VIIKON KOLUMNI: Obaman Israel-linjaukset

06.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 5 / 6.2.2009

Horjuvan tulitauon astuttua voimaan Gazassa on päähuomio kiinnitetty siihen, miten aseiden salakuljetus Hamas-järjestölle saataisiin estettyä. Tätä on lausunnoissaan painottanut myös Yhdysvaltojen uusi presidentti Barack Obama


Minkäänlaista pohdintaa siitä, miten Yhdysvaltojen asetoimitukset Israeliin saataisiin loppumaan, ei ole ollut havaittavissa. Näin siitäkin huolimatta, että Israel suoritti Gazan kansanmurhan pääosin amerikkalaisilla aseilla.


Israelin rautarouva, ulkoministeri Tzipi Livni on jatkanut hyytäviä Gaza-lausuntojaan. Hiljattain pidetyssä EU-ulkoministerien kokouksessa Livni väitti, että Israel on noudattanut konfliktin aikana kaikkia kansainvälisiä sääntöjä.


"Yritimme kaikin tavoin välttää siviiliuhreja. Se on meidän ja Hamasin ero", totesi kylmäverinen Livni. Reaalimaailmassa jokainen tietää, että Gazassa sai surmansa satoja lapsia ja naisia. Israelilaisia siviiliuhreja oli kolme.



* * *



Barack Obama ei monien hämmästykseksi kommentoinut Gazan tapahtumia konfliktin kuluessa juuri millään tavalla. Hän vetosi siihen, että maassa on kerrallaan vain yksi presidentti. Tämä seikka ei kuitenkaan estänyt häntä kommentoimasta monia muita kysymyksiä samoihin aikoihin.


Obaman ensilinjaukset koskien Israelia ja Palestiinaa ovat olleet melko suoraa jatkoa Yhdysvaltojen jo yli kolmen vuosikymmenen ajan noudattamille periaatteille. Tämän linjan ydin on ollut niin sanotun kahden valtion mallin määrätietoinen torpedoiminen yhdessä Israelin kanssa.


Viimeksi joulukuussa 2008 Israel ja Yhdysvallat yhdessä muutaman Tyynenmeren saaren kanssa äänestivät palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta tukevaa YK:n päätöslauselmaa vastaan. Äänestystulos oli 173-5 päätöslauselman puolesta. Likipitäen koko muu maailma on tukenut jo pitkään itsenäisen Palestiinan valtion sisällään pitävää kahden valtion ratkaisua.


"Lähi-idän kvartetti" (USA, EU, Venäjä ja YK) on julistanut, että Hamasista voi tulla aito neuvotteluosapuoli vain, jos se tunnustaa Israelin olemassaolon oikeuden, luopuu väkivallasta sekä ryhtyy noudattamaan jo tehtyjä sopimuksia.


Täydellisesti vaiettu asia on se, että Israel ja Yhdysvallat eivät itse täytä yhtäkään näistä kolmesta ehdosta. Ne torjuvat itsenäisen Palestiinan valtion, ne eivät todellakaan ole luopuneet väkivallasta eivätkä ne noudata kvartetin "tiekartaksi" kutsutun rauhansuunnitelman ehtoja.


Obama on ilmoittanut selkeäsanaisesti, että Yhdysvallat tukee "Israelin oikeutta puolustaa itseään" ja että se on sitoutunut huolehtimaan "Israelin turvallisuudesta" Mitään olennaista muutosta parempaan ei siis näytä olevan luvassa Yhdysvaltojen Israel-politiikassa Obaman kaudella.



TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen muusikko.


tommi.lievemaa(at)pp.inet.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli