VIIKON KOLUMNI: Työtön – yhteiskunnan vaarallinen vihollinen

03.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 36 / 3.10.2008

Tulipa käytyä eduskunnan budjettikeskustelussa viime viikolla. TVY oli järjestänyt työttömille matkan, ja minähän menen kun halvalla pääsen.


Tarkoitus oli mennä eduskunnan lehterille TVY:n paidat päällä. Hanke tyssäsi jo eteisen puolella, kun vartijat tokaisivat, että paidat on riisuttava, koska sisätiloissa ei mielenilmauksia sallita. Tilanne oli kiusallinen, varsinkin kun muutamilla ei ollut mukanaan toista paitaa. Riisuunnuttava oli tai käännettävä paita ja sitten köpöteltävä vartijoiden tuuppimana saliin.


Lehterillä totesin, ettei se paita olisi istuntosaliin näkynytkään. Ähräsin työn puolesta valokuvaajana ja koetin ikuistaa kanssakärsijäni. Vartijoille tämäkään ei sopinut. Sain kehotuksen istuutua, ja siksi vahingokseni kuulin Jyrki Kataisen puheen.


"Suurituloisten verojen keventäminen auttaa pienituloisia." (Rikkailla on siis varaa antaa kerjäläisille enemmän almuja?) "On tärkeää, että kaikki tekevät työtä." (Vaikka ilmaiseksi?) "Pienituloinen on ihminen, jonka tulot ovat alle 2 000 euroa kuussa." (Entä alle 500 egeä saavat?) "Palvelumaksuja pitää korottaa, koska on väärin, jos hyvätuloiset eivät maksa palveluista käypää hintaa." (Eikö niillä olekaan varaa yksityisiin palveluihin?) "Kaikki isoilta tehtailta irtisanotut työllistyvät pienyrityksiin." (Entäs ne yli 200 000 muuta?)


Lisäksi Katainen haukkui Vasemmistoliiton tekemän vastabudjetin vastuuttomaksi, koska Vasemmistoliiton esittämät panostukset palveluihin ja sosiaalitukiin ajaisivat valtion velkavankeuteen.


Koska puhe oli harvinaisen huono, monet kansanedustajat huutelivat vastalauseita. Heidän innostamanaan buuasin pari kertaa pontevasti, jolloin vartijagorilla saapui kärppänä ohjeistamaan: "Rouva hyvä, täällä täytyy olla hiljaa".


Verenpaineeni nousi. Miksi kukaan ei käskenyt mölyäviä kansanedustajia hiljaisiksi? Miksi puhemies kökötti kuin puukuva paikallaan? Tällä tavoinko kansalaisista ajatellaan kasvatettavan niitä aktiivisia tekijöitä? Jälkikäteen on harmittanut se, etten karjaissut protestiani kovempaa.* * *Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli täydensi hallituksen näkemystä pienituloisesta kertomalla, että pienituloinen asuu omistusasunnossa, jolloin hän hyötyy energiaremonttien verovähennysoikeudesta. Pienituloinen voi myös palkata halvalla kotiapua. Alimmat äitiyspäivärahat ja jotkin lapsilisät nousevat. (Se jäi mainitsematta, että korotukset leikkaavat suoraan toimeentulotukea.)


Kataisen ja Kallin messuamista aikani kuunneltuani karkasin yhtä vihaisten työtovereideni kanssa Ateneumiin. Normaalisti olisin kauhistellut 8 euron pääsymaksua, mutta eduskunnasta eroon pääsemiseksi se kannatti maksaa. Taidemuseossa sentään sain pitää TVY:n paitaa sekä liikkua ja puhua vapaasti.SATU KORTELAINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli