YLE ja MTV3 syrjivät vaaliohjelmissa

22.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 47/2006.

Yleisradioja MTV3 aikovat syrjiä eduskuntavaaliohjelmissaan pienempiä puolueita kolmen suurimman puolueen hyväksi.


YLE aikoo järjestää omat vaalitentit vain eduskuntapuolueille. Muita puolueita ei päästetä lainkaan keskustelemaan eduskuntapuolueiden kanssa. Eduskunnan ulkopuolisilta puolueilta otettu aika annetaan lähinnä kolmelle suurimmalle puolueelle, joille on tulossa omien vaalitenttien, eduskuntapuolueiden yhteisen keskustelun ja ns. suuren vaalikeskustelun lisäksi vielä erillinen "pääministeripuolueiden" vaalikeskustelu.


Syrjintälinja ulotetaan myös radioon. YLE ei tee radioon enää kaikkien puolueiden valtakunnallista ja maakuntaradion tenttiä Eduskunnan ulkopuolisille puolueille on tarjolla vain yksi yhteinen ns. pienpuolueiden vaalikeskustelu.


MTV3 keskittyy vielä selvemmin kolmen suurimman puolueen mainostamiseen. Se tekee eduskuntapuolueiden vaalitenttien lisäksi kaksi "kolmen suuren puolueen pääministeritaistelua" ja ns. suuren vaalikeskustelun. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet MTV3:ssa aikoo syrjäyttää vaalitenteissä kokonaan.


Syrjintälinjaa noudattavat myös monet muut mediat. Esimerkiksi Helsingin Sanomien politiikan toimitus jättää systemaattisesti kertomatta muun muassa SKP:n osallistumisesta vaaleihin.
Syrjintään ei alistutaMedian syrjintälinjaan ei ole mitään syytä alistua, kommentoi SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi YLE:n ja MTV3:n vaaliohjelmien suunnitelmia.


– Julkisuudesta on taisteltava entistä kovemmin ja tarjottava mediaan juttuja entistä aktiivisemmin. Vaalikampanjamme on oltava mahdollisimman näkyvää.


– SKP:llä on hyvät aloitteet ja ohjelmat. Niitä kelpaa esitellä vaikka kenelle ja vaikka missä.


Viitaniemi viittaa myös siihen, että esimerkiksi perusturva-aloitteesta ja monista ehdokkaista on saatu juttuja lehtiin.
Kirjelmä YleisradiolleSKP:n poliittinen toimikunta on kääntynyt vaaliohjelmien valmistelussa esiin tulleen syrjinnän johdosta Yleisradion hallintoneuvoston ja MTV:n johdon puoleen.


Poliittinen toimikunta katsoo, että YLE:n vaaliohjelmien syrjivä toteuttamistapa on ristiriidassa sekä journalististen että Yleisradion ohjelmatoiminnan säännöstön periaatteiden kanssa.


– Kun lähes kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat valmiita osallistumaan toistensa kanssa hallitukseen, tulevat olennaiset vaihtoehdot pääosin eduskunnan ulkopuolelta. Juuri SKP:n kaltainen selkeästi oppositiossa oleva ja toiminnassaan kansalaisliikkeet etusijalle asettava puolue voi tuoda keskusteluihin uusia kysymyksenasetteluja ja haastaa muita väittelyyn, SKP:n kirjelmässä todetaan.


Myös vaali- ja puoluelakien henki on se, että kaikille puolueille pitää antaa yhtäläiset mahdollisuudet tuoda näkemyksensä esiin. Vaalikeskustelujen järjestäminen valtapoliittisin, nykyisen eduskunnan suurimpia puolueita suosivin perustein ei edusta demokratiaa eikä hyvää journalismia, poliittinen toimikunta toteaa.


SKP vaatii YLE:n ja MTV3:n vaaliohjelmien toteuttamisessa tasapuolisuutta ja sitä, että kansalaisille annetaan mahdollisuus vertailla puolueiden näkemyksiä myös samassa keskustelussa.


SKP on mukana vaaleissa koko maassa ja puolueella tulee olemaan ehdokkaita todennäköisesti enemmän kuin eräillä eduskuntapuolueilla ja muilla eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla. SKP:n syrjintä vaalikeskusteluissa on tästäkin syystä perusteetonta ja väärää, poliittinen toimikunta katsoo.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli