VIIKON PAKINA: Fantastinen juttu

20.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11 / 20.3.2009

Ylen uutisten uutistenlukija kertoi viikko sitten itkunsekaisella äänellä karmaisevan uutisen: suurten pörssiyhtiöiden ykkösjohtajien palkat putosivat viime vuonna yli kymmenen prosenttia. Yli miljoona euroa vuodessa palkkaa saavia toimitusjohtajia oli enää seitsemän, yksi vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vertailussa eivät olleet mukana osakepalkkiot ja optiot.


Eniten tienasi Nokian Olli-Pekka Kallasvuo, 1,9 miljoonaa euroa, toiseksi ylsi Sammon Björn Wahlroos, kolmanneksi Koneen Matti Alahuhta ja neljänneksi Amerin Roger Talermo


Joku väittikin jo nähneensä Nalle Wahlroosin näköisen miehen Hurstin leipäjonossa Helsinginkadulla. Näytti kuulemma nujerretulta, eikä ihme. Hänen palkkansa pärjää enää hädin tuskin neljänsadan tavallisen työntekijän palkkojen yhteissummalle.


STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää järkyttyi Ylen uutisesta niin, että ehdotti kolmevuotista nollalinjan tupoa isänmaan ja palkkakuoppaan pudonneiden yritysjohtajien pelastamiseksi.


Kansalaiskeräystäkin voisi harkita onnettomuuden uhrien auttamiseksi. Jos sellainen järjestetään, niin muistakaa, että iloista antajaa jumala rakastaa.



* * *



Voimme toisaalta lohduttaa kaikkia, jotka ovat menettäneet yöunensa Olli-Pekan, Nallen ja kumppanien kohtalon takia.


Helsingin Sanomat kertoi vuoden 2007 tulo- ja verotietojen julkistamisen yhteydessä 5.11.2008 otsikolla "Isoimmat rahat nostetaan yhä harvemmin palkkatulona", että "pääomatulojen osuus eniten ansaitsevien suomalaisten tuloista on kasvanut". Pääomatuloilla tarkoitetaan muun muassa osinkotuloja, korkotuloja ja myyntivoittoja.


Hesari kertoi, että eniten ansainneiden keskimääräiset palkkatulot vähenivät jo vuonna 2007, ja jatkoi, että siirtymä ansiotuloista pääomatuloihin selittyy verosyillä. "Tuhannen eniten pääomatuloja saaneen keskimääräinen veroprosentti oli viime vuonna [2007] 29, kun taas tuhannella eniten ansiotuloa keränneellä prosentti oli 47."


Eli selkokielellä: Veroprosenttien erilaisuuden takia hyvätuloisten kannattaa ottaa mahdollisimman suuri osuus tuloistaan pääomatuloina ja tehdä verojärjestelyjä, jotka mahdollistavat ansiotulojen siirtämisen pääomatuloiksi. Näin heidän verotuksensa keventyy ja tulot kasvavat. Kyse on veronkierrosta.


Hesari otsikoi 13.11.2008: "Tuloerojen kasvu revähti Suomessa / Syy on tulojen epätasaisessa verokohtelussa, jonka kaikki puolueet haluavat muuttaa".


Valtiovarainministeri Jyrki Katainen lupasi jo vuoden 2008 keväällä tutkia mahdollisuuksia paikata näitä aukkoja ja uudisti lupauksensa saman vuoden marraskuussa. Konkreettisia toimia ei kuitenkaan ole näkynyt. Kataisen mukaan "ongelmaa ei ole helppoa ratkaista niin että uutta kiertotapaa ei löytyisi". (HS 5.11.08)



* * *



Eli Jyrki-boyn toisessa yhteydessä käyttämiä mielisanontoja lainaten: Tää kombinaatio on fantastinen. Tää on fantastinen juttu. Aivan loistava.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli