VIIKON PAKINA: Vankileirien saaristo

07.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10 / 7.3.2008

Tämän jutun otsikoksi olisi sopinut myös "Demokratian juhlaa 2". Edellisessä pakinassahan käsiteltiin EU:n perustuslakia otsikolla "Demokratian juhlaa".


Moni voi pitää tätä epätoivoisena yrityksenä siirtää ihmisten huomio pois tärkeämmistä asioista, kuten demokratian polkemisesta Venäjällä tai Matti Vanhasen ja Susan Ruususen oikeusjutusta. Mutta yritetään silti.* * *Euroopan unionin jäsenmaat ovat kymmenen viime vuoden aikana perustaneet 224 keskitysleiriä eli pidätyskeskusta. Kaikkiaan niihin mahtuu yli 40 000 ihmistä – karkotusta odottavia turvapaikan hakijoita ja laittomia maahanmuuttajia. Usein näitä ihmisiä pidetään pidätettyinä jopa 18 kuukautta. Jotkut ovat olleet pidätettyinä viisikin vuotta.


Jotkut pidätyskeskukset ovat uusia, toiset vanhoja, esimerkiksi käytöstä poistettuja rautatievarikkoja, viljavarastoja, tehtaita ja vankiloita. Amsterdamissa, Lissabonissa, Lontoossa, Manchesterissa, Pariisissa ja Wienissä pidätyskeskukset ovat lentokentillä Etelä-Ranskassa Rivesaltes"ssa toimiva keskus oli toisen maailmansodan aikana yksi maan suurimmista juutalaisten keskitysleireistä.


EU-maat ovat perustaneet keskitysleirejä myös Euroopan mantereen ulkopuolelle muun muassa Pohjois-Afrikkaan, Turkkiin, Maltalle ja Kanariansaarille.


Perinteiseen tapaan keskitysleirit on varustettu piikkilanka-aidoilla ja valvontakameroilla. Kreikkalaisen Samoksen saaren asukkaat kutsuvat sikäläistä keskitysleiriä leikkisästi "Guantánamoksi"


Pidätetyt nukkuvat rottien keskellä lattiamatoilla, heitä vaivaavat syöpäläiset eikä heillä ole lääkintähuoltoa. Keskitysleirit joutuvat myös paikallisten rasistien tuhopolttoyritysten ja muiden hyökkäysten kohteiksi.


Vangitsemisen psykologiset vaikutukset ovat vakavia erityisesti nuorilla. Esimerkiksi Tanskassa pidätettyjen itsemurhayritysten määrä vuosina 2001–2006 oli kuusinkertainen verrattuna kantaväestöön.


Viranomaiset uskovat, että leirien huonot olosuhteet ja pitkät pidätysajat hillitsevät maahanmuuttohaluja.


Pidätysten tarkoituksena on antaa asemamaalle aikaa koota riittävä määrä samaan kansallisuuteen kuuluvia ihmisiä, jotta karkotuslento tulee täyteen.


Kriisitilanteessa keskitysleirejä voidaan käyttää myös oman maan toisinajattelijoiden vankeuspaikkoina.* * *Että näin meillä EU:ssa. Sen kunniaksi kannattaa panna soimaan "Euroopan hymni", Ludwig van Beethovenin Oodi ilolle: "Taikavoimas yhteen liittää yksinäiset, eksyneet. Siipeis kosketus jo riittää. veljiksi sä meidät teet."EEROLähde: Caroline Brothers: Obscurity and confinement for migrants in Europe. International Herald Tribune 30.12.2007.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli