VIIKON KOLUMNI: Ideologiaa vai järkeä?
Julkisten palveluiden puolustajat leimataan helposti ideologiansa vangeiksi. Vantaan kaupunginjohtaja Juhani Paajanen totesi hiljattain, että kaupunkia pitää johtaa tukeutuen järkeen, ei ideologiaan.
Hän viittasi muun muassa Peijaksen sairaalan päivystyksen ulkoistamiseen. Yksityistäminen, ulkoistaminen ja muu nykymeno pyritäänkin usein esittämään teknisenä, rationaalisena, epäpoliittisena – ehdottomasti ideologioista vapaana.
Tämä on tietenkin pelkkää hölynpölyä. Nykymenon taustalta löytyy näet uusliberalismin ideologia. Uusliberalismin edelläkävijä Euroopassa oli Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher, jonka politiikka aiheutti maalle vakavaa vahinkoa.
Nyt sama prosessi on käynnissä Suomessa. Valtionyhtiöt on jo lähes hävitetty, kunnallisten palveluiden vuoro on seuraavana. Tätä hävitystä ei voi perustella järkeen vedoten. Päinvastoin, uusliberalistista ideologiaa toimeenpannaan järjenvastaisesti välittämättä sen tuhoisista seurauksista tai yleisestä mielipiteestä.
Toisaalta tajuntaamme jatkuvasti syötetyssä virallisessa mantrassa hoetaan, että julkisia palveluita "kehitetään" ja "tehostetaan". Niin, mitäpä muutakaan voitaisiin julkisesti sanoa?
* * *
Helsingin Sanomat julkaisi mielipidekyselyn (7.1.08), jossa kansalaiset selkeästi nimesivät hallituksen tärkeimmät tehtävät: Hyvinvointipalvelujen turvaaminen sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen.
Hesarin jutun yhteyteen oli varmuuden vuoksi hankittu muutaman asiantuntijan lausunnot osoittamaan kansan mielipiteet epärealistisiksi. Kansantalouden romahdus väijyy kuulemma aivan nurkan takana, ellei palveluiden tuottamistapoihin puututa.
Kumma kyllä kansantalouden romahdusta eivät asiantuntijat pelkää, kun hallitus toisensa perään yhä vain keventää verotusta. Kuitenkin juuri veronkevennyksillä, jotka lisäksi suosivat rikkaita, nakerretaan pohjaa hyvinvointivaltiolta. Niiden työllisyysvaikutuksistakaan ei tahdo oikein löytyä näyttöä
Veroja kevennetäänkin puhtaasti ideologisin perustein. Vuonna 2003 juuri ennen eduskuntavaaleja julkaistiin kysely, jossa selvä enemmistö kansasta ilmoitti hyväksyvänsä jopa veronkiristykset, jos näin voidaan turvata hyvinvointipalvelut.
Mitä teki uusi hallitus? Välittömästi vaalien jälkeen se julkisti mittavan veronkevennysohjelman. Viis seurauksista, viis demokratiasta. Tärkeintä on puhdasoppinen ideologian toteuttaminen.
TOMMI LIEVEMAA
Kirjoittaja on espoolainen muusikko ja soitonopettaja.