VIIKON KOLUMNI: Töitä ansioitta, eläkkeelle ilman eläkettä

15.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29 / 15.8.2008

Työkyvyn ylläpito on vaativa laji. Työhön pääsyyn ei riitä, jos on kolme ammattitutkintoa suorittanut 25-vuotias, jolla on pitkä työkokemus. On tuotteistettava oma osaaminen eli koottava kokonaispaketti, joka sisältää sopivat harrastukset, oikeat elämänarvot ja elinikäisen urakehitysvision. Ikinä ei tiedä, milloin kohdalle osuu se Oikea (työnantaja), joka harrastaa golfia (kuten Sinäkin), on avaamassa haarakonttoria Indonesiaan (Sinun toivemaahasi) ja joka arvostaa vahvaa myyntiasennetta ja autoa (jotka Sinulla tietysti jo ovat).


Näin on opetettu – mainettaan paremmassa – työvoimakoulutuksessakin. 1990-luvulla tosin hiottiin CV:itä ja hakemuksia. 2000-luvulla huomattiin, että samat luuserit ovat hionnasta huolimatta työttöminä, joten niille piti opettaa muutakin, kuten atk-taitoja. Nyt on todettu, että työttöminä nuo ovat edelleen.


Siis aktivoidaan lisää! Jos 10 vuoden mittaan on tullut täyteen 5 pitkää työvoimakurssia, 3 harjoittelua ja 2 tukityötä, niin tällä menolla kerkeän 36-vuotiaana työmarkkinoiden heittopussimaisterina ennen eläkeikää ainakin 15 kurssille, 9 harjoitteluun ja 6 tukityöhön ja enempäänkin, jos tarpeeksi persuuksiin potkitaan. Kovapäisenkin on opittava kapitalismin kultainen laki, että kun nöyrästi omaa onneaan takoo, niin lopussa kiitos seisoo, vaikkei ehkä rikastukaan kuin henkisesti.


Sitten kun duuniin on päässyt, tosi nöyryyden oppi alkaa. Meissä jokaisessa asuu kyttääjä, jota myös sisäiseksi asiakkaaksi kutsutaan. Sisäinen asiakas vaanii joka työpaikalla, sillä työkaveri ei ole enää vain kaveri. Aiempi "herra ja orja"-systeemi on muuttunut vertaisorjuudeksi, jossa palvelijat pokkuroivat toisiaan edetäkseen elämässä ja herrat katsovat päältä saneeraussuunnitelmat otsalohkoissa jylläten. Onneksi meillä on televisiossa Heikoin lenkki- ym. survival-kisat, joista voimme oppia nöyryyden taitoa.* * *Uuslukutaidottomuus pahenee maassamme. Selitettäköön siis muutaman keskeisen työelämävaatimuksen merkitys tässä.


Joustavuus = valmius työskennellä millä tahansa palkalla missä vain, milloin vain ja miten päin vain.


Innovatiivisuus = kyky tajuta työtehtävät ja keksiä itselleen tekemistä ilman perehdyttämistä.


Dynaamisuus = kova kunto ja huipputerveys, joiden ansiosta jaksaa heilua kuin heinämies kellon ympäri.


Positiivisuus = taito hymyillä hampaat irvessä huolimatta kaikesta sonnasta, mitä milloinkin päälle viskataan.SATU KORTELAINEN


Kirjoittaja on jyväskyläläinen toimistotyöntekijä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli