VIIKON KOLUMNI: Hyökkäys demokratiaa vastaan

14.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29/14.8.2009

Suomalaisen valtaeliitin tukijalka ja äänitorvi Helsingin Sanomat on käynyt viime aikoina raivokasta kampanjaa ruoan arvonlisäveron alentamisen perumiseksi. Hallituspuolue kokoomus on Hesarin kanssa samoilla linjoilla. Muun muassa pitkän linjan kokoomuspoliitikko Ben Zyskowicz on vaatinut alentamisen lykkäämistä tuonnemmaksi.


Hesarin pääkirjoitustoimituksen hyökkäykset kuvastavat laajemminkin kyseisen lehden ja samalla myös suomalaisen valtaeliitin demokratiakäsityksiä. Hesari vaati pääkirjoituksessaan (5.8.), että alv-ale on peruttava kokonaan - "siitä huolimatta, että Ylen teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa kansasta sen haluaa".


Hesarin ylimielinen pääkirjoitus toteaa jo otsikossaan, että "tulevien vaalilupausten eväät on tähän mennessä jo syöty". Kirjoituksessa ennakoidaan tulevia madonlukuja kansalle ja todetaan, että "seuraavassa hallituksessa ministerien todelliset taloudenpidon ja johtajuuden kyvyt joutuvat puntariin".


Maamme valtapiireissä vallitsevan kieroutuneen demokratiakäsityksen mukaan ihanteellista kansanvaltaa onkin se, että vahvat ja kaikkitietävät johtajat sanelevat päätökset ja politiikan suunnan kansalaisten enemmistön tahdosta vähääkään piittaamatta.


Jostain syystä Hesari ei ole käynyt - talouskriisistä huolimatta - minkäänlaista kampanjaa esimerkiksi varallisuusveron poiston tai rikkaita suosivien veronkevennysten perumiseksi. Samainen lehti hyökkää sen sijaan kuin yleinen syyttäjä heti kun joku uskaltaa edes hieman ajaa köyhien asiaa.



* * *



Jostain syystä Hesari ei tulevaa ankaraa vyönkiristystä povatessaan sanallakaan mainitse nykyisen talouskriisin syyllisiä; amerikkalaisia pörssipelureita ja pankkiireita, joiden ahneuden aiheuttamaa katkeraa kalkkia me suomalaisetkin joudumme nielemään lakkautettavien sairaaloiden, päiväkotien, koulujen, alas ajettujen vanhustenpalveluiden, heikennettävien eläkkeiden ja sosiaaliturvan, pidennettyjen työurien jne. muodossa.


Valtakunnan ykköslehti puolusteli taannoin pääkirjoituksessaan myös yritysjohtajien tähtitieteellisiä palkkioita vallitsevan talouskriisinkin oloissa. Selitys oli, että huippupalkkioita tarvitaan edelleen, koska johtotehtäviin tarvitaan näinä aikoina mahdollisimman pätevää väkeä. Miksihän muuten samaa logiikkaa ei koskaan sovelleta tavallisiin duunareihin?


Hesarin pääkirjoituksista piirtyy täsmällinen kuva kapitalistisesta talousjärjestelmästä. Sen perimmäinen tarkoitus on taata pienelle eliitille ruhtinaallinen elämä. Kansan enemmistön vaatimukset hyvinvointipalveluista ja muista sellaisista ovat kapitalismin valtaeliitin mielestä lähinnä "kirjeitä Joulupukille".



TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen musiikinopettaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli