kuntapalveluista. Oulussa on tekeillä suuria yksityistämis- ja omistusjärjestelysuunnitelmia. Palvelujen leikkausten ja yksityistämisien vastustamisessa riittää asukasliikkeelle kamppailua pitemmäksi aikaa. Vaihtoehtona virkamiesten ja oikeiston ajamalle palvelujen karsimiselle ja yksityistämiselle tulemme esittämään kaupunkilaisten tarpeista lähtevän Hyvän Oulun palvelumallin, sanoo Juha Tapio.

SKP:n ja työväen vapputilaisuuksia

Helsinki SAK:n paikallisjärjestön ja vasemmiston yhteinen vappumarssi järjestäytyy Rautatien torilla klo 10 ja lähtee klo 11 kohti Hakaniemeä. Työväen ja nuorison vappujuhla Tokoinrannassa klo 11.45 alkaen. Esiintyvät rap-artisti Steen1, kuubalaista sonia esittävät Tero Toivonen ja kurdiyhtye Peshraw. Puhuu SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen. Tervehdykset Soran Zaki, Iranin kommunistinen puolue, ja Quinton Dlamini, Swazimaan PUDEMO. Juontaa Irene Auer. Kunniakäynti klo 9 Punaisten muistomerkillä Stadionintiellä. Lisäksi käynti punaisten haudalla Haagassa. Vappulounas Pakilan työväentalolla klo 14 (vain ennalta liput varanneille, varaukset 30.4. mennessä p. 09 - 7743 810)

Hämeenlinna Vappumarssi Sibelius-puistosta torille klo 12.30, Työväen yhteinen vappujuhla Hämeenlinnan torilla klo 13. SKP:n Janakkalan ja Hämeenlinnan seudun osastojen kunniakäynnit punaisten muistomerkeillä 1.5. Lammilla klo 13.45, Tuuloksessa klo 14.45, Hauhon Mustilla klo 15, Hauhon Vihniöllä, klo 15.15, Hauhon Alvettulassa klo 15.30, Hattulan uuden kirkon hautausmaalla 16.30 ja Rengon hautausmaalla klo 17.30. Aattona 30.4. kunniakäynti Toverihaudalla Janakkalan kirkolla klo 18.

Joensuun ammatillisen paikallisjärjestön vappukulkue 1.5. lähtee Joensuun urheilutalolta klo 11. Vappuaamuna klo 9 kunniakäynti punaisten muistomerkillä.

Juuka Yhteinen vappuaaton juhla työväentalolla klo 19. SKP:n puhuja Martti Vaskonen.

Jyväskylä SAK:n ja vasemmiston vappukulkue Järjestöjen talolta klo 11.30 kohti Lounaispuistoa, jossa klo 12 kaiken kansan vappujuhla. Kunniakäynti vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä Vanhalla hautausmaalla klo 10. SKP:n vappujuhla klo 13 baari Vakiopaineessa. Puhuu Hanna Era ja esiintyvät Pekka Huttunen & co.

Kemi SKP:n Kemin kaupunkijärjestö, KTP:n osastot ja Kemin demokraattiset naiset järjestävät yhteisen Vapun vastaanoton Kemin jahti- ja kalamiesten toimitilassa 30.4. klo 18. SAK:n ja vasemmiston vappumarssi lähtee entisen Kemin työväentalon parkkipaikalta 1.5. klo 11.40.

Kotka SAK:n ja vasemmiston vappumarssi lähtee Keskuskoululta klo 10.40 Sibeliuspuistoon, jossa juhla.

Kuopio SKP:n vapputilaisuus Kuopion torilla klo 9, puhuu Anne Ruuskanen. Vapputoimikunnan järjestämä vappumarssi lähtee Kuopion torin edustalta klo 13 Kauppakatua pitkin Valkeisenlammelle. Marssin jälkeen Valkeisenlammen vappupiknik, jossa mm. livemusiikkia, työväen lauluja sekä puheenvuoroja ja palopuheita. K-klubilla jatkobileet klo 18, esiintyvät Ilkka Kalevi Tillanen & Räme-elukka. 

Lahti Vappumarssi klo 10.30 - 11 Aleksanterinkatua pitkin Punavankimuistomerkille. Vasemmiston yhteinen vapputapahtuma Lahden torilla klo 11.30-13, puhuu mm. Tero Pitkä, SKP.

Lappeenranta SKP:n Lappeenrannan osaston kunniakäynnit 1.5. Linnoituksessa Punavankien muistomerkillä klo 10 ja sen jälkeen Punaisten haudoilla Vanhalla hautausmaalla, puhuu Matti Räsänen.

Nokia Työväen vappujuhla klo 11.30 Poutun puistossa. Puhuu Jari Heinonen.

Oulu Vappumarssi 1.5. klo 11.30 Otto Karhin puistosta Kauppatorille, jossa klo 12 työväenpuolueiden ja ay-liikkeen vappujuhla.

Riihimäki Työväen vappumarssi lähtee Keskuspuistosta klo 10.30. Juhla Rity-talon tasanteella klo 11. Kunniakäynti haudoilla klo 9.30.

Sonkajärvi Vapputoimikunnan järjestämä vappumarssi pe 30.4. klo 18 Sonkalinnan tontilta, kunniakäynti Raivaajapatsaalla ja keskustelua Päiväkeskus Pysäkin sisäpihalla.

Tampere SAK:n ja vasemmiston yhteinen vappukulkue järjestäytyy Sorin aukiolla klo 11 alkaen, lähtee klo 11.30. Työväen vappujuhla klo 13 Vanhan kirjastotalon edustalla. Puhuu Jari Heinonen.

Turku Työväen vappu. Kulkue lähtee Puutorilta klo 11.30 ja juhla Liljan patsaalla klo 12, järj. SKP:n piiri ja juhlatoimikunta. Puhuu Antti Sandberg, esiintyy Mikko Perkoila. Vappulounas T-talolla klo 13 – 14.30. Kunniakäynti toverihaudoilla 1.5. klo 9.

Tuusula Keski-Uudenmaan vasemmiston yhteinen kunniakäynti Punaisten muistomerkillä vappuna klo 9.

Vaasa SAK:n Vaasan paikallisjärjestön vappumarssi järjestäytyy entisen linja-autoaseman aukiolla la 1.5. klo 11. Juhla kauppatorilla klo 12. Työläisten ja Torpparien muistomerkillä tilaisuus klo 10 ja punaisine lippuineen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.